Sådan smider dit barn bleen

Renlighed er noget, som dit barn skal modnes til. Så selvom nogle børn er renlige omkring 2,5 år, er det ikke sikkert, at dit barn er klar endnu. Renlighed hos dit barn kommer i tre faser, og dem kan du lære om her.

Renlighed er noget barnet modnes til både fysiologisk og mentalt. Det betyder, at selvom dit barn nu er 2.5 år og nogle børn er renlige her, så kan det godt være, at dit barn ikke er parat endnu.

Det vil ofte også være sådan, at børn bliver renlige om dagen før om natten. Det betyder, at dit barn godt kan have brug for en natble til barnet måske er 5-6 år gammelt. Nogle børn smider dog bleen om dagen og om natten næsten samtidig – derfor er der ingen faste regler her, og du må følge det, dit barn viser sig parat til.

Renlighed har tre faser:

  1. I første fase kommer barnet og fortæller, at det har lavet noget i bleen. Dit barn er bevidst om, at det er rart at få en tør og ren ble på.
  2. I anden fase kommer dit barn og siger til, når det sker: ”Nu tisser jeg?!” og barnet har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.
  3. I tredje fase kommer dit barn og siger til lige inden: ”jeg skal tisse!”, og så er det med at være hurtig, så I når toilettet eller potten.


Ud over disse tre faser, så er det vigtigt, at dit barn kan holde sig tør i mindst 3 timer. Det er tegn på, at dit barn er fysiologisk parat. Derudover er det altid godt, hvis dit barn selv kommer og siger, at det gerne vil have bleen af, eller at det gerne vil prøve at sidde på toilettet eller potten. Det bedste udgangspunkt er et samarbejde.

Numsen bar hos barnet med omtanke 

Er det sommer, kan man med fordel prøve at tage bleen af barnet og lade barnet løbe lidt rundt med bar numse. Dit barn vil ofte tisse, når bleen er fjernet, så bliver barnet opmærksom på, hvad der sker og du kan sige ”nu tisser du – næste gang skal vi skynde os til toilettet”, så barnet ved, at det er dette, som skal ske.

Men ellers er det ikke en god idé at tage bleen af for hurtigt. Brug i stedet buksebleer, der kan trækkes op og ned som et par underbukser og indfør så faste toilettider. I første omgang kan dit barn prøve toilet eller potte om aftenen i forbindelse med, at dit barn skal i bad, det vil også være naturligt, at du lader dit barn tisse om morgenen, når I står op. Stille og roligt udvider I så toilettiderne til også at være før man løber ud for at lege, før I kører op for at handle, i forbindelse med måltider osv.

Spørg ikke dit barn ”skal du tisse?”, for så kan du være sikker på, at dit barn siger nej. Tag i stedet dit barn i hånden, følg barnet ud og sig ”kom vi skal lige ud at tisse, før vi kører”, så det er en helt naturlig regel, som gælder jer alle.

Ros barnet hvis bleen er tør. Ros også barnet, hvis bleen er våd – ros for at forsøge at tisse, og en våd ble skiftes uden postyr, så prøver I blot igen. En ble med få dryp kan bruges igen, våde bukser skal altid skiftes. Det er vigtigt, at dit barn oplever det som en succes.

Rigtig meget held og lykke med projekt renlighed!

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk