Hvad indeholder vin?

De fleste vin er produceret på samme basiselementer; vindruer, vand og alkohol. Men selvom størstedelen af en vin består af disse basiselementer, så er det den lille brøkdel af tilsætningsstoffer, der adskiller vin fra hinanden – og dem som blandt andet gør, at det smagsmæssigt er svært at producere den samme vin to gange helt nøjagtigt.

I denne guide vil vi udforske vinens ingredienser mere detaljeret for at give dig en dybere forståelse af, hvad der udgør vinens indhold.

En lille del af indholdet, der styrer smagen

Når det kommer til smagsforskellene i vin, skal der meget lidt til at ændre vinens smag. Det skyldes kompleksiteten i vin, som er en kombination af mange forskellige aromaer og komponenter. Herindunder indgår blandt andet tilsætningsstoffer, syre, aromaforbindelser og tanniner, som typisk er i vin. Skal du derfor selv i gang med at producere din egen hjemmebryggede vin, kan du overveje at tilsætte nogle af de følgende smagsgivende elementer.
 

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstofferne anvendes i vinproduktionen til at forbedre kvaliteten og holdbarheden af vinen. Det kan være sulfitter som svovldioxid, der fungerer som konserveringsmiddel, men det kan også være enzymer, gærnæringsstoffer og klarningsmidler.
 

Syreformer

Syrer som vinsyre, æblesyre og citronsyre spiller en vigtig rolle i vinens surhed. Disse syrer bidrager til vinens friskhed og kan også påvirke dens evne til at modnes over tid. Derudover kan der være andre syreformer til stede i vin, herunder aminosyrer og flygtig surhed, der også kan påvirke vinens smag.
 

Aromaforbindelser

Aromaer spiller en rolle i forhold til vinens dybde, både hvad angår duft og smag. De kan omfatte forskellige typer estere, der bidrager til frugtagtige og blomsteragtige aromaer; terpenoider, der giver citrus- eller krydrede dufte; og phenoler, der kan bidrage til krydrede eller nøddeagtige aromaer.
 

Tanniner

Tanniner, der findes i drueskaller, stilke og kerner, bruges til lagring af vinen. Tanniner bidrager til strukturen og garvesyren i vinene, og kan medvirke til en tør og bitter smag.
 

Udover nævnte kan glycerol også tilføjes, der kan give din vin en mere frugtagtig og fyldig smag – også kendt som naturligt sukkeralkohol.
 

Lav din egen vin eller køb dem hos føtex

Har du mod på at fremstille din egen vin? Så kan du overveje at inddrage og eksperimentere med ovenstående elementer i din vinbrygning. Det er på baggrund af disse, at hver vin er unik og har forskellige karakteristika – i en kombination med druesorten, regionen, høsttidspunktet og gærings- samt lagringstiden.
Ellers ved du nu, hvad indholdet i en vin består af, der forhåbentlig giver dig en bedre ide om, hvilke vin du skal vælge, næste gang du står foran vinhylden i din lokale føtex. Vi står i hvert fald klar til at hjælpe dig i valget om den rette vin til hverdag og fest i føtex egen vinverden.

 

FAQ - Spørgsmål om vin

Vin

På føtex.dk finder du eksklusive vine fra samtlige verdensdele til enhver lejlighed. Gå på opdagelse i vores spændende udvalg til skarpe priser og lad os være din næste vinleverandør.