Blomsten og Svanen

EU-blomsten og Svanemærket er Danmarks officielle miljømærker. De gør det enkelt for forbrugerne at vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser. EU-blomsten anvendes i hele Europa, mens Svanen kun anvendes i de nordiske lande. Målet med miljømærkerne er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Derfor ser miljømærkerne på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer. Når et produkt er mærket med Blomsten eller Svanen, er det en garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der er taget hensyn til forbrugernes sundhed, og at kvaliteten er i top. Forbrugeren er samtidig garanteret et produkt, der ikke indeholder klassificerede sundhedsskadelige kemikalier.

Det danske økologimærke

Det røde ø, efterfulgt af ’Statskontrolleret økologisk’, er det danske økologimærke. Det har eksisteret siden 1989. Ø’et er din garanti for, at produktet lever op til de danske standarder for økologi, som blandt andet indebærer grundig kontrol af de gårde og virksomheder, der producerer, leverer og mærker produktet. For eksempel er det et krav, at økologiske slagtegrise har adgang til det fri, og at økologisk forarbejdet kød ikke må indeholde farvestoffer og aromaer. I føtex har vi et stort sortiment af Ø-mærkede fødevarer og nonfood-produkter til den økologibevidste forbruger.

Det europæiske økologimærke

Det europæiske økologimærke ”Euro-Leaf” er obligatorisk på alle økologiske fødevarer, der er godkendt i Europa. Euro-Leaf lægger stor vægt på miljøbeskyttelse og dyrevelfærd, og kravene bliver fastsat af EU-kommissionen. Hvis man som landmand vil producere økologiske fødevarer, skal man først søge om lov hos det økologiske kontrolorgan i det EU-land, man bor i. I Danmark består kontrolorganet af NaturErhvervsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, som også kontrollerer de danske landmænd årligt. Her bliver der blandt andet taget prøver og undersøgt, om dyrenes forhold lever op til kravene.

Nøglehullet

Nøglehullet er en fælles nordisk mærkningsordning på fødevarer, som gør det nemmere for dig at vælge sundere varer, når du køber ind. Produkter med Nøglehullet har flere kostfibre og indeholder mindre sukker, fedt og salt. Nøglehulsmærket sættes på fødevarer, der opfylder særlige krav til lavere indhold af sukker, salt, fedt, samt højere indhold af kostfibre end andre produkter i samme kategori. For brød og brødblandinger er der desuden krav til indholdet af fuldkorn. Derfor er produkter mærket med Nøglehullet et sundere alternativ. I føtex finder du et stort udvalg af nøglehulsmærkede varer indenfor flere kategorier, og der kommer løbende flere til.

Allergimærket

Allergimærket, der også kaldes den Blå Krans er et dansk mærke, der viser, at produktet er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Det betyder ikke, at produktet er godkendt eller anbefalet af Astma-Allergi Forbundet, men at forbundet har gennemgået produktets ingrediensliste og vurderet, at det ifølge nyeste forskning udgør en minimal risiko for udvikling af allergi.
For varer med allergimærket er alle indholdsstoffer blevet grundigt risikovurderet i forhold til allergi og sundhed.
 

Fairtrade Mærket

Fairtrade Mærket er en international mærkningsordning for etisk handel. Mærket betyder, at bønder får en fair betaling for deres råvarer samt en bonus, som de investerer i bedre levevilkår, arbejdsforhold og miljø. Fairtrade Mærket arbejder med over halvanden million bønder og plantagearbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Eksempler på produkter med mærket er blomster, bomuld, frisk frugt, honning, juice, kaffe, the, chokolade, krydderier, ris, rørsukker, vin og enhver form for kunstartikler, husgeråd, møbler og andet udstyr. Der er over 2.000 produkter på det danske marked, og mange af dem finder du høs føtex.
 

Fuldkorn

Får du og din familie nok fuldkorn? 94 procent af danskerne får ikke nok fuldkorn. Og det er en skam, for fuldkorn anbefales som del af en sund kost. Fuldkorn består af hele korn – også alle skaldelene, hvor mange vitaminer, mineraler og fibre sidder. Fuldkorn mætter desuden mere og holder din mave i gang. Og så smager det fantastisk. I føtex finder du en lang række produkter, der bærer fuldkornslogoet. Det er produkter som brød, havregryn, fuldkornspasta, knækbrød, fuldkornsmel m.m. Gå efter logoet, så er det nemt at få fuldkorn nok.

