Sådan støtter du dit barns sprog, motorik og madvaner

I en alder af godt 10 måneder begynder dit barn måske at sove lidt bedre om natten igen, hvilket kan være rigtig dejligt og give lidt ekstra overskud til jer alle. Om dagen er der dog rigtig godt gang i den, der skal ske noget, og du oplever måske også mere og mere selvstændighed og spirende egen vilje hos dit barn.

I denne alder er der især tre ting, som bør have dit fokus: Sprog, motorik og mad. Det er vigtigt, at du støtter dit barn på alle tre punkter, og at du er opmærksom, hvis du oplever, at der er noget, som dit barn måske har svært ved.

Sprog hos barnet

Dit barn vil begynde at efterligne dig mere og mere, gøre det du gør, og når du taler og sætter ord på, vil dit barn ofte også forsøge at efterligne dine lyde og ord. Dit barn vil dog stadig gestikulere meget f.eks. ryste på hovedet, som for at sige nej, ligesom barnet kan begynde at pege for at vise dig, hvad det gerne vil have fat i.  

Den sproglige udvikling varierer, og ingen børn er ens, så hvor nogle børn pludrer med mange lyde og stor gestikuleren, så er andre børn mere stille, og det er helt okay. Men hvis dit barn ikke pludrer ret meget eller ikke reagerer på, kigger efter, eller drejer sig mod lyd, så vil det være en god idé at få tjekket barnets hørelse. Hvis barnet har problemer med væske i mellemøret eller mellemørebetændelse, så kan det nedsætte barnets hørelse og dermed påvirke barnets sproglige udvikling.  

Motorik hos barn på 10 måneder

Hvis du sammenligner med andre børn, så vil du naturligt se, at børn også er forskellige, når det kommer til at bruge sig selv motorisk. Nogle børn kravler lystigt af sted på alle fire, hvor andre stadig sidder på numsen og ikke flytter ret meget på sig. Og det er igen helt normalt. Det er dog vigtigt, at du oplever, at dit barn hele tiden udvikler sig motorisk, og at du har en fornemmelse af, at dit barn har styrke i kroppen og lyst til at bruge sin krop.  

I denne alder er det f.eks. vigtigt, at dit barn støtter på benene, og hvis dit barn ikke gør det, så kan det nogle gange være fordi, dit barn er hypermobil. Det betyder, at dit barns led kan bevæge sig mere end normalt. I princippet har alle babyer lidt hypermobile led, men nogle børn har det i højere grad end andre – og det kan give forsinket udviklet grov- og finmotorik.  

Hypermobile børn sætter sig ofte i W-stilling. Det vil sige, at barnet sidder på numsen, med benene bukket, så knæene vender frem og fødderne tilbage. Denne stilling belaster barnets hofter og knæ, og det er vigtigt, at du hjælper dit barn til at sidde mere rigtigt. Hjælp f.eks. dit barn med i stedet at sidde i havfruestilling eller sidde på knæene, med numsen hvilende på hælene.

Forsøger dit barn at kravle, så hjælp dit barn med at samle benene, så barnet på den måde hjælpes til at holde benene samlet, så benene ikke skrider ud. Det er også en fordel, hvis du kan lade dit barn kravle på et fastliggende tæppe eller et skridsikkert underlag.

Sørg også for, at dit barn har skridsikre strømper og sko på, som hjælper barnet med at stå mere fast.  

Mad til baby på 10 måneder

Mange børn vil i denne alder lukke munden for skeen, og det kan godt være frustrerende for dig, når du forsøger at servere lækre retter, og alt så skubbes væk, munden knibes sammen og hovedet drejes i et bestemt ”nej!”. Og der er ingen tvivl om, at din lille dreng eller pige tydeligt fornemmer, at afvisningen af maden gør noget ved dig. Nogle forældre begynder at lave særlige retter til barnet, andre lokker med belønning, søde sager, legetøj eller andet. Måske begynder I forældre at diskutere hen over spisebordet, hvad I nu skal gøre…

Når dit barn begynder at lukke munden for skeen, så er det ofte ikke tegn på kræsenhed, men derimod et signal om, at dit barn gerne vil spise selv. Derfor er det bedste, I kan gøre, at servere mad, som barnet selv kan styre. Det er vigtigt at udnytte, at barnet lige nu har lyst til at prøve selv, tage maden med fingrene, putte den i munden, smage, gumle, gnaske osv.  

Det er også vigtigt, at I giver jeres barn madro. Prøv at undgå at kommentere på, hvordan, hvor meget, i hvilken rækkefølge osv. jeres barn spiser. Sørg for at give jeres barn små hyppige måltider, så hvis der ikke spises så meget til det ene måltid, så går der ikke så lang tid, før barnet får lidt mad igen. Sørg for at servere forskellige fødevarer, og lad jeres barn styre det hele lidt selv.  
 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
Netsundhedsplejerske.dk