Opbevaring af vin: Sådan gør du det rigtigt hver gang med 3 gode råd

Det er ikke altid, at vintørsten melder sig lige med det samme. Måske har du brugt en ordentlig sjat af vinbudgettet på en god flaske vin, som skal nydes ved en helt særlig lejlighed: Jubilæum, bryllupsdag, fejring af huskøb eller noget helt fjerde.  

Måske har du bare købt en vin, der kun bliver endnu bedre, hvis den får lov til at ligge og hygge sig et par år. Uanset hvad skal du vide, hvordan du sørger for korrekt opbevaring af din vin - og det er hvad vi kommer omkring i denne guide. Vi har samlet 3 gode råd, du kan følge hver gang, du skal opbevare en ny flaske derhjemme.

Langtidsopbevaring af vin

Skal du kun opbevare din vin i kort tid, er der ingen grund til at gå for meget op i opbevaringen. Så kan du i stedet koncentrere dig om at servere den ved den rigtige temperatur. Men har du interesse i at opbevare dine vin i længere tid, så er der 3 gode råd, du kan følge:
 

1. Hold styr på temperaturen 

Når du opbevarer vin derhjemme, er det vigtigt, at du finder et rum med en konstant temperatur – helst et sted mellem 10 og 16 grader. Kommer du til at opbevare din vin for koldt, udvikler den sig for langsomt. Er temperaturen for varm, udvikler den sig for hurtigt. Du kan derfor risikere at købe en rigtig god flaske vin, som slet ikke lever op til forventningerne efter et års opbevaring, fordi opbevaringstemperaturen har været helt forkert.
 

2. Leg mørkeleg med din vin 

Ligesom temperaturen kan påvirke, hvordan vinen udvikler sig, så har for meget lys også en dårlig indflydelse på vinen. Det er også derfor, at mange rødvine hældes på mørke flasker. Så har du en mørk kælder, er det et optimalt sted at opbevare din vin. Står du ikke lige med en kælderetage på hånden, kan et mørkt klædeskab også gøre tricket.
 

3. Luftfugtighed og vandret opbevaring 

Luftfugtighed er ikke noget, du behøver at bekymre dig om, hvis du ikke skal opbevare dine indkøbte vine i flere år. Men har du et par vine, du gerne vil lade modne over en årrække, er det vigtigt, at du har styr på luftfugtigheden, der hvor du opbevarer vinene. Er luftfugtigheden for lav (50 %), så kan korkproppen skrumpe, og du risikerer, at der siver luft ind i vinen. Samtidig skal du opbevare vinene vandret, så vinen i flasken er i kontakt med korkproppen. På den måde undgår du, at korkproppen udtørrer og revner.
 

Opdag føtex vinverden

Hos føtex har vi lavet et stort vinunivers til vinelskere, hvor du både kan sortere vin efter dit yndlings vinland, vinområde eller vinhus. Du kan både bestille dine vin online og i vores butikker, og du har endda nogle ekstra rettigheder, hvis du køber din vin igennem os – læs nærmere i guiden Køb af vin hos føtex - levering og returnering.

Gå på opdagelse i vores store vinudvalg eller få inspiration og yderlige viden om vin gennem vores mange vinguides.

Vinkøleskabe

Et vinkøleskab er det bedste alternativ til en vinkælder. Med et vinkøleskab kan du både sørge for at din vin bliver opbevaret ved den rigtige temperatur og luftfugtighed, samt at der altid er perfekt tempereret vin, klar til at åbne.

Vin

På føtex.dk finder du eksklusive vine fra samtlige verdensdele til enhver lejlighed. Gå på opdagelse i vores spændende udvalg til skarpe priser og lad os være din næste vinleverandør.