Sådan forbereder du dig på at blive mor

Når du bliver gravid, er det helt naturligt, at du allerede begynder at forberede dig på selve fødslen. Men tiden lige efter fødslen er mindst lige så vigtig at forberede sig på.

Der er meget, man som gravid gør klogt i at forberede sig på. Fødslen spiller naturligvis en stor rolle for de fleste, men i direkte forbindelse med den, er det min oplevelse, at der er nogle ting, som vi simpelthen ikke forbereder godt nok. Det handler om perioden lige efter fødslen, som efter min mening, får alt for lidt opmærksomhed.  

Efter du har født vil du – uanset hvordan din fødsel i øvrigt er forløbet – med al sandsynlighed føle dig temmelig mat i sokkerne. Dit underliv gør ondt, du kampsveder, du bløder (ret meget) og alene dét at komme på toilettet, kan synes som en pragtpræstation af en anden verden. Det er ikke for pattebørn, og selvom jeg ville ønske det anderledes, så synes jeg ligeså godt, at du kan få sandheden fra begyndelsen.  

Det ér hårdt, og du kommer med stor sandsynlighed til at græde som pisket, både af lykke og afmagt, fordi det hele er så voldsomt – på godt og ondt. Det er helt normalt, og det er vigtigt for mig at fortælle dig, at du er helt, som du skal være – også på de dage, hvor det slet ikke føles sådan. (Skulle du alligevel blive i tvivl, så tøv ikke med at snakke med din sundhedsplejerske eller din læge om det). Fortæl dig selv, at du er god nok (for det er du!), og forbered dig så godt, du kan, for at imødekomme de fysiske strabadser bedst muligt.  

Forbered dig så godt, du kan

Sørg derfor for at forberede dig på dén tid, så godt du overhovedet kan. Køb nogle gode, store bind, som du kan komme i trusserne, så snart din blødning ikke længere kræver de bleer, du har fået fra din jordemoder efter fødslen. Og nogle gode, bløde trusser, som kan rumme de store bind ikke mindst. Hvis du har født vaginalt, kan det også være en god idé at bruge isbind et par gange om dagen de første par dage. Dem laver du nemt selv ved at dryppe lidt vand på et trusseindlæg, komme det i en pose og ind i fryseren med det. Når du skal bruge isbindet, kan du komme det ind i en gammel sok, så det ikke kommer i direkte kontakt med huden.  

Det handler om, at du skal forsøge at gøre det så nemt og behageligt som muligt – så sørg gerne for at det hele ligger parat, allerede imens du er gravid. Og vid så, at din krop ikke bliver ved med at gøre ondt. Den bliver god igen, og du bliver en god mor. Ingen tvivl om det.