Sådan taler du om vin

Bliv klogere på betegnelserne for vin

Er du stødt på betegnelserne fed, tør, kraftig og sød, når du har snakket med andre om vin? I denne guide gør vi dig klogere på, hvad disse ord rent faktisk betyder inden for vin. Det er vigtigt at understrege, at der typisk er tale om en subjektiv holdning, hvis nogen siger, at en vin er kraftig eller lignende. Det er også meget forskelligt, hvad folk kan lide, når de skal drikke en god vin.

Hvad er tør vin?

En tør vin betyder, at vinen ikke er sød. Mange tror, at tørre vine ikke kan være bløde og runde, men det kan de sagtens. Hvis vinen får din mund til at føles tør, så er det ofte tanninen i vinen og mængden af restsukker, der er på spil. Ofte har en tør vin mindre en 9 gram sukker pr. liter.
 

Hvad betyder sec?

Sec betyder tør på fransk. Der er forskellige grader af tørhed. Når man taler om champagne, betyder det dog ikke, at champagnen er tør. Det betyder derimod, at den er halvsød eller halvtør. Hvis en champagne er tør, kaldes den brut.

Køb af vin hos føtex - levering og returnering

Måske vil du holde en vinsmagning, hvor I skal smage på forskellige vine og tale om deres smage og dufte? Så finder du masser af gode vine hos føtex, som du kan servere for andre vin-elskere. I denne guide kan du læse mere om levering og returnering af vin købt hos føtex.

Hvad er sød vin?

En sød vin har et højt indhold af restsukker. Hvis vinen indeholder mere end 45 gram restsukker pr. liter, siger man, at den er sød. Der er også forskellige grader af sødme, da nogle vine også er halvsøde. Du kan sagtens finde søde rødvine og hvidvine og selvfølgelig dessertvine, der oftest er søde.
 

Hvad betyder kraftig vin?

Når man taler om en kraftig vin, særligt rødvin, er der tale om en vin med masser af fylde og smag. Det kan også være indholdet af tannin eller alkoholprocenten, der gør, at nogen synes, at en rødvin er kraftig. Folk bruger betegnelsen på en subjektiv måde alt efter, hvad de synes, der gør vinen kraftig for dem.
 

Hvad betyder let vin?

En let vin er typisk en vin, der har en lavere alkoholprocent og er nem at drikke. Ofte har en let vin en frisk og subtil smag, der hverken er for fed eller for sød. Både hvidvine og rødvine kan være lette. Ved rødvine ses det ofte på farven, hvor den er mere transparent end dybe, røde vine.

Guides til vin

Nu har du lært, hvordan du kan beskrive vine, du smager på og dufter til. Hvis du vil vide meget mere om vin, har vi på føtex.dk samlet en masse guides til dig, der gerne vil blive klogere på vinens verden. Her kan du læse alt om vin til mad og meget mere.

Hvad betyder fed vin?

En fed vin er en vin, der føles fyldig i munden. Når nogle siger, at en vin er fed, beskriver de ofte smage som smør og honning. En fed vin kan føles blød og give en fornemmelse af, at den smører munden. Den kan også være vinens aromaer, der betegnes som fede.
 

Hvad er frugtig vin?

Hvis man beskriver en vin som frugtig betyder det ofte, at man kan smage eller dufte noter af frugter. Det kan være alt fra citrus, grønne æbler, blommer, fersken og kirsebær. Her er det også meget subjektivt, hvad man kan dufte og smage, og det er ikke alle, der kan dufte det samme.
 

Smag på og tal om vin fra føtex.dk

På føtex.dk finder du et bredt udvalg af vine, der er alt fra kraftige og tørre til frugtige og lette. Vi har masser af god rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vin, som du kan smage på og tale om med andre, der interesserer sig for god vin.

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin