Douro

Douro er nok Portugals mest berømte vinregion og hjemsted for såvel portvin som smukke rød- og hvidvine. Vinmarkerne ligger på stejle skråninger ned til selve Douro-floden, der løber gennem regionen. 

Berømt region dyrker vin på flodens skråninger

Alsidig produktion

Man producerer såvel portvin som tørre vine på de samme druer. Processen er dog meget forskellig. Hvor de almindelige vine både produceres og lagres oppe i selv Douro-dalen, fragtes de unge vine til portvin ned af floden til Vilanova de Gaia ved Porto for at blive fortificeret og lagret til portvin. Regionen deles op i tre sub-regioner: Cima Corgo, Baixa Corgo og Duoro Superior. Duoro Superior er den tørreste, varmeste og højest beliggende på grænsen ind mod Spanien. Cima Corgo er den største sub-region. Den dækker midterstykket af regionen og er området med den største koncentration af producenter. Lavest i regionen og i hierarkiet finder vi Baixa Corgo (baixa = lav), der dækker over marker på det fladere land, som man anser for at være af lavere kvalitet. Klimaet her er mildere, og det regner mere.
 

Jordbund og klima

Jordbunden består primært af skiffer, som floderne har skåret sig igennem og skabt dette bjergtagende landskab. Skiffer-jordbunden giver sammen med klimaet og de stejle, højtbeliggende marker vine med masser af dybde, mineralitet og lagringspotentiale.
 

Druer og vine

Der dyrkes en bred vifte af lokalsorter. For de rødes vedkommende drejer det sig primært om Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa og Touriga Nacional. Af hvide druer finder vi bl.a. Donzelinho Branco, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato og Viosinho. Der er dog også blevet plantet en del internationale sorter på det sidste. Læs mere om vores udvalgte portugisiske vinhuse her: Sogrape.