Whisky

Der er ikke noget som en god whisky, der har været en populær spiritus i århundreder. Der findes et bredt sortiment af de gyldne dråber, og de forskellige typer af whisky afspejler sig bl.a i de forskellige lande, hvor whiskyen fremstilles samt fremstillingsprocessen.
 

Whiskey - drik den ren eller som cocktail

Whisky er en alkoholdrik som har flere forskellig navne eller stavemåder afhængig af hvor det kommer fra. Whisky er den oprindelige skotske stavemåde, og også den betegnelse vi bruger i Danmark. Whiskey stammer fra Irland, hvor drikken bliver stavet med ey. Bourbon er den amerikansk-produceret whiskey. 
 

Typer af whisky

Du kan læse mere om de forskellige typer af whisky her:

 • Single Malt Whisky

Betragtes som en fin form for whisky. Single Malt Whisky er en whisky som ikke er blandet med whisky fra andre destillerer, hvilket er Single Malt Whiskys kendetegn. Denne type af whisky fremstilles af maltet byg og der er flere forskellige meninger omkring hvor lang tid en Single Malt Whisky skal lagre, hvordan den skal drikkes osv. Det er derfor op til den enkelte forbruger at vurdere.

 • Bourbon Whiskey

En amerikansk whiskey opkaldt efter det gamle Bourbon County i USA. Kendetegnet ved denne type whiskey er, at den fremstilles på 51% majs og er lagret på nye træfade i mindst 2 år. Den velkendte Jack Daniels Whiskey opfylder desuden kravene til en Bourbon Whiskey, men da det er USA’s mest kendte whiskey og produceret i Tennessee, betegnes den som en Tennessee produceret whiskey.

 • Blended Whisky

En whisky blandet af mange forskellige typer whisky fra forskellige destillerier – som navnet også antyder. Som eksempler på Blended Whisky har vi de velkendte Johnnie Walker Red- og Black Label Whisky og Chivas Regal Whisky – her går blandingen af flere typer whisky fra forskellige destillerier op i en højere smags enhed.

 • Grain Whisky

En whisky som kun er fremstillet på blandingskomponenter. Ydermere betegnes smagen af en Grain Whisky som værende let og blød i smagen.

 • Blended Malt Whisky

En whisky fremstille på malt. Rye Whisky er lavet på rug, og spiller en mindre rolle på whiskymarkedet i dag end hvad den gjorde i USA indtil forbudstiden, hvor Rye Whisky var den mest dominerende Whiskyform.

 • Peated Whisky

Fremstillet af tørv, og kendt for den røgfyldte tørvsmag, som er meget velkendt– og derfor har mange destillerier valgt, at bibeholde netop denne fremstillingsmetode.
 

Whisky cocktails

 • Whiskey Sour er en cocktail indeholdende whisky, sukkerlage, citronsaft samt æggehvide. Drinken er en kombination af surt og sødt, og kan beskrives som en frisk og potent drink til en hver festlig lejlighed.
 • Jack and Coke er en amerikansk klassiker. Drinken indeholder is, whisky og Coca-Cola, og serveres med et stykke lime eller citron. Jack and Coke er et godt bud på en simpel og frisk cocktail til diverse festlige lejligheder.
 • Scotch and Soda er en enkel cocktail samt et godt bud på en forfriskende og velsmagende drink. Scotch and Soda indeholder is, skotsk whisky samt danskvand, og er hermed også et godt bud på en god drink til mange forskellige lejligheder.
   

Whiskyens fremstilling

Fremstillingen af whisky varierer afhængig af hvilke typer af whisky, der er tale om. Generelt fremstilles whisky af fermenteret byg, rug, majs eller hvede, som destilleres. Ydermere fremstilles Maltwhisky efter den oprindelige metode, hvor byg omdannes til malt, og er typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Fremstillingsformen har desuden stor betydning for det endelige resultat af whiskyen, hvor vandkvalitet samt kornsort spiller en væsentlig rolle. Amerikansk whisky fremstilles især på majs og irsk whiskey fremstilles i dag på få destillerier og er ofte destilleret tre gange.
 

Whiskyens historie

Ifølge historien stammer fremstillingen af whisky fra Kina tilbage i det 13. århundredes, hvor produktet blev benyttet som medicin til at kurere diverse sygdomme – og hvor whiskyen både blev drukket og smurt på huden som medicin. Der er dog lidt uenigheder om hvor produktet oprindeligt stammer fra, da flere forskellige lande gerne vil have æren for, at være whiskyens oprindelses land. Eftersom der findes mange forskellige historier omkring netop dette produkt, er det svært at vurdere produktets oprindelige historie.

Køb din næste whiskey online her, og få det leveret direkte hjem til dig.