Kold eller varm? Sådan finder du den rigtige temperatur til din vin

Den rigtige serveringstemperatur til din vin er vigtig. Hvis du serverer en vin for varm eller for kold, står du nemlig tilbage med en flad og ærgerlig vinoplevelse. Læs med, og ram den helt rigtige serveringstemperatur – hver gang.

Et koldt glas hvidvin på terrassen eller en halv flaske rødvin i sofaen lørdag aften er for langt de fleste danskere lig med ren hygge og forkælelse.  

Vi nyder gerne vin hele året rundt – både i de varme sommertemperaturer og i løbet af de kolde vintermåneder. 

Og det er ikke kun graderne udenfor, der betyder noget – vinens temperatur er også helt afgørende for den perfekte vinoplevelse. Skal du have mest for dine penge, bør du altså servere vinen ved den rigtige temperatur. 

Det er ærgerligt at servere en lidt for varm rødvin eller en hvidvin, der er lidt for kold. Den forkerte temperatur risikerer nemlig at overdøve mange af vinens delikate smagsnuancer.  

Har du prøvet at spise pizza direkte fra køleskabet eller lidt for varm vaniljeis, så har du også opdaget, at smagen er markant anderledes. Sådan er det også med vin.   

Du kan heldigvis blive klogere på, hvordan du finder frem til de helt rigtige vin-temperaturer i vores guide herunder.  
 

Rødvin: Er stuetemperatur altid den bedste løsning?  

Vi starter med danskernes favorit: rødvin. En tommelfingerregel har altid været, at rødvin skal serveres ved stuetemperatur. Nok mest fordi at reglen er nem at huske – og så kræver det heller ikke det store arbejde at sætte Baroloen i vindueskarmen lige inden aftensmaden.  

Men… Problemet er bare, at temperaturen indenfor er skiftende – særligt fra vinter til sommer. I de fleste hjem sniger stuetemperaturen sig endda op over 20 grader – og det er alt for varmt til rød druesaft.  

Derfor anbefaler vi, at du smider flasken i køleskabet 15-30 minutter før, du skal drikke den. Det bringer temperaturen lidt ned. Er den alligevel for kold til din smag, så finder vinen hurtigt en højere temperatur, når den er hældt i glasset.  

Den perfekte temperatur til din vin afhænger dog i høj grad af hvilken type rødvin, du har købt: 
 

Serveringstemperatur på 14-16 grader:  
De laveste temperaturer er gode til de lette, unge og ukomplicerede rødvine, der typisk ikke har været lagret på fade. Eksempler på disse kan fx være franske vin lavet på Pinot Noir- eller Gamay-druen eller en italiensk Chianti.  
 

Serveringstemperatur på 16-17 grader: 
Intervallet her er til de mellem-fyldige vine, der har været udsat for en smule fadlagring. De er typisk også lavet på en lidt kraftigere rødvinsdrue som fx Merlot eller Sangiovese.  
 

Serveringstemperatur på 17-18 grader: 
Når temperaturen er oppe omkring de 18 grader, så er det temperaturen til de kraftige, tunge og modne vine med fadlagring og fyldige druer. Det er typisk vine lavet på Malbec, Syrah og Cabernet Sauvignon. 

 

Hvidvin: Nydes ved køleskabstemperatur – og derover! 

Ligesom rødvin, skal hvidvin også serveres ved den rigtige temperatur, hvis vinen skal smage så godt som muligt. Hvidvin skal dog drikkes en del køligere end rødvin. Nogle hvidvine skal serveres ret kolde for at holde på friskheden, mens andre skal serveres en anelse varmere, hvis du skal kunne nyde alle de komplekse smagsnuancer i vinen. 
 

Serveringstemperatur på 6-8 grader: 
En temperatur under 10 grader er til de lette, unge og friske hvidvine uden fadlagring. Det kan være hvidvine på druer som Grüner Veltliner, Pinot Blanc og Riesling.  
 

Serveringstemperatur på 10-12 grader: 
De mellem-fyldige hvidvine med en smule fadlagring. Et godt bud på vine i dette interval er vine lavet på Pinot Blanc-druen og Weissburgunder.   
 

Serveringstemperatur på 12-14 grader: 
Her er temperaturen beregnet til de kraftige og komplekse hvidvine med meget fadlagring. Det er typisk hvidvine lavet på Chardonnay fra Bourgogne og søde dessertvine som Sauterne og Eiswein.  
 

Champagne: Når du i virkeligheden mener bobler 

Vi danskere siger tit champagne, når vi egentlig bare mener mousserende vin (dem med bobler). Mousserende vin skal også serveres kølige – men sjældent direkte ud af køleskabet. Igen er der nemlig forskel på temperaturen alt efter, om det er unge og lette eller komplekse og fadlagrede versioner af cava, prosecco, cremant og champagne, vi har med at gøre. 
 

Serveringstemperatur på 6-8 grader: 
Til de lette, unge og ukomplicerede bobler som fx klassisk cava, prosecco og cremant.  
 

Serveringstemperatur på 10-12 grader: 
Til de komplekse og fyldige bobler. Det gælder særligt rigtig champagne, der har stor kompleksitet og spændende smagsnuancer, som du går glip af, hvis du serverer den for kold. Rigtig champagne er også tit noget, vi kun nyder ved særlige lejligheder – og derfor er det ekstra ærgerligt, hvis for meget af smagen går tabt på grund af en forkert serveringstemperatur.  
 

Portvin: Temperaturen starter ved 8 grader  

Et godt glas portvin efter en lækker middag kan være den perfekte afslutning på en hyggelig aften. Men ved du, hvordan du serverer dine portvine ved den rigtige temperatur? Så sikrer du nemlig en dyb, nuanceret og rig smagsoplevelse i glasset.  
 

Serveringstemperatur 8-10 grader: 
Hvid portvin egner sig bedst ved de lidt lavere temperaturer. Mange hvide portvine har smagsnoter af citrus, abrikos, træ og harpiks, som alle står mest tydeligt frem ved en kølig serveringstemperatur. 
 

Serveringstemperatur 12-15 grader: 
Perfekt interval til den klassiske Tawny. Mere præcist kan det ikke siges.  
 

Serveringstemperatur 16-18 grader: 
Her shiner de røde Ruby-portvine allerbedst – lige under stuetemperatur. Ruby-portvine må helst ikke serveres ved mere end 18 grader, fordi det høje sukker- og alkoholindhold kan virke en smule kvalmt ved for høje temperaturer.  

Gå på opdagelse i vores vinudvalg