Lombardiet

Lombardiet er en af de nordligste vinregioner i Italien. Regionen er bedst kendt for sine sublime mousserende Franciacorta-vine, smukke hvidvine fra Lugana og så selvfølgelig Lambrusco, der produceres i både Lombardiet og naboregionen Emilia-Romagna.

Lombardiet er mere end Lambrusco

Lombardiet strækker sig fra Gardasøen og helt op i alperne mod den schweiziske grænse i nord. Her har man produceret vin, siden de gamle grækere fra Athen bosatte sig langs Po-flodens bredder i det femte århundrede. Regionen er bedst kendt for de mousserende Franciacorta-vine, hvidvine fra Lugana og  Lambrusco.  Mindre kendt er den spændende Valtellina-region længst mod nord, hvor der som i Piemonte arbejdes med Nebbiolo-druen, og i dag er hjemsted for mange gode vine.
 

Klima og jordbund

Klimaet er primært kontinentalt og køligt med vinmarker op i 800 meters højde i alperne og mere mildt ved Gardasøen og langs Pofloden. Jordbunden i Lugana er overvejende mineralrig lerjord skabt af gletsjere under første istid. Dette giver spændende og komplekse hvidvine. I Franciacorta står vinstokkene i kalksten som i Champagne, og vinene produceres også på samme metode. 

Derfor får vi flotte, ranke og strukturerede mousserende vine med god syre og lagringspotentiale. I Valtellina består jordbunden på de stejle vinterasser i bjergene primært af alluvialt grus. Derfor er vinene herfra ”kølige” , elegante og krydrede på én gang. 
 

Druerne

Franciacorta laves oftest på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Blanc. Lambrusco er navn på både vin og druesort og i Valtellina er Nebbiolo hovedpersonen. Lugana laves på den alstedsnærværende hvide Trebbiano drue. Der er dog plantet et hav af andre sorter i regionen og nogle af disse er: Marzemino, Croatina, Vespolina og Uva Rara. Læs mere om vores udvalgte italienske vinhuse her: Cantina di SoaveCantina TolloFrescobaldiGemmaLuigi RighettiMasi og Pellegrino.