Forstå DOC og DOCG kvalitetsstempler på vin

Hvad betyder DOC og DOCG på vin?

Kender du til DOC og DOCG kvalitetsstempler på vin? Hvis ikke, så er du kommet til det rette sted. Disse betegnelser er en vigtig indikator for vinens kvalitet og oprindelse. Generelt har Italien fire hierarkiske niveauer af oprindelsesgaranti: VdT, IGT, DOC og DOCG. Det er de to sidstnævnte, der nok er mest kendte. De forskellige kvalitetsstempler findes også i andre lande under andre navne.

Hvad betyder VdT på vin?

VdT er en forkortelse for ”Vino da Tavola”, som betyder bordvin. Det er den laveste klassifikation, og der er altså ingen krav til oprindelse eller kvalitet. VdT-vine må ikke have årgang eller produktionsområde angivet på etiketten.

Tidligere blev kvalitetsvine, der overskred kravene for det højeste niveau, klassificeret som VdT-vine. Det gør de dog ikke længere. I dag er det næste niveau, IGT, der indeholder gode vine, som ikke overholder kravene til DOCG.
 

Hvad betyder IGT på vin?

IGT står for ”Indicazione Geografica Tipica” og er en italiensk kvalitetsbetegnelse for vin. Denne betegnelse blev indført i 1992 som en del af en større reform af Italiens vinlovgivning. IGT-mærkningen er designet til at give producenterne mere frihed i produktionen, samtidig med at den garanterer en vis kvalitet og oprindelse.

IGT er et  trin lavere end DOC og DOCG i det italienske kvalitetsstempel-hierarki. IGT-mærkningen giver vinproducenterne mere fleksibilitet. Det betyder, at vinene kan variere mere i stil og sammensætning, hvilket ofte resulterer i innovative og spændende vine.

Italiensk vin

Italien er et spændende og alsidigt vinland, hvor der produceres masser af gode vine. Italien producerer alt fra rødvin til mousserende vin, så du finder forskellige vintyper til enhver smag. Se udvalget af italienske vine på føtex.dk.

Hvad betyder DOC på vin?

DOC står for ”Denominazione di Origine Controllata” og er et kvalitetsstempel fra 1963, der sikrer, at vinen kommer fra et specifikt område i Italien. Vinen skal opfylde strenge produktionskrav for at få dette stempel. Det gælder bl.a. druesorter, syreindhold, høstudbytte og lagring.

Der findes over 300 forskellige DOC vine. Det er ikke alle, der bruger systemet, og derfor er det ikke ensbetydende med, at det kun er DOC vine, der er af god kvalitet. Der er nemlig mange andre italienske vine, der også er gode, selvom de ikke er DOC-mærket.
 

Hvad betyder DOCG på vin?

DOCG står for ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita” og er et skridt højere end DOC. Denne betegnelse stiller endnu strengere krav til vinens produktion og kvalitet. Det er Italiens højeste klassifikation, som blev skabt i 1980. kun de bedste vine får lov til at bære DOCG-mærkningen.

DOCG blev til for at vinelskere bedre kunne finde en vin i høj kvalitet blandt det store udvalg af vine. Stemplet blev til, da der fandtes mange vine med DOC-stemplet, og der var derfor brug for et stempel, der indeholdt vine af endnu højere kvalitet.

På nuværende tidspunkt findes der over 70 vine i Italien, der har DOCG-stemplet. Det er bl.a. vine som Barolo og Brunello. For at en vin kan blive DOCG-stemplet, skal den godkendes af en komité. Derudover skal den have et statssejl med et nummer på for at sikre, at der ikke sker snyd med stemplet.

Leder du efter gode vine fra Italien?

Shop vin efter område

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin