Dagpleje eller vuggestue? Sådan finder du den rigtige løsning

Skal dit barn i dagpleje eller vuggestue? Det er det helt store spørgsmål for mange forældre. Her er et par gode overvejelser, som hjælper dig til at tage det rigtige valg – og at komme godt fra start i enten dagplejen eller vuggestuen.

Der er mange overvejelser, fordele og ulemper, du skal igennem som forældre, når du står og skal vælge pasningstilbud til dit barn. Det er helt naturligt at være lidt i tvivl – men du kommer kun tættere på det rigtige valg, hvis du tager en velovervejet beslutning – både for dig og dit barn.

Livet i dagplejen:

I dagplejen er der tit mere ro for dit barn, end der er i en vuggestue. Det er altid den samme voksen, som du afleverer dit barn hos, og det er med til at give en masse tryghed over tid. Samtidig er der også tit mere tid til at tage sig af dit barns behov, fordi der hos dagplejen ofte ikke er mere end 3-5 børn.

Hos dagplejen er du dog også mere sårbar, hvis dagplejer går hen og bliver syg eller skal på ferie. Sker det, så vil dit barn skulle i gæstedagpleje. Gæstedagplejen vil ofte være en dagplejer og børn, som barnet kender fra den legestue, som dagplejerne mødes i. Når der også kun er én voksen til at se efter dit barn, så er det naturligt ekstra vigtigt at lære dagplejer at kende for at se, om hans eller hendes personlighed matcher både dig og dit barn.

Livet i vuggestuen:

I en vuggestue er der både flere børn og voksne end i en dagpleje. Det giver flere muligheder for dit barn at spejle sig i andre mennesker. I en vuggestue er du og dit barn ikke lige så sårbart over for sygdom og ferie – ligesom det er nemmere at finde en pædagog, som matcher din og barnets personlighed. Har du større børn, er der god mulighed for, at alle børn kan være i samme integrerede institution. På den måde bliver det også nemmere at hente og bringe.

Modsat dagplejen er der meget larm og støj fra de andre børn i vuggestuen. Derfor er der også mange mennesker, som dit barn skal kunne rumme i mange timer ad gangen. Det varierer fra vuggestue til vuggestue, men ofte vil der på en stue være mellem 8-16 børn. Ud over, at det giver ekstra uro, så betyder det ofte også, at der ikke er ret meget pædagog-tid til det enkelte barn.

Når du er blevet lidt klogere på, om dit barn skal i dagpleje eller vuggestue, så er det en god idé, at du forholder dig til nogle grundlæggende ting – så dit barn får den bedste start i den nye dagpleje eller vuggestue:

Stil spørgsmål

Jo mere du spørger, jo mere får du at vide. Det vil give dig en ro at kende til dagplejers eller institutionens regler og rutiner. Det er vigtigt, at du har tillid til den eller de voksne, som skal passe dit barn, og denne tillid skabes netop ofte af, at du ved hvem de er, har talt med dem og ved, hvordan de arbejder, og hvilke værdier de har.

Sæt tid af

Det er vigtigt, at du har tid, når dit barn skal vænnes til alt det nye. Det vil være rigtig godt, hvis du de første dage kan bruge tid sammen med dit barn i dagplejen eller institutionen. Dit barn vil spejle sig i dig og aflæse, hvordan du virker. Når dit barn ser, at du er tryg ved stedet og ved de andre voksne og børn, så vil dit barn også selv blive mere tryg.

Hav en fast kontaktperson

Hvis dit barn skal i vuggestue, vil det være rigtig godt med en fast kontaktperson. Det er svært at sige farvel og hvis du afleverer dit barn i favn på en anden, så signalerer du ”nu går jeg, og pædagogen passer på dig”. Det vil hjælpe dit barn til at knytte sig til dagplejer eller pædagog at blive afleveret i favnen.

Sig altid farvel

Det er vigtigt, at du siger farvel til dit barn og ikke forsøger at liste ud af døren for at undgå evt. gråd. Dit barn kan godt blive ked af det, når du går, men det er vigtigt, at barnets kontaktperson så hjælper barnet med at få sagt farvel og komme videre med dagen.

Dit barn skal hurtigt spise og sove

Dit barn skal forholdsvist hurtigt spise og sove i dagplejen eller institutionen. Dit barn er så lille, at det ikke ved, hvad klokken er, men kun kan forholde sig til tid ud fra de ting, der sker i løbet af dagen. Når dit barn bliver afleveret og oplever at lege, spise, sove i dagplejen eller institutionen, finder det stille og roligt ud af, at det er derefter, at det bliver hentet.

Hav en bamse med hjemmefra

Det vil være rigtig godt, hvis dit barn har en bamse, sutteklud, slaskedukke eller lignende med hjemmefra. Det er en ting, der fungerer som substitut for mor og far, og som er bindeled mellem hjem og dagpleje eller institution.

Lav et fotoalbum

Mange børn har også brug for et lille fotoalbum. I dette kan være billeder af mor, far, bedsteforældre, jeres hund, ting som barnet genkender hjemmefra. Dit barn er så lille, at det ikke forstår, hvor du er, når det ikke kan se dig. Hvis barnet savner dig, kan dagplejer eller pædagog vise billeder af dig og jeres ting og på den måde berolige og betrygge den lille – I er der stadigvæk, I er ikke forsvundet.

Tilbagefald

Nogle gange går det rigtig godt til at starte med, og de første uger kører forrygende. Men pludselig bliver barnet ked af det. Det vil ikke afleveres, men græder og protesterer. Det handler ofte om, at dit barn oplever hverdagen nu. Det er ikke kun nyt og spændende, det er også hårdt at være adskilt fra dig om dagen. Prøv at give dit barn lidt fleksibilitet. Giv evt. barnet lidt kortere dage, brug lidt ekstra tid, når du afleverer, og når du henter, giv barnet masser af tæt fysisk kontakt, når I er hjemme, så ”mor-depotet fyldes op”.

Til sidst er det en god idé at lave en lille tjekliste eller huskeliste over de ting, som dit barn skal have med i dagplejen eller vuggestue.

Huskeliste til dagpleje eller vuggestue:
 

  • Praktisk overtøj som flyverdragt, jakke, fleecetrøje, vanter, elefanthue mv. Overtøjet afhænger selvfølgelig af årstiden
  • Skiftetøj – bodystocking, strømper, bukser, bluse
  • Regntøj og gummistøvler
  • Hjemmesko
  • Sutter med navn på
  • Tøj til at sove ude i
  • Lille taske til tøj, fotoalbum, sovebamse, putteklud osv.
  • Bleer – spørg i dagplejen eller institutionen
  • Madkasse, mellemmåltider – spørg i dagplejen eller institutionen


Det er en god idé at skrive navn i alt tøjet.

Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk