Loire

Loire har, som resten af Frankrig, en lang vinhistorie med stolte traditioner bag sig. I regionen finder man både friske mineralske hvidvine, krydrede rødvine, perlende mousserende vine og så nogle helt fantastiske søde vine. 

Loire-floden får vinrankerne til at blomstre

Loire – eller ”Frankrigs have”, som regionen også så smukt kaldes –strækker sig langs Loire-floden fra Nantes ved Atlanterhavskysten i vest og godt 300 km ind i landet mod Bourgogne i øst. Regionen dækker over flere af Frankrigs mest berømte appellationer – bl.a. Muscadet Sevre et Maine, Chinon, Sancerre og Pouilly-Fumé – og er på grund af sin store geografiske udstrækning utrolig varieret såvel klimatisk som vinstilistisk.  
 

Geografien i Loire

Ved kysten finder man først og fremmest sprøde Muscadet-vine, der går forrygende til skaldyrene fra samme sted. Lidt inde i landet kommer Bonnezeaux, Coteaux du Layon og Quarts-de-Chaume med sublime, søde vine. Derefter når vi ind til Saumur med de spændende mousserende vine og Chinon med de vibrerende rødvine - for til sidst at ende inde i Sauvignon Blancs højborg ved Sancerre og Pouilly-Fumé. Loire vinregionen har stolte gamle traditoner inden for vinproduktion bag sig. Alligevel foregår der i dag et spændende innovationsarbejde i Loire med masser af nytænkning fra unge producenter.
 

Forskellige jordbunde - forskellige vine

Jordbunden ændrer sig fra appellation til appellation, og vi finder alt fra kalksten, ler, muld, granit og mere grusholdige jorde. Loire-floden er den centrale faktor for de fleste af områderne, og skaber unikke mikroklimaer langs sit løb, som igen skaber ganske særlige vækstbetingelser til gavn for vinene. 
 

Druerne i Loire

Ude ved kysten regerer Muscadet-vinene, der alle er produceret på druesorten Melon de Bourgogne. Inde i Bonnezeaux, Quarts-de-Chaume og Cotex du Layon er det Chenin Blanc, der spiller førsteviolin. De mousserende vine fra Saumur og de røde vine fra Chinon er først og fremmest lavet på Cabernet Franc. Den sidste drue, vi møder på ruten fra vest til øst er den altoverskyggende Sauvignon Blanc inde i Sancerre og Pouilly-Fumé. Læs mere om vores spændende franske vinhuse her: Cave de TainGeorges DuboeufJacquartJoseph Verdier og Moët Hennesy.