Calvados
Calvados er en brændevin baseret på æbler, og kaldes derfor også for æblebrændevin, som fås i et utal af forskellige udgaver. Se vores spændende aktuelle udvalg her på siden.
Calvados som supplement til dessert
Med sin sødlige samt fyldige æblesmag er produktet fantastisk som et supplement til en lækker dessert, men også velegnet til at nyde alene, da smagen er helt unik i sig selv.
Calvados - Sådan fremstilles det
Ved fremstillingen af calvados destillerer man gærende normaniske æbler. Til fremstillingen af en enkelt flaske calvados bruges omkring 20 kg æbler, som desuden har ligget mange år på egetræsfade inden aftapning. Den færdige flaske calvados har en smuk gylden farve, og er et mix af forskellige årgange, som den givne brygmester kombinerer, for at få den helt rigtige smag.
Calvados - Historien bag
Historien bag calvados går rigtig mange år tilbage, og en myte siger, at en spansk galion, San El Salvador, havde skibbrud ud fra Normandiets kyst. Med tiden blev San El Salvador blot betegnet Calvados, og hermed blev dette også navnet på departementet samt den franske æblebrændevin som vi kender. Calvados er ikke den første alkoholiske drik som blev produceret på æbler. Produktionen af alkohol baseret på æbler startede allerede i det 8. århundrede. I 1700 tallet udvidede de traditionelle cider bryggerier produktionen, og begyndte også at producere calvados. ”Calvados” området blev desuden etableret efter den franske revolution.
Calvados - Værd at vide når du skal vælge
Det kan være svært at vide hvilken calvados man skal vælge. Der findes et utal af forskellige typer og mærker, og det kan dermed være svært at træffe det rigtige valg.
På en flaske calvados er alderen angivet – og denne alder refererer til den yngste blandingsdel i flasken, da produktet både består af ældre samt unge calvados. Det er dog ikke altid nemt at tyde alderen i form af flasken, da producenterne kan bruge andre udtryk, som ses herunder.
- Fine, Trois étoiles *** og Trois Pommes – Den yngste blandingsdel skal være mindst to år gammel.
- Vieux eller Réserve – Den yngste blandingsdel skal være mindst tre år gammel.
- V.O. VO, Vieille Réserve, V.S.O.P. eller VSOP – Den yngste blandingsdel skal være mindst fire år gammel.
- Ekstra, X.O. XO, Napoléon, Hors d'Age eller Age Inconnu – Den yngste blandingsdel skal være mindst seks år gammel.
Dog kan mange calvados af ekstra god kvalitet have blandingsdele, som er meget ældre end de ovenstående.