Den bedste sovebamse til barnet på 1 år

Dit barn har nu en alder, hvor det oftest knytter sig til en puttebamse – og en god én af slagsen kan hjælpe dit barn med at finde tryghed, når du ikke er der.

De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de tager en bestemt puttebamse eller klud til sig, og selvom I måske har forsøgt at introducere noget sådan tidligere uden held, så kan det være et forsøg værd at prøve igen. Dit barn har en alder nu, hvor det naturligt nogle gange vil skulle passes af andre, og her vil det være rigtig dejligt med en bamse eller klud, der kan fungerer som erstatning for mor og/eller far. At have en sovebamse eller lignende forbereder barnet på at skulle sove og være separeret fra jer forældre, uanset om det er dag eller aften.
 

Bamsen følger dit barns behov

Styrken ved en bamse eller klud er, at det er dit barn selv, som bestemmer behovet. Dit barn kan putte sig med sin bamse, nulre næsen osv. som barnet har lyst til og behov for, hvilket dit barn jo ikke kan med dig som forælder. Sovebamsen følger barnet og er der altid, når barnet har brug for den, uanset om barnet sover hjemme, bliver passet af en babysitter eller skal sove i dagpleje eller institution.

Nogle børn har f.eks. en klud, som har fulgt dem hele tiden fra de var spæde og lå ved mors bryst eller blev puttet i lift og barnevogn. Og denne klud kan sagtens være det barnet vælger som putteklud fremover. Andre børn har brug for noget nyt. De vil selv være med til at vælge og accepterer måske ikke nogle af de forslag, som du kommer med.

Hvis du oplever, at dit barn begynder at favorisere en bestemt bamse eller andre, så udnyt dette og inddrag det i putteritualet. Lad bamsen lytte med, når du læser historie. Put bamsen med sit eget lille tæppe eller under dynen sammen med barnet, så du stille og roligt får denne bamse til at indgå i sengerutinerne og være med til at give dit barn tryghed.
 

Vælg den rigtige bamse

  • Lad dit barn være med til at vælge den bamse, dit barn skal puttes med. Måske har I allerede en, som kan bruges, måske er I nødt til at kigge efter en ny.
  • Overvej typen af bamse. Nogle bamser appellerer til leg. De kan være lavet i forskellige materialer, nogen har knapper, påsyede frynser osv. En sådan ”aktivitetsbamse” vil for nogle børn virke forvirrende, fordi barnet tror, at det er legetid og ikke sovetid. Men for andre børn vil det være beroligende netop at kunne lege lidt med bamse, hvorefter barnet så lægger sig til at sove.
  • Bamser findes også med lyd. Nogle kan afspille melodier, andre har en optagefunktion, så du som forælder kan indspille din egen lyd eller lille melodi. Det kan være beroligende og trygt, men kan andre gange også forstyrre. Især hvis dit barn får aktiveret lyden, når det er faldet godt i søvn.
  • Bamser findes også med lys. Det kan for nogle børn virke beroligende, at bamsen sender små lys ud i rummet. Andre børn bliver forstyrret af lyset, som kan appellere til vågenhed, hvis det er for kraftigt.
  • Brug bamsen som en fast del af putteritualet. Lad den følge dit barn uanset hvor barnet skal sove – hjemme, i bilen, hos bedsteforældre, i institutionen. Hvis dit barn bruger sin bamse som del af sin leg i hverdagen, er det helt okay. 

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk