8 gode råd til et bedre indeklima

Dårlig nattesøvn, hovedpine og tung luft. Det er netop, hvad du kan risikere med dårligt indeklima. Derfor er det vigtigt med et sundt indeklima for dit og din families helbred. Især hvis du er lungesyg, har følsomme luftveje eller små børn i huset. Læs her om, hvordan du kan skabe et godt indeklima i dit hjem. 

8 gode vaner til et sundt indeklima

Et godt indeklima og indendørs luftfugtighed kan have stor betydning for dit daglige velbefindende. Faktisk opholder en del af os indendørs, om det er på arbejde, hjemme eller i skole. Her kan du både møde støv, fugt, temperatur og partikler fra madlavning og stearinlys. Alt sammen kan påvirke indeklimaet. Heldigvis kan du med nogle gode vaner nemt komme af med den dårlige luft.

  1. Luft ud mindst 2 gange 5-10 minutter hver dag. Det gælder også om vinteren, selvom det er koldt. Sørg for løbende at holde en god cirkulation i hele hjemmet. Dog ikke når du er i bad, hvor døren skal være lukket.
  2. Gør rent – farlig kemi binder sig til støv. Ved at støvsuge og gøre rent fremmer du det gode indeklima. En god tommelfingerregel er, at du skal fjerne støv mindst én gang om ugen. Gør det nemmere for dig selv med et rengøringsvenligt hjem.
  3. Tænd emhætten hver gang, du laver mad. Ofte er der stadig partikler i luften, lige efter du er blevet færdig med maden. Lad derfor emhætten køre i 5-10 min.
  4. Sluk elektronik som er tændt og indkapslet i blødt plast. Plastikkens blødgørende kemikalier bliver udskilt ved opvarmning.
  5. Tør ikke tøj indendørs, men tør i stedet tøjet udenfor eller i en tørretumbler med kondensbeholder. Se længere nede for mere information.
  6. Fjern fugt og kondens med toiletpapir eller en klud. Bruger du klude, skal du tørre dem efter brug eller smide den ud. Ellers får du bare skabt fugt til luften igen
  7. Undgå ophold i rum sammen med materiale med en ubehagelig kemisk lugt (f.eks. nye møbler)
  8. Brug stearinlys med omtanke eller slet ikke. Alternative til levende lys som LED lys oser ikke eller sender partikler ud i luften. Kan du ikke undvære ilden, så sluk dem udenfor eller med en gammeldags lyseslukker, så de ikke oser, efter du har slukket dem.

 

På føtex.dk har vi affugtere til alle behov – både de små, mellem og store affugtere:

  • De små til badeværelset, som også holder dine håndklæder friske og tørre
  • De mellemstore til bryggerset og det ekstra værelse med vasketøjet eller tørrekælderen
  • De store som holder kælderen sund og tør

 

Indendørs luftfugtighed - Så høj må den være

Vi kan vist med sikkerhed sige, at ingen vil bo i et hjem med skimmelsvamp, dyre fugtskader og en slem hovedpine. Alligevel kan gøremål som bad, tøjvask, madlavning og dårlig udluftning skabe en masse fugt i hjemmet. Og fugt skal ud, så hjemmets vægge og interiør ikke suger fugten til sig.

  • Gennemsnitligt bør fugtigheden i boliger ligge på 25-65%
  • Når luften er tør om sommeren, bør den ligge under 60-65%
  • Er det koldt, for eksempel vinter, bør den være under 40-45%

Du kan måle indendørs luftfugtighed ved at bruge et hygrometer. 

 

Du har tørre øjne og næse. Hvad gør du?

Tør luft kan være årsag til dine tørre øjne, irriteret næse, sprukne læber og ømme hænder. Så hvordan kan du hjælpe dig selv? Undgå at indendørs luftfugtighed kommer under 40-45%. Især i de rum, du opholder dig mest – som soveværelset eller børneværelset. Køb en luftfugter og slip for at vågne op med irriterede slimhinder i næse og hals (svælg).

Mangler du produkter til et sundt indeklima?

Vil du gerne forhindre partikler fra trafikken, støv og pollen sætter en dæmper på din trivsel i hjemmet? Læs hvad du kan gøre. Vi hjælper dig også ved at gøre dig klogere på vinterens barske og tørre luft. Den har nemlig tendens til at give dig øm og “tør” næse, sprukne læber og hænder – og må også tørre og irriterede øjne.

Der findes heldigvis også produkter, som kan hjælpe dig med dit indeklima, hvis du har problemer med det:

Bor du tæt på stærkt trafikeret vej? Så kan du ikke undgå, at partikler trænger ind i familiens hjem. Flere uafhængige undersøgelser konkluderer, at det især er fine partikler, der er de mest skadelige. Partikler af disse størrelser stammer primært fra biler og fabrikker. 

Der er stadigvæk grund til at være ekstra opmærksom på at mindske udsættelsen for skadelige partikler – især i hjemmet, hvor vi opholder os mest. Du kan forholdsvis enkelt sikre ren luft i boligen ved at anskaffe dig en luftrenser med et effektivt filter, som vil fjerne størstedelen af de skadelige partikler fra indeluften. 

Er der meget fugt i dit hjem? Fugt er den anden store synder, når vi taler indendørs luftfugtighed. Du kan faktisk bekæmpe både dårlig luft og fugtproblemer med en af de effektive hybrid maskiner. Affugtere producerer ofte mere varme, end de forbruger strøm. 

Wood’s har for eksempel produceret en kompakt hybrid model AD affugter. Udover at du undgår partikler fra trafik, madlavning, støv og pollen, samt allergener fra husdyr, så fjerner den også overflødig fugt fra luften. Wood’s affugtere er flere gange kåret som de mest energieffektive. 

Foretrækker du at hænge vasketøj op indendørs? Vær særlig opmærksom på fugt. Skimmelsvamp har det især rigtig godt i et fugtigt miljø. Her er for eksempel en af de mobile affugtere fra Wood’s en rigtig fin løsning, da du kun flytte på den efter behov. En mobil affugter starter selv op, hvis niveauet stiger mere end det relative niveau af luftfugtighed.

Hos føtex.dk har vi valgt Wood’s affugtere, fordi de flere gange er kåret som de mest energieffektive affugtere. AD20 og AD30 modellerne fra Wood’s frigiver varme, som cirkulerer i rummet. De er ovenikøbet udstyret med deres effektive ION HEPA filter, som også giver dig en energieffektiv luftrenser.