Opbevaring af vin: Sådan gør du det rigtigt hver gang med 3 gode råd

Opbevaring af vin er lidt af en opgave, hvis du skal gøre det rigtigt. Heldigvis har vi samlet 3 gode råd, du kan følge hver gang, du skal opbevare en ny flaske derhjemme.

Det er ikke altid, at vintørsten melder sig lige med det samme. Måske har du brugt en ordentlig sjat af vinbudgettet på en god flaske vin, som skal nydes ved en helt særlig lejlighed: jubilæum, bryllupsdag, fejring af huskøb eller noget helt fjerde.  

Måske har du bare købt en vin, der kun bliver endnu bedre, hvis den får lov til at ligge og hygge sig et par år. 

Uanset hvad skal du vide, hvordan du sørger for korrekt opbevaring af din vin.  

Skal du kun opbevare din vin i kort tid, er der ingen grund til at gå for meget op i opbevaringen. Så kan du i stedet koncentrere dig om at servere den ved den rigtige temperatur.  

Når du skal opbevare vin i længere tid, så er der 3 gode råd, du skal følge: 

1. Hold styr på temperaturen 

Når du opbevarer vin derhjemme, er det vigtigt, at du finder et rum med en konstant temperatur – helst et sted mellem 10 og 16 grader. Kommer du til at opbevare din vin for koldt, udvikler den sig for langsomt. Er temperaturen for varm, udvikler den sig for hurtigt. Du kan derfor risikere at købe en rigtig god flaske vin, som slet ikke lever op til forventningerne efter et års opbevaring, fordi opbevaringstemperaturen har været helt forkert.
 

2. Leg mørkeleg med din vin 

Ligesom temperaturen kan påvirke, hvordan vinen udvikler sig, så har for meget lys også en dårlig indflydelse på vinen. Det er også derfor, at mange rødvine hældes på mørke flasker. Så har du en mørk kælder, er det et optimalt sted at opbevare din vin. Står du ikke lige med en kælderetage på hånden, kan et mørkt klædeskab også gøre tricket.
 

3. Luftfugtighed og vandret opbevaring 

Luftfugtighed er ikke noget, du behøver at bekymre dig om, hvis du ikke skal opbevare dine indkøbte vine i flere år. Men har du et par vine, du gerne vil lade modne over en årrække, er det vigtigt, at du har styr på luftfugtigheden, der hvor du opbevarer vinene. Er luftfugtigheden for lav (50%), så kan korkproppen skrumpe, og du risikerer, at der siver luft ind i vinen. Samtidig skal du opbevare vinene vandret, så vinen i flasken er i kontakt med korkproppen. På den måde undgår du, at korkproppen udtørrer og revner.