Frugtmos til din baby: Her er de bedste opskrifter

Frugt og bær har en naturlig sødme, som rigtig mange børn godt kan lide. Frugt er samtidig med til at holde maven i gang naturligt – og så er frugt og bærs forskellige farver med til at variere måltidet, så det ser appetitligt ud. En havregrød ser f.eks. meget forskellig ud alt efter om, det er en jordbærmos, en sveskemos eller en abrikosmos, du har lavet som topping.

Når du bruger frugtmos eller bærmos som topping på en grød, så øger du optagelsen af jern fra grøden – og samtidig får du mulighed for at variere smagen i løbet af måltidet. Ligesom når du spiser en portion mad, så smager hver mundfuld forskelligt alt efter, om du fx spiser en mundfuld med kød eller grøntsager.

På samme måde må du gerne give dit barn smagsvariation. Du kan f.eks. give dit barn en skefuld med ren havregrød, næste skefuld er så en med ren frugt- og bær-smag – og næste skefuld er en blanding af grød, frugt og bær. Du kan købe frugtmos og bærmos på glas, men du kan også lave det selv.

Opskrifter på mos til småbørn:

 

Kogt bærmos

100 g frosne jordbær, blåbær, skovbær eller lignende.
½ dl. koldt vand
1 tsk. sukker
 
Vand og bær koges under låg i 5-10 minutter til bærrene er bløde, herefter moses de med en stavblender, tilsættes sukker og smages til inden servering.

Abrikos, æble og pæremos

Ca. 75 g abrikoser friske, syltede eller evt. tørrede (se note)
1 æble
1 pære
½ dl. koldt vand
 
Skær abrikoser i stykker, skræl æblet, del det i både, og kog begge dele i en gryde med vand i ca. 4 minutter. Herefter tilsættes pæren - også skrællet og skåret i stykker – og det hele koges 2 minutter mere. Herefter blendes det med stavblenderen.
 
Note: Tørrede abrikoser kan indeholde sulfitter, der er et konserveringsmiddel, som børn ikke bør få for meget af. 2 tørrede abrikoser kan overskride det daglige acceptable indtag af sulfitter for et barn på 30 kg. Vælg derfor økologiske abrikoser, hvis du vælger at bruge tørrede abrikoser. De er ikke tilsat sulfitter, og de vil derfor ofte have en mørkere farve. Ellers brug friske abrikoser.

Jordbær, fersken og æblemos

1 æble, skrællet, udhulet og skåret i tern
2 skefulde vand
100 g jordbær (eller andre bær) friske eller frosne
1 fersken, skællet, uden sten og skåret i tern.
 
Æbletern koges i vand i ca. 5 minutter. Jordbær og fersken tilsættes og det hele koges yderligere 3 minutter. Blendes med stavblender.
 
Du kan variere mere eller mindre, som du har lyst til med de frugter og bær, som du kan finde.
 
Rigtig god appetit!

 
Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk