Portvinstyper: Holdbarhed, temperatur og mad

Portvin er en smagfuld vin med masser af kompleksitet og dybde, som alle burde kende og holde af. Læs med og få alle portvinens fantastiske egenskaber ind under huden.

Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal. Druerne gæres til 6-7 % alkohol, hvorefter der tilføjes brandy eller druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Herefter er det måden, hvorpå vinen lagres, og perioden, der afgør portvinstypen. 

Portvinstyper 

Der findes fire overordnede portvinstyper:  

  • Hvid portvin: Farven er typisk hvid eller gylden og har smag af tørrede abrikoser, citrus, honning og mandel. 
  • Rosé portvin: Lys laksefarve med smag af jordbær, hindbær, tranebær og karamel. 
  • Ruby port: Mørk solbærfarve med smag af solbær, blåbær, chokolade og kanel. 
  • Tawny port: Karamelfarvet med smag af hindbær, hasselnød, karamel, nelliker og figner. 


Ruby port og Tawny port er de mest populære portvinstyper. Det er også her, du finder de mest eksklusive versioner af portvin som Ruby port LBV og Vintage.

føtex portvin

Portvin og holdbarhed 

Holdbarheden til de forskellige typer af portvine kan er ikke så lige til. Som grundregel er der portvine, der er bedst at drikke med det samme og andre, der har bedst af ligge i flere år – nogle endda i årtier.  

Hvid og rosé portvin er typer, som er gode at drikke med det samme. Det kan godt være, de har været lagret i lang tid - nogle helt op til 20 år. Du kan dog forvente, at de er drikkeklare, når du køber dem.  

Andre portvinstyper som Ruby port LBV og Vintage kan holde sig i mange år, da de udvikler sig i flasken, hvis de bliver opbevaret mørkt og køligt.  

Når du har åbnet en flaske portvin, så ændrer holdbarheden sig også. LBV og Vintage mister hurtigt deres friskhed efter åbning, så dem bør du drikke inden for nogle dage. Tawny kan sagtens holde sig i et par måneder, hvis du opbevarer dem på køl.  
 

Portvin og temperatur 

Et godt glas portvin skal serveres ved den rigtige temperatur for at være rigtig godt. En forkert serveringstemperatur kan nemlig helt ødelægge alle de komplekse og dybe smagsnuancer i din portvin.  
 

Drik rosé portvin ved 4-6 grader: 
Den laksefarvede portvin skal helst nydes iskold. Det får noterne af røde bær til at stå frem. 

Drik hvid portvin ved 8-10 grader: 
Hvid portvin nydes bedst, når temperaturen er lidt lavere. Mange hvide portvine har smagsnoter af citrus, abrikos, træ og harpiks, som alle står mest tydeligt frem ved en kølig serveringstemperatur. 

Drik Tawny port ved 12-15 grader: 
Perfekt interval til den klassiske tawny. Mere præcist kan det ikke siges.  

Drik Ruby port ved 16-18 grader: 
Her shiner de røde ruby-typer allerbedst – lige under stuetemperatur. Ruby-portvine må helst ikke serveres ved mere end 18 grader, fordi det høje sukker- og alkoholindhold hurtigt virker kvalmt ved for høje temperaturer.

Portvin og mad 

Mange tror, at portvin kun kan drikkes til risalamanden juleaften. Men det er langt fra tilfældet, da de forskellige portvinstyper har mange frugtige og komplekse smagsnoter, som passer rigtig godt til forskelligartet mad. 
 

Hvid portvin 

En god flaske hvid portvin går godt til desserter med fx hvid chokolade, karamel og tørrede abrikoser. Hvid portvin er også en fremragende makker til et velassorteret ostebord – og den hamler op med de stærke, blå oste uden problemer.  
 

Ruby port 

Denne portvinstype går godt til vildretter, helstegt kylling og den fede juleand. En lækker Vintage er også fremragende sammen med stærke oste og tilbehør som tørrede figner. Er du mere til dessert end ostebord, så er de kraftige chokolade-dessert med bær en sikker vinder. 
 

Tawny port 

Har du fået en tawny på hænderne, så er den virkelig lækker sammen med andehjerter, ristede svampe med fløde og charcuteri med pølse og rillette. Som de andre portvinstyper er tawny også god til ost, hvor det særligt er de nøddefulde oste som Gouda, Vesterhavsost og Cheddar. I dessertverdenen passer en tawny godt til nødder, mørk chokolade og brun farin.