Hvornår og hvordan lærer min baby at gå? Her er alle faserne

Din baby skal nok lære at gå – men spørgsmålet for nogle forældre er bare, hvornår det sker. Her kan du lære om alle faserne, dit barn går igennem, når det skal lære at gå.

De første skridt vores børn tager, er en af de største milepæle. Og her adskiller vi os fra andre pattedyr. De fleste pattedyr kan rejse sig kort efter fødslen, det skal de kunne for at overleve, men sådan er det ikke for os mennesker. Vi har brug for tid til at lære at gå, og de fleste børn tager deres første skridt, når de er omkring 1 år gamle. Nogle børn går tidligere, andre går senere, de normale rammer er meget brede og forskellige fra barn til barn.  

Det kan godt være svært for nogle forældre at vente på, at barnet lærer at gå – men prøv at være tålmodige og lad dit barn selv bestemme tempoet. Det at lære at gå har forskellige faser, og hvor nogle børn kommer igennem faserne meget hurtigt, så har andre børn brug for længere tid. Generelt ser faserne dog sådan ud:
 
1. fase: Trækker sig op   
Dit barn trækker sig op ved tremmerne i sengen eller ved møblerne i rummet. Dit barn bevæger sig fra side til side ved hele tiden at holde fast med hænderne og flytte sine fødder.
 
2. fase: Én hånd ad gangen
Dit barn bruger kun sine hænder til at holde balancen med, og dit barn har derved nu langt større styrke i sine ben og fødder. Når dit barn går, så flytter det hånd over hånd – og stille og roligt bliver dit barn sikker nok til at flytte en fod og en hånd ad gangen.
 
3. fase: Fra møbel til møbel
Dit barn øver sig i at bevæge sig fra et møbel til et andet. Det er endnu kun møbler, hvor dit barn med sikkerhed kan nå det ene møbel, før det andet slippes.
 
4. fase: Kan stå frit
Dit barn forsøger at gå mellem møblerne uden støtte. Det vil sige, at dit barn slipper et møbel og bevæger sig hen til et andet møbel, som er lidt uden for rækkevidde. På dette tidspunkt kan dit barn også stå op frit på gulvet uden støtte.

5. fase: Forsigtig vaklen
Dit barn vakler forsigtigt og selvstændigt to eller tre skridt imellem møbler eller personer. Dit barn har dog fortsat behov for støtte, hvis dit barn skal gå mere end et par skridt.
 
6. fase: Se, jeg kan gå!
Dit barn begynder nu at kunne gå helt selvstændigt.

At lære at gå kræver mod. Det kræver, at dit barn tør give slip og bevæge sig ud i verden. Derfor er det vigtigt, at du hjælper dit barn. Du kan f.eks. hjælpe ved at sætte møbler tæt, så dit barn har mulighed for at få fat i et møbel uden at skulle slippe et andet.

Sådan motiverer du dit barn

Du må også meget gerne bruge dig selv, sætte dig på gulvet og hjælpe dit barn med en støttende hånd, når det forsøger at bevæge sig rundt. Lad også dit barn gå imellem jer voksne – fra den ene trygge favn over i den andens trygge favn. Vær klar til at gribe dit barn og øg stille og roligt afstanden imellem jer, i takt med at jeres barn kan gå mere og mere sikkert.
 
Motivér dit barn med din stemme og din mimik, men pres ikke barnet unødigt. Det er vigtigt, at dit barn kan have tillid til, at du vil hjælpe og støtte, når det er parat. Hvis dit barn falder på numsen, så hjælp barnet op og giv gerne et lille kærligt ”op igen skat, op igen”, så du på den måde motiverer dit barn til at forsøge igen og ikke give op. Det er vigtigt, at du viser dit barn, at du tror på, at det kan.
 
God gåtur!
 
Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk