Sydafrikansk vin

Sydafrika er i dag kendt som et af verdens bedste og mest moderne vinlande. Vinregionerne ligger i kystområderne omkring Cape Town, og de mest populære druer er Chenin Blanc, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Colombard og selvfølgelig nationaldruen Pinotage

Sydafrikansk vin i vild forvandling

Sydafrikas vinhistorie begynder i 1652 med en hollandsk kirurg udsendt af det Nederlandske Ostindiske Kompagni for at styre landets handelsstation i Sydafrika. Ved sin ankomst plantede kirurgen vinstokke på sin gård Constantia og høstede de første druer syv år senere i 1659. Denne høst blev til den første udgave af de sidenhen meget berømte Constantia-vine.

Vinen spredte sig meget langsomt i Sydafrika, blandt andet fordi den kæmpede hårdt om pladsen med afgrøder, der kunne affodre den voksende strudseindustri. Først i starten af 1900-tallet kom der fart på, men desværre valgte man primært at plante højtydende lavkvalitetssorter. Det resulterede i store mængder af overskudsvin, der for det meste blev destilleret.

For at få styr på ubalancen mellem udbud og efterspørgsel skabte regeringen kooperativet KWV, som stadig den dag i dag er en af landets største producenter. Men der skulle gå helt indtil 1990’erne, før et reelt fokus på kvalitet slog igennem – ledt af regeringens VIP (Vine Improvement Programme) initiativ.
 

Druesorter og regioner

Siden da er det gået stærkt med både organisering og innovation, og Sydafrika fremstår i dag som et af verdens bedste og mest moderne vinlande. Læs mere om en af Sydafrikas spændende vinregioner her: Western Cape