Vindistrikter: Se listen over de bedste distrikter i Frankrig

Skal du en smuttur til vinslotte i Frankrig, eller er du bare vild med fransk vin? Så dyk ned i Vesteuropas mest betagende og populære vindistrikter.

Der findes rigtig mange gode og spændende vindistrikter rundt omkring i Europa. De fleste ligger i den sydlige del, men der findes også fremragende vindistrikter andre steder på tværs af de europæiske landegrænser. Og et land som Frankrig er verdenskendt for at lave fremragende og eksklusive vine i nærmest alle dele af landet. 

Vi har dog udvalgt de distrikter, vi mener er blandt de allerbedste, du kan finde i Frankrig.  
 

Alsace laver sommervin, når det er bedst 

Vindistriktet Alsace ligger lige på grænsen mellem Frankrig og Tyskland mod nordøst. Alle vinmarkerne ligger i et langt, bredt bælte ved bjergkæden Vogeserne, hvor druerne ligger i læ og nyder godt af det kølige klima. Området er kendt for at lave vine på mange forskellige druer – men langt de fleste er hvidvine. Her er det særligt druer som Pinot Blanc, Pinot Gris og Riesling, der du finder i størstedelen af vinene. Rødvine som Pinot Noir er dog også udbredte i Alsace.  

Mange Alsace-vine er perfekte til at nyde en varm sommerdag på terrassen – hvad end du er til en frisk og mineralsk Riesling, en halvtør Pinot Blanc eller en let sødlig Pinot Gris. Så er du i humør til et godt glas vin, så kan Alsace-vin uden tvivl opfylde dit ønske.  
 

Bordeaux er vinens hovedstad 

Vindistriktet Bordeaux har fået tilnavnet ”vinens hovedstad,” fordi distriktet gennem årene har produceret et hav af værdsatte og eftertragtede vine. Distriktet ligger i den sydvestlige del af Frankrig med adgang til Atlanterhavet. Bordeaux-vine deles op i vin fra højre og venstre bred. På højrebredden laver man mest vin på Merlot-druen, fordi druen vokser bedre i breddens jordbund, der har meget ler og kalksten i sig.  

På venstrebredden er det vine på Cabernet Sauvignon-druen, som dominerer. Her er der meget grus i jordbunden – og det er et miljø, hvor Cabernet Sauvignon stortrives. Hver bred laver altså vidt forskellige vine. Merlot giver typisk en blød vin med noter af blomme og mørke kirsebær, hvor vine på Cabernet Sauvignon er lidt mere dramatiske med noter af brombær, cedertræ og lakrids.   
 

Bourgogne er højborgen for både rød og hvid 

Vindistriktet Bourgogne ligger i det nordøstlige Frankrig. Området strækker sig næsten fra Lyon til Paris. Man har dyrket vin i Bourgogne-området siden det 2. århundrede, hvor munke og klostre har været med til at forme vinlandskabet siden da. Distriktet er i dag kendt over det meste af verden, og Bourgogne er kendetegnet ved at være et broget område, hvor jordbunden er meget forskelligartet. Jorden er dog primært domineret af ler og kalk.  

De mest populære vine fra området er lavet på Pinot Noir, Gamay og Chardonnay. Den røde Pinot Noir-drue har givet Bourgogne ryet for at være et af verdens bedste rødvinsområder. Rødvine på Pinot Noir-druen svinger i smagsindtryk fra det lette til det mere kraftige. Gamay-druen er lidt mindre kendt i rødvinskredse, men her får du primært lette og mere milde vine, som er nemme at drikke.  

Se vores vinudvalg fra Alsace, Bordeaux og Bourgogne