New Zealandsk vin

New Zealand er kendt for nogle af verdens bedste Sauvignon Blanc-vine – druesorten er nærmest gået hen og blevet nationaldrue. Der produceres dog også smukke hvidvine på Chardonnay, Riesling og Viogner samt nogle meget flotte mousserende vine og røde sorter.

New Zealand - Ungt vinland med masser af passion

New Zealand er et af verdens nye vinlande med en ung vinhistorie, der kun går tilbage til forrige århundrede og år 1836, hvor den britiske ønolog (universitetsuddannet i vin) James Busby begyndte af producere vin på sine jorde i Waitangi. I 1883 plantede man de første Syrah- og Pinot Noir-stokke, og så var udviklingen sikkert, men langsomt, i gang. De første mange år var vinproduktion på New Zealand dog meget begrænset. 
 

Historie og geografi

Først i årtiet 1960-1970 begyndte den vinbevægelse, der har drevet landet frem til det, det står for i dag. Mange yngre newzealændere vendte hjem fra Europa med idéer og erfaring, og satte virkelig skub i tingene. De sidste 20 år har man set en eksplosiv udvikling, hvor arealet beplantet med vin er steget fra 6.000 hektar i 1995 til ca. 40.000 hektar i dag. 

Nu til dags er øernes produktion primært centreret omkring ti vinregioner, der strækker sig over 1.600 km fra Northland i nord til Central Otago i syd. Hver region har sin egen stil med fokus på én eller få druesorter. 
 

Druer

Foruden de populære hvide sorter, er de mest plantede røde sorter Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah, men Pinot Noir har de seneste par år vundet så meget popularitet og marked, at der plantes mere og mere af denne druesort. Læs mere om vores udvalgte newzealandske vinregioner her: Central OtagoGisborne og Marlborough.