Laktosefri

I føtex finder du en lang række laktosefrie produkter til dig, der er laktoseintolerant eller dig, der bare gerne vil leve et liv helt eller delvist uden laktose. Laktosefrie produkter indeholder alle de samme vitaminer og mineraler som almindelige mælkeprodukter – og også næsten den samme mængde protein, fedt og kulhydrater. Det er således et godt og sundt alternativ til dig, der ikke kan tåle klassiske mælkeprodukter eller gerne vil skære ned på dem. Du finder de laktosefrie produkter blandt de andre varer i butikken. Er du i tvivl, så spørg personalet i butikken.

Glutenfri

I føtex forsøger vi at imødekomme de kunder, der lider af glutenallergi, ved at have et godt udvalg af glutenfri produkter. Vi samler så vidt muligt de glutenfri produkter i det samme område i butikken, men er der noget du ikke kan finde, så bare spørg en medarbejder.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance er et amerikansk miljømærke grundlagt i 1987. Alle varer, der kommer fra eller har tilknytning til regnskoven, kan få mærket, hvis de lever op til kravene for biodiversitet, miljøhensyn samt dyre- og planteliv. Mærket findes typisk på sydamerikanske og asiatiske fødevareprodukter såsom chokolade, kaffebønner og frugt. I føtex finder du Rainforest Alliance-produkterne blandt de andre fødevarer i butikken.

FSC – Forests for All Forever

FSC står for Forest Stewardship Council. Det er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. I en FSC-certificeret skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. Du finder mærket på emballage og produkter lavet af papir. Læs mere om FSC her

MSC

MSC står for Marine Stewardship Council. Det er en miljømærkning af fisk, som dækker fiskeri af vildtfangede fisk og skaldyr til sikring af bæredygtige fiskebestande, bevaring af havmiljøet og sporbarhed. MSC er en uafhængig organisation bestående af NGO´er og et antal af de vigtigste fiskeaktører på produktions- og købesiden, der arbejder for at bevare det naturlige havmiljø og sikre de vilde fiskebestande. Fiskeriet skal opfylde alle lokale, nationale og internationale love og have et ledelsessystem, der kan reagere på skiftende omstændigheder og opnå bæredygtighed. I føtex har vi en bred vifte af fiskeprodukter, der har MSC-mærket.

Oeko-Tex

Oeko-Tex® er verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler. I Danmark kendes den på mærket ”Tiltro til tekstiler”. Mærket viser, at varen er testet og godkendt ud fra de krav, den internationale Oeko-Tex®-forening har stillet. Krav, der drejer sig om indholdet af kemiske stoffer, der kan – eller mistænkes for at kunne – skade kroppen. Med et Oeko-Tex®-mærke overholder produktet f.eks. lovgivningen om azo-farvestoffer og om nikkel i metaltilbehør, fx lynlåse og trykknapper.

GOTS

GOTS står for Global Organic Textile Standard og det er verdens førende standard inden for økologiske tekstiler. Mærket definerer krav til økologisk produktion, miljøhensyn og sociale forhold i hele produktionskæden. GOTS fokuserer på alle led lige fra landmanden, der producerer bomuld til slutbrugeren, der til sidst kasserer produktet. Der er krav om inspektioner i både landbrug, produktion og ved transport.

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse-mærket arbejder med et højere niveau af dyrevelfærd, end det er tilfældet i konventionel landbrugsproduktion. For at kunne opnå mærket, skal der tages en række hensyn for dyrene: De skal blandt andet kunne komme udenfor, have god plads i stalden, have et stressfrit miljø og have kort transporttid fra landbrug til slagteri. Føtex har flere produkter i sortiment, hvor der er lagt stor vægt på høj dyrevelfærd, uden at disse bærer mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Det gælder bl.a. vores Antonius gris, Dansk Kalv, Løgismose og Princip Kylling, der alle opfylder næsten alle ovenstående hensyn men ikke hele paletten. Disse vil i stedet være mærket med det statslige dyrevelfærdsmærke.

Dyrevelfærdsmærket

I foråret 2017 lanceredes et statsligt dyrevelfærdsmærke. Dyrevelfærdsmærket har til formål at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske landbrugsdyr via en mærkningsordning og via markedsbaseret dyrevelfærd. Dyrevelfærdsmærket skal gøre forbrugerne bevidste om, hvordan de kan bidrage til bedre dyrevelfærd. Det gør mærket ved at tydeliggøre niveauet af dyrevelfærd i produkterne på en nem og overskuelig måde. Mærket har tre niveauer – 1, 2 eller 3 hjerter. Alle tre niveauer skal leve op til en række grundkrav til dyrevelfærd, som ligger ud over dansk og europæisk lovgivning. Mærket dækker i øjeblikket grise, slagtekyllinger, mælk og mejeriprodukter samt kalve- og oksekød.