Stort udvalg af ovn- og lufttørret pejsebrænde
Når du køber pejsebrænde på føtex.dk, kan du vælge mellem brændetårne med lufttørret pejsebrænde eller ovntørret pejsebrænde. Så det er bare med at bestemme dig for en type og mængde, så du er godt dækket ind med pejsebrænde til vinteren.
Værd at vide inden du køber pejsebrænde
Der er et nogle ting, der er gode at overveje, inden du køber et brændetårn. Skal brændet bruges nu eller senere? Hvor meget skal du fyre med brændet? Er det mest til hyggen, eller er det en primær opvarmningskilde i dit hjem eller sommerhus? Sagt med andre ord: Hvilket brændetårn passer bedst til dit behov?
Skal du vælge ovntørret eller lufttørret træ?
Når du køber ovntørret brænde, er det som udgangspunkt klar til brug ved levering. Brændet er tørret ved ca. 120 grader. Tørringen giver træet en fugtighed på omkring 20%, hvilket er helt optimalt til fyring i brændeovnen. Ovntørret træ er dyrere end lufttørret træ, så hvis du skal bruge meget brænde, er det en god idé at overveje, om du kan købe brændet i god tid og dermed vælge et lufttørret alternativ. Omvendt er det ovntørrede brænde perfekt, hvis du har brug for pejsebrænde her og nu.
Det lufttørrede brænde kræver en tørreperiode på omkring 3-4 måneder under optimale forhold efter levering. Brændet er tørret i skoven, hvor træet er fældet, og derfor er der en del fugt tilbage i træet. Lufttørret brænde er et billigt men godt alternativ, hvis du har tid og plads til at lade brændet tørre hjemme hos dig.
Ask, bøg, birk eller blandet løv - hvad er forskellen?
Der er en lang række forskellige træsorter, der egner sig til pejsebrænde. Men der er relativt stor forskel på, hvor meget varme du får ud af ét brændestykke af de forskellige træsorter. Man taler om brændværdien, når man skal forklare, hvor meget varme en enhed af brændet afgiver. Brændværdien angives i kcal/kg. Når du sammenligner de forskellige træsorter, vil du opdage, at avnbøg har en brændværdi, der er markant højere end bøg, der igen har en brændværdi der er højere end blandet løvtræ. Det vil afspejle sig i prisen, da brænde med en høj brændværdi vil give mere varme for en bestemt mængde brænde.
Særligt hvis brænde er en primær varmekilde i din bolig, er det godt at skele til brændværdien og vælge en brændetype med en høj brændværdi. Hvis du primært bruger din brændeovn som supplering og mest vælger at bruge brændeovnen for hyggens skyld, kan du med fordel vælge en brændetype med en lavere brændværdi, der vil være billigere i indkøbspris.
Hvilken træsort skal du vælge?
Et af de elementer, som du skal have med i dine overvejelser, når du vælger træsort, er træets massefylde. Pejsebrændets massefylde har betydning, da den siger noget om, hvor tæt træet er i forhold til pejsebrændets størrelse. En højere massefylde betyder, at pejsebrændet brænder i længere tid.
Nedenfor kan du se en oversigt over massefylden for forskellige træsorter, hvoraf du kan finde de bedste sorter her på føtex.dk.
Massefylde (kg/m3) på forskellige træsorter:
Avnbøg: 790 kg/m3
Bøg: 680 kg/m3
Eg og ask: 650 kg/m3
Ahorn og birk: 600 kg/m3
Bjergfyr og pil: 500-550 kg/m3
Lind, el og poppel: 400-500 kg/m3
Rødgran, sitkgran og ædelgran: 400-450 kg/m3