Dekantering og iltning af vin – sådan gør du

Dekantering af vin kan være en hel videnskab i sig selv – men vi har skåret alle mellemregningerne fra og giver dig den nemmeste vej til korrekt dekantering.

Hvorfor dekantere vin?

Når du dekanterer en vin, betyder det egentlig bare, at du hælder vinen fra flasken over i fx en karaffel med en bred, flad bund. På den måde får vinen en større overflade og mulighed for at ånde. Det er typisk en vin med noget alder og bundfald, som har godt af at blive hældt over i en vinkaraffel.  

Rødvine på druer som Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Sangiovese giver mere bundfald end vine på andre druer, så hold gerne øje med bundfaldet, inden du serverer din næste Merlot eller Syrah. Vintage portvin har også tendens til at efterlade bundfald.  

Står du med en helt almindelig hverdagsvin, er der ingen grund til at dekantere den – andet end for synets skyld. Det er kun vine med nogle år på bagen, der kan få en mere åben, kompleks og forbedret smagsstruktur ved iltning.
 

Sådan dekanterer du din vin i 4 simple trin
 

  1. Hvis du har fundet en vin frem fra gemmerne, der har bundfald, er det en god idé at rejse flasken op og lade den stå i noget tid. Det gør, at bundfaldet samler sig i bunden af flasken. Flasken skal helst stå oprejst i 24 timer, inden du drikker den.
     
  2. Træk vinen op, fjern korkproppen og tjek om der sidder korkrester fra proppen på indersiden af flasken. Gør der det, så tør efter med en ren klud. Pas på, at du ikke skubber korkresterne ned i flasken, når du tørrer efter.
     
  3. Tag den åbne flaske og hæld den forsigtigt ned i karaflen. Hælder du for hurtigt, så risikerer du at hvirvle bundfaldet rundt i vinen.
     
  4. Hold gerne din flaske op mod lyset, så du kan se bundfaldet. Når bundfaldet nærmer sig flaskehalsen, så stopper du med at hælde og efterlader resten af bundfaldet i flasken.  

 

Du har nu dekanteret din vin helt rigtigt!