Skab gode madvaner for familien

Det er vigtigt, at du prioriterer tiden omkring maden. Dit barn vil elske at være med til at dække bord – og barnet har også mere lyst til maden, hvis dit barn har været med til at lave det.

Lad dit barn være med til at dække bord. Dit barn kan uden problemer bære tallerkener, glas, bestik, dækkeservietter og den slags hen på bordet og måske også lægge mad op i skåle. Dit barn vil elske at få lov til at deltage i de ting. Det giver også dit barn mere lyst til at spise maden, hvis dit barn selv har været med til at tilberede den.

Det at være med til at dække bord, selv bære tallerkener, balancere med dem, sikre at de placeres på bordet uden at noget spilles eller tabes – giver dit barn en god følelse. Det er rart både at føle, at man kan noget, men også at man kan hjælpe mor og far. Det har stor betydning for barnet at føle, at det på den måde har en rolle. 
 

Skab gode vaner om det fælles måltid

Det er vigtigt, at I spiser sammen. Alle måltider, hvor I er hjemme, bør indtages fælles ved middagsbordet. Det er vigtigt at prioritere måltiderne og tiden omkring maden, og de fleste børn vil i denne alder gerne spise lidt forskelligt. Det skal være hyggeligt at spise. Der skal være en god stemning, og det skal være et tidspunkt, som I alle sammen nyder. Det handler ikke kun om, hvilken mad I spiser, men også om hvordan I hygger jer, når I spiser. I mange hjem er netop spisetidspunktet der, hvor familien mødes, taler om dagen og fortæller om alle oplevelser. Når I spiser sammen, sidder ved det samme bord, spiser den samme mad og drøfter dagens oplevelser, så lærer jeres barn helt naturligt at spise. Der opstår en nærhed, en interesse for hinanden, som er meget vigtig. Samtidig lærer jeres barn også at sidde med ved bordet, lytte til og give plads til andre.

Dit barn har brug for mange måltider hele dagen igennem – og vil naturligt have sine favoritter, men spiser gerne almindelige børnevenlige retter. Dit barns appetit kan godt variere, måske har dit barn en større appetit i løbet af dagen end om aftenen eller omvendt – måske spiser dit barn ikke så meget om morgenen, men er til gengæld stadig glad for sin godnatgrød. Det er helt okay. Giv dit barn mange små måltider, og spiser dit barn ikke så meget til det ene måltid, så spiser det måske mere til det næste. 
 

Dit barn og slik

Dit barn bliver nu også mere og mere bevidst om, at der findes usunde ting som slik, og det kan være meget spændende. Det kan være svært for dig at aflede dit barn med en sund frugtskål, hvis dit barn kan se en vingummipose på hylden. Så hvis du vil sikre dig, at dit barn ikke får for sød en tand, så er det en god idé, at du allerede nu tænker på, at slik ikke er noget der hører til i hverdagen.

Brug heller ikke slik eller andet usundt som belønning for at spise mere sund mad. Hvis du gør dette, så er du med til at inddele maden i klasser – der er det usunde lækre og det sunde, som ikke er særlig lækkert. Det er et dårligt udgangspunkt, hvis du gerne vil have dit barn til at spise almindelig sund og nærende mad.

Fortsat god appetit og hygge!

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk