Hvidvin: Her er de 4 mest populære druesorter, du skal kende

Hvidvinsdruen er en populær herre i mange danske hjem – og vi har gjort det nemt og overskueligt for dig at vælge din næste flaske.

Der findes mange forskellige druesorter i verden – især inden for hvidvin. Derfor kan det også være lidt af en jungle at finde rundt i, når du står nede i vinafdelingen for at finde hvidvinen til aftensmaden – eller surfer på nettet efter de helt rigtige hvidvine til familiefesten. 

Vi har skåret drue-listen helt ind til benet, og giver dig de 4 mest populære hvidvinsdruer, som du kan fylde køleskabet med.  
 

1. Riesling er både det tørre og det søde  

Riesling-druen er en alsidig fætter, og grundsmagen kommer i alt fra super sød til knastør. Riesling er nok mest kendt fra Tyskland, men den dyrkes fx også flere steder i Australien – og fordi druen er virkelig god til at tage smag fra det klima, den bliver dyrket i, er smagen meget forskellig fra region til region.  

Riesling er en druesort med en rig og kraftig duft af blomster, honning og vinmarkens mineraler. Hvis du får fingrene i en Riesling-vin, som er relativt ung, får du typisk smag og duft af grønne æbler og citrus, mens de lidt ældre udgaver har noter af fersken, mandarin og petroleum (bare rolig, det er slet ikke så slemt, som det lyder).  

Kendetegnene for langt de fleste vine på Riesling-druen, uanset alder, er den meget rene, forfriskende og naturlige syre. Derfor er Riesling også en fremragende mad-vin, der går til mange forskellige retter som blandt andet grillet laks og andre fiskeretter, skaldyr og fjerkræ med sauce. 

Når du går på jagt efter Riesling, er der tre typiske inddelinger, du skal kigge efter: 

Trocken/Selection: En tør hvidvin 

Halbtrocken/Classic: En halvtør og let sødlig vin 

Liebliche: En sød vin 

 

2. Chardonnay får smag fra klimaet 

Chardonnay-druen er en af verdens mest populære hvidvinsdruer. Druen har sit hjemland i Frankrig, men i dag bliver den dyrket over hele verden.  

Chardonnay smager i sig selv ikke af ret meget. Men den er rigtig god til at optage smage fra jorden, det klima den lever i – og lagring på egetræsfade gør også mange gode ting for både smag og duft. Derfor smager vine på Chardonnay også vidt forskelligt, alt efter hvor i verden druerne er dyrket. Chardonnay, som er dyrket i de lidt køligere klimaer som Frankrig, er sprøde, syrlige og mineralske i smagen – mens vine fra de varmere, oversøiske klimaer, som Californien og Australien, har smag af tropiske frugter og en mere krydret, fed smag fra fadlagringen.  

Så en god tommelfingerregel, når du shopper Chardonnay, er at kigge efter, hvor i verden den kommer fra.  

Ligesom Riesling er hvidvine på Chardonnay gode til mad. Du kan drikke Chardonnay til grønsagsretter, fisk, lyst fjerkræ og lyst kød som fx svinekoteletter.  

 

3. Sauvignon Blanc er sprød og saftig 

Hvor Riesling og Chardonnay begge er druer, som dyrkes mange steder i verden og har en bred smags-skala, så er Sauvignon Blanc en mere kræsen drue. Jorden må helst ikke være for fugtig, og den må hverken få for meget eller for lidt tid i solen. Derfor er det også kun udvalgte steder i verden, som tjener Sauvignon Blanc-druen. Særligt New Zealand og Sydafrika dyrker en glimrende Sauvignon Blanc.  

Smag og duft fra Sauvignon Blanc har karakter af stikkelsbær, hyldeblomst, asparges og en saftig syre. Vine på Sauvignon Blanc går også rigtig godt i spil med mad. Det er særligt retter med asparges i hovedrollen, lette fiskeretter som ceviche, gravad laks og en kølig gazpacho.  

 

4. Pinot Gris eller Pinot Grigio?  

Den sidste druesort på listen er en drue med mange navne. Eller to, i hvert fald. Det drejer sig nemlig om Pinot Gris i Frankrig og Pinot Grigio i Italien. Men selvom de to vine er lavet på den samme drue, er der stor forskel på Pinot Gris og Pinot Grigio.  

I Frankrig (primært Alsace) høster man druerne senere på året, og det giver en vin med mere sødme, fylde og noter af ananas, honning og smør. I Italien (primært Norditalien) er vinene på Pinot Grigio mere sprøde, tørre og syrlige, fordi druerne høstes tidligere på året. Her er smagsnoterne ovre i pære og grapefrugt.  

Pinot Gris er god til risotto, varm foie gras og kylling, mens Pinot Grigio passer godt til lette fiskeretter, skaldyr og salater.  

Se vores udvalg baseret på de mest populære druesorter