Rødvinspletter - sådan fjerner du dem

Sådan kan du fjerne rødvinspletter

Du har sikkert oplevet det før. Du kommer til at lave en uheldig bevægelse, og pludselig flyder rødvinen ud på bordet, på dugen eller på tøjet – og så begynder ståhejet med at fjernet rødvinspletter på diverse ting. Når det handler om rødvin, gælder det om at være hurtig for at undgå indtørrede rødvinspletter.

I denne guide hjælper vi dig med, hvordan du kan fjerne rødvinspletter, så du undgår at skulle smide en smuk dug eller en ny skjorte ud. Du skal være opmærksom på, at følgende tips er husmorråd, og der er derfor ingen garanti for, at det virker. Husk også at teste på et usynligt sted, før du behandler et stort område.
 

Sådan fjerner du rødvinspletter på tøj

Hvis du lige har fået rødvinspletter på tøjet eller på dugen, skal du ikke begynde at skylle det med vand og gnubbe det. Det kan nemlig få rødvinen til at sætte sig længere ind i tekstilfibrene og gøre det svære at fjerne pletten.

Nedenfor ser du flere metoder til, hvordan du kan forsøge at fjerne rødvinspletterne. Før du begynder på at fjerne pletten, skal du altid duppe det overskydende rødvin af med en klud eller køkkenrulle. Det gælder derfor om at være hurtig og ikke gnide for meget på pletten.
 

1. Fjern rødvinspletter med opvaskemiddel

En brugbar metode til at fjerne rødvinspletter på tøj er at bruge ufarvet opvaskemiddel. Det er noget, de fleste har derhjemme. Det er vigtigt, at opvaskemidlet er ufarvet, da Følg nedenstående rækkefølge, når du bruger opvaskemiddel til rødvinspletter:

 1. Dup det overskydende rødvin af med en klud eller noget køkkenrulle.
 2. Kom ufarvet opvaskemiddel direkte på pletten.
 3. Kom tøjet i en pose og luk den.
 4. Lad tøjet trække i posen.
 5. Vask tøjet ved de varmeste grader, det kan tåle ifølge vaskeanvisningerne.


Når du bruger ufarvet opvaskemiddel, skal du sørge for, at opvaskemidlet ikke tørrer ud. Det kan nemlig give pletter. Derfor skal du sørge for, at posen lukker tæt, så pletten ikke får luft. Derudover må du heller ikke vaske tøjet, før du påfører opvaskemiddel. Det kan nemlig få pletten til at trænge længere ind i tøjet.

Viden om vin

Vil du gerne vide mere om den vin, der kan skabe genstridige pletter på tøjet og dugen? Vi har samlet en masse viden om vin, så du kan blive meget klogere på de røde og hvide dråber. Du kan bl.a. blive klogere på, hvad vin indeholder.

2. Brug danskvand til at fjerne friske rødvinspletter

Vand med brus kan hjælpe med at fjerne rødvinen fra stoffet. Det er kuldioxiden, altså boblerne, der kan løfte vinen ud af tøjet. Vær opmærksom på, at du ikke må bruge sodavand, da det indeholder sukker og sødemidler, der kan gøre pletten være – eller tilføje en ny. Følg nedenstående vejledning:

 1. Hæld danskvand på rødvinspletten.
 2. Dup stoffet med et stykke køkkenrulle eller en klud.
 3. Gentag gerne ovenstående, hvis det er nødvendigt.
 4. Vask tøjet efter vaskemærkningen.


Det er vigtigt, at du kun dupper med en ren klud eller køkkenrulle. Hvis du tørrer eller gnider for meget på pletten, kan du risikere at sprede området og dermed gøre det sværere at fjerne pletten. Vær også opmærksom på, at du kun må bruge rent danskvand. Mælk kan også bruges på samme måde.
 

3. Fjern rødvinspletter med salt

Salt er noget, alle har i hjemmet. Selvom du nok tænker, at det kun er til madlavning, så kan det også være en effektiv pletfjerner. Saltet virker lidt på samme måde som kuldioxiden i danskvand. Det trækker rødvinen ud af stoffet. Her er en vejledning til, hvordan du kan bruge salt på pletten:

 1. Hæld rigeligt med salt på rødvinspletten.
 2. Lad det ligge på pletten i ca. 1 times tid.
 3. Børst herefter saltet forsigtigt af.
 4. Vask tøjet i vaskemaskinen efter vaskeanvisningerne.


