Bourgogne vin

Bourgogne ligger i sydlig forlængelse af Champagne i det østlige Frankrig og er på mange måder en særlig region. Nogle af verdens allerdyreste vine kommer fra en lille håndfuld af regionens feterede enkeltmarker og legendariske producenter.

Gå på opdagelse i Bourgognes vinlabyrint og find vin i verdensklasse

Hvis nogen anden region i Frankrig skulle tage kampen op med Bordeaux om førstepladsen, når det gælder berømthed og høje priser, så må det være fantastiske Bourgogne. Flere velrennomeret enkeltmarker har båret samme navn i over 2000 år, og har igennem historien lagt til grund for en lang række mesterværker. Appellationssystemet adskiller sig fra alle andre i Frankrig ved at være ordnet geografisk efter region, kommune, Premier Cru og Grand Cru, hvoraf de to sidstnævnte dækker over enkeltmarker og mindre grupperinger af marker. Hver mark har som oftest flere ejere, og samtidig har regionen et marginalt klima, der skaber store årgangsforskelle. Det kan gøre det svært at være sikker på, hvad man køber, da man både skal kende mark, producent og årgang.
 

Klima og underlag

Klimaet er en evig udfordring med megen regn og uforudsigelige haglbyer, og jordbunden er meget forskelligartet på tværs af regionen. Der er meget forskel på dybde og righed af jorden, men fælles er den underliggende kalksten med enten mergel, ler eller kalkholdigt lermuld ovenpå i forskellige proportioner. Generelt er de mest kalkholdige jorde dér, hvor vi finder de hvide druer, og de mindre kalkholdige jorde dér, hvor de røde brillerer. Kalkbunden giver mineralitet, kompleksitet og syre til en vin og i Bourgogne gavner det både Pinot Noir og især Chardonnay i stor stil. 

Der findes reelt set kun to druesorter i regionen, nemlig Chardonnay for de hvide og Pinot Noir for de røde. Der produceres også en del mousserende vin af høj kvalitet på ”methode champenoise”, der laves på Chardonnay under betegnelsen Cremant d’Bourgogne. Læs mere om vores spændende franske vinhuse her: Georges DuboeufJacquart.