Østrigsk vin

Østrig kan i dag præsentere alt fra sublime hvidvine på nationaldruen Grüner Veltliner, Riesling, og Sauvignon Blanc, over eminente søde vine til kraftige moderne rødvine på både lokale sorter som Zweigelt og Blaufränkish samt internationale druesorter som Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.

Alpelandets comeback til verdens vin-elite

Østrig er et af de gamle, klassiske vinlande, der historisk set har oplevet vinmæssige op- og nedture. Krige og ikke mindst ’kølevæskekrisen’ fra 1985, der gjorde, at Østrigs eksport af vin faldt dramatisk. Flere producenter blev taget i at tilsætte et ulovligt men uskadeligt stof til deres vin – og kølevæskekrisen var født.

En ny stram vinlov, der er blandt verdens skrappeste, har dog betydet, at Østrig er kommet tilbage til en fortjent topplacering på den internationale vinscene. 
 

Geografi

Vinproduktionen er koncentreret omkring landets østlige del fra Weinvirtel i nord til Südsteiermark i syd. Ved Neusiedler-søen på grænsen til Ungarn finder vi nogle af verdens mest storslåede, søde vine, og i Burgenland har de globale temperaturstigninger, som vi har oplevet over de sidste 20 år, gjort det muligt at fremstille fantastiske røde vine.
 

Vine og druer

Landet er delt op i seksten regioner med hver deres stil, og vinkulturen blomstrer i dén grad. Vinturismen har hjulpet til at gøre vinene kendte uden for landets grænser, og vi kommer helt sikkert til at se mere til østrigske vine i Danmark fremover. Læs mere om en af Østrigs spændende vinregioner her: Niederösterreich