Du kan også bruge støvsugeren til at suge saltet væk, så du ikke rører for meget ved tøjet. du skal gerne lægge et tykt lag salt på pletten, så det har mulighed for at suge væsken op fra stoffet. Hvis du vil bruge denne metode, skal det være inden for 2 minutter efter uheldet.

Guides til vin

Vil du være en ægte vinkender? Så skal du dykke ned i vores univers om vin. Her kan du blive klogere på, hvordan du vælger den rette vin til maden og hvilken temperatur din vin skal have ved servering. Læs med og bliv klogere.

Sådan fjerner du gamle rødvinspletter på tøj

Hvis du først opdager pletten senere eller ikke har tid til at fjerne rødvinspletten, er det en lidt mere vanskelig sag. Der findes dog stadig nogle gode råd til, hvordan du kan fjerne gamle rødvinspletter på tøj og duge. Dem kan du læse mere om nedenfor.
 

1. Fjern gamle rødvinspletter med hvidvin

Det virker måske mærkeligt at hælde mere vin på den plettede skjorte eller dug. Hvidvin er dog med til at neutralisere pletten på en kemisk måde. Til denne metode skal du bruge noget hvidvin og bagepulver, som sammen skal gøre en indsats for at fjerne den indtørrede plet. Følg nedenstående metode:

 1. Hæld hvidvin på rødvinspletten.
 2. Kom bagepulver på pletten og lad det suge i ca. 1 time. Du kan bruge rent bagepulver eller blande bagepulver med vand i et 3:1 forhold.
 3. Lad ikke bagepulveret tørre ud – kom evt. løbende lidt vand på.
 4. Vask herefter tøjet efter dets vaskeanvisninger.


Denne metode kan også bruges på friske rødvinspletter. Generelt er det bedst at behandle pletten med det samme, så du undgår, at pletten tørrer ind. Hvis du bruger metoden på en tør plet, kan du spraye eller stænke lidt vand på bagepulveret.

Vin

På føtex.dk har vi et stort udvalg af vin til enhver vinelsker. Leder du efter en dejlig Chardonnay, en boblende champagne eller en dyb Barolo? Du finder gode flasker hos os. Vi har en vin til enhver smag, så du kan vælge din favorit.

2. Fjern gamle rødvinspletter med barberskum

Barberskum er en anden mulig løsning, som kan fjerne de genstridige rødvinspletter. Mange har en stående på badeværelset, og den er altså anvendelig til mere end bare barbering. Følg nedenstående metode:

 1. Kom barberskum på pletten og pres det ned med en ske.
 2. Lad skummet sidde på pletten et stykke tid.
 3. Vask herefter tøjet efter vaskeanvisningerne.


Vi anbefaler, at du presser skummet ned i tøjet med noget, der ikke suger. Hvis du bruger en klud, suger den nemlig barberskummen op, hvilket reducerer mængden af barberskum. Det er vigtigt at være forsigtig, når du presser skummet ned.
 

3. Brug vodka eller klar alkohol til gamle rødvinspletter

Du har nok ikke tænkt på, at vodkaen eller ginen fra barskabet kan hjælpe med at fjerne indtørrede rødvinspletter, men det kan det faktisk. Du kan sagtens vælge en billig en af slagsen med en høj alkoholprocent. Følg denne vejledning:

 1. Hæld rigeligt med vodka eller anden klar alkohol på pletten.
 2. Lad alkoholen virke lidt på stoffet.
 3. Dup herefter alkoholen væk med en klud uden farve eller et stykke køkkenrulle.
 4. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne.


Hvis pletterne er meget genstridige, kan du gentage processen med at hælde alkohol på tøjet og duppe det af efter, at det har siddet og virket lidt. Der er dog ingen garantier for, at det vil fjerne rødvinspletterne på tøjet eller dugen.
 

Vær hurtig og forsigtig, når du behandler rødvinspletter

Generelt anbefales det, at du behandler pletten så hurtigt som muligt. Du skal dog være ekstremt forsigtig, for du kan komme til at forværre pletten, når du bliver ivrig efter at redde tøjet eller den hvide dug. Der er som sagt ingen garanti for, at tøjet kan reddes, når først rødvinen er blevet spildt.

Husk også, at ovenstående er husmorråd og altså ikke stensikre løsninger til at fjerne rødvinspletter. Det er også vigtigt at nævne, at ikke alle tekstiler kan tåle ovenstående metoder. Det er derfor på eget ansvar at bruge ovenstående metoder til at fjerne nye eller gamle rødvinspletter.

Vil du blive klogere på vin?

Viden om vin