Sådan vælger du tøj til din nyfødte

Det er spændende at købe ind til den lille, men det er faktisk rigtigt svært at vide, hvad du skal købe. Få hjælp nedenfor.

Måske ved du, om det er en lille dreng eller pige, der ligger derinde. Og hvis du ikke allerede er begyndt at se på babytøj, så vil du nu måske så småt begynde at overveje, hvad du skal købe til den første tid.  

Det er dejligt at købe ind til den lille, men det er faktisk rigtigt svært at vide, hvad du skal købe. Du ved jo ikke, hvordan han eller hun ser ud, eller hvor stor den lille er, så hvad har du egentlig brug for den første tid - og hvad kan du vente med at købe? Og er der egentlig noget særligt, du bør gå efter?

Tøj til sommer- eller vinterbaby

Hvor meget og hvilket tøj din baby har behov for afhænger af årstiden, og derfor spiller det ind, om dit barn kommer til verden vinter eller sommer. Når det er koldt, vil dit barn naturligt have brug for varmere tøj. Det kan f.eks. være tøj lavet i uld, som hjælper den lille med at regulere temperaturen. Det kan også være godt med et par trøjer og lune bukser, og barnet vil ofte også have behov for sovedragt, hue, vanter og lune futter til fødderne. Om sommeren har dit barn dog ikke brug for helt så varmt tøj, og sovedragten kan ofte undværes, men det kan stadig være godt med f.eks. en trøje til de køligere sommerdage eller aftener.

Mærkning af babytekstiler

Når du vælger babytøj og tekstiler til din baby f.eks. stofbleer, sengetøj, håndklæder, ammepude og lignende, så er det en rigtig god idé at se efter mærkninger, som sikrer, at produkterne ikke indeholder skadelige stoffer. I Danmark har vi særlige krav til produkter beregnet til børn under 3 år.

Du kan f.eks. se efter STANDARD 100 by OEKO-TEX® også kaldet ”Tiltro Til Tekstiler”,  GOTS (Global Organic Textile Standard), SVANEMÆRKET, eller EU-BLOMST logoet/EU-Ecolabel.

Babystørrelser og tøjstørrelser

Når du ser på tøjstørrelser til babyer, så har de ofte mål som f.eks. 50, 56, 62, 68… osv. Disse tal svarer til barnets længde. Det betyder, at hvis du køber en sparkedragt i str. 50, og jeres nyfødte er 56 cm lang eller måske mere, så vil sparkedragten være for lille. Køber du str. 56, og din baby ved fødslen måler 49 cm, så vil dragten i str. 56 være for stor, og det ville passe perfekt med en str. 50.  

Du skal derfor forsøge at vurdere, hvor stor din baby vil være, når den bliver født. Hvis du kender fødselslængde og vægt på både mor og far, kan du forsøge at gå ud fra dette, da børn jo ofte ligner deres forældre :) Du kan, når du er til undersøgelse sidst i graviditeten, også tale med jordemoderen om, hvad hun skønner barnet til at være.  

Generelt er målene således:

50 = nyfødt

56 = 1 mdr.

62 = 3 mdr.

68 = 6 mdr.

Man kan også købe tøj til de helt små børn, som bliver født for tidligt, f.eks. str. 32, 38, 40 eller 44 cm…  

Babytøj til turen hjem fra hospitalet

På nogle hospitaler bliver mødre udskrevet 4-6 timer efter fødslen, hvis alt er forløbet planmæssigt, og både mor og barn har det godt. Det betyder, at du skal have pakket lidt tøj til både dig og dit barn hjemmefra, så det er klar, når I bliver udskrevet. Dit barn vil ofte få en ble på fra sygehuset, men vil derudover have brug for en bodystocking, en sparkedragt, hue, evt. vanter, sovedragt, dyne og babyautostol.

Hvis I først bliver udskrevet efter et par dage på barselsafdelingen, så vil der naturligvis være tid til, at f.eks. far kan hente lidt nyfødttøj derhjemme, som I så kan bringe den lille hjem i. Barselsafdelingen har babytøj, som I kan bruge, imens I er indlagt. Ønsker du at give barnet sit eget tøj på, kan du også gøre dette.

Babytøj-tjekliste til de første dage
 

  • 4-5 bodystockings og suppler op i takt med at du finder ud af behovet, som kan skifte alt efter hvor tit du vasker, skifter tøj, hvor hurtigt dit barn vokser osv. Du har sandsynligvis brug for 8-10 bodystockings i alt.
  • 2 sæt nattøj. Det vil sige tyndere bomuldsdragter, som baby sover i om natten. Om efteråret og vinteren kan baby have brug for natdragter i uld.
  • 4-5 sparkedragter/heldragter. Start f.eks. med at købe 3 og suppler så op, når du kender babys størrelse, og hvad der i størrelse passer bedst til din baby, og suppler løbende op efter behov.
  • 4 langærmede bluser. Start med at købe 1-2 og suppler op, når du kender babys størrelse og behov.
  • 1-2 varme trøjer - det kan være strikkede tøjer i bomuld, uld osv. det kan også være fleece. Behovet og valget afhænger af årstiden.
  • 4 par babysokker i blød bomuld, frotte eller uld.
  • 1 hue. Ofte bomuld til sommerbarnet og uld til den kolde årstid.
     

Husk at vaske alt babytøj i uparfumeret svanemærket vaskemiddel, før den lille skal have tøjet på første gang.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk