Grappa

Grappa er en italiensk druebrændevin med en let duft af frugt samt nogle friske og parfumerede smagsnuancer. Denne spiritus er varemærkebeskyttet i EU, hvilket betyder, at kunderne kan være sikre på kvaliteten, når de køber grappa.

Lav grappa cocktails til gæsterne

Grappa - Sådan fremstilles det

På samme måde som vin, er smagen på grappa afhængig af kvalitet og type på de druer, der indgår i fremstillingsprocessen. Fremstillingen af grappa hænger mere eller mindre sammen med produktionen af vin, da grappa produceres på de tilbageværende rester fra vinproduktionen. Før i tiden blev grappa fremstillet for at undgå spild, og dermed benyttede man sig af de tilbageværende råvarer, som var tilovers fra vinproduktionen.
 

Historien bag grappa

Navnet grappa stammer fra den italienske dialekt og betyder drue(klasse). Som nævnt tidligere, så er grappas oprindelse meget atypisk. Det blev som sagt skabt for at undgå spild af råvarer fra vinproduktionen.
 

Grappa – varemærkebeskyttet

I dag er spiritusformen grappa et beskyttet varemærke i EU, og der er nogle krav der skal opfyldes, for at betegnelsen grappa må anvendes. Produktet skal bl.a. være produceret i Italien eller i den italienske del af Schweiz. Derudover skal grappa være produceret på presserester fra vinproduktionen, samt gennemleve destillering- og gæringsproces. Der må på intet tidspunkt tilsættes vand i grappa.
 

Grappabaserede cocktails

Det bliver mere og mere populært med cocktails baseret på grappa. Der findes i dag grappabarer, hvor der både sælges ren grappa og cocktails med grappa. Disse slags barer er udbredte i USA og Italien, men eksempelvis også i lande som England og Tyskland.

Herunder ses eksempler på grappabaserede cocktails:

  • Camerino består af ingredienserne Grappa, appelsinjuice og prosecco. Det er en forfriskende gul drink, som nydes iskold.
  • Jamie Olivers Grappino er en blanding af ingredienserne grappa, amaretto og espresso. Når dette er blandet godt, hældes der langsomt fløde oven i, så det ligger sig som et lag på overfladen. Sidst af alt pyntes cocktailen med musket på toppen. Dette er en mørk cocktail, som naturligvis har en smag af kaffe og som nydes lun.