Portugisisk vin

Portugal er bedst kendt for sine stærke, søde portvine og forfriskende vinho verde-hvidvine. Men det gamle vinland har været inde i en rivende udvikling de sidste par årtier og arbejder i dag for at producere de bedste tørre vine.
 

Portvinens hjemland på vej mod genoprejsning

Portugal kender man bedst for sine portvine og vinho verde, men med den store udvikling landet som vin-producent har gennemgået de sidste årtier, taler nogle om en sågar renæssance for landets vinindustri. Således arbejder man i disse år meget dynamisk og målbevidst med udviklingen af de bedste, tørre vine rundt omkring i mange af landets regioner.
 

Historie

Portugals vinhistorie kan spores helt tilbage til Fønikerne ca. 1000 år f.Kr. Den moderne vinhistorie har dog været tæt knyttet til portvinsproduktionen og samhandlen med England. Portvinen har dog mistet voldsomt store markedsandele de sidste 20 år, og det har betydet, at Portugal har været tvunget til at genopfinde sig selv.

Derfor bliver der selv i portvinens højborg, regionen Douro, i dag produceret mere og mere rødvin til fordel for portvin. De dramatiske stejle marker er plantet med et væld af gamle lokale sorter og har et enormt kvalitetspotentiale - også for tørre vine.
 

Druer og vine

Der produceres vin fra Madeira i syd til Vinho Verde i nord, og landets omskiftelige geografi giver, sammen med de mange forskellige druesorter, en yderst varieret vinproduktion. De mest kendte regioner udover Douro er Vinho Verde, Madeira, Dão, Alentejo og Bairrada. Regionen Porto er den ældste beskyttede vinregion i verden – produktion og handel har således været reguleret siden 1756. Læs mere om Portugals spændende vinregioner her: DouroSetubal og Vinho Verde