Vær med, når dit barn lærer at hoppe

Når dit barn lærer at hoppe, så starter det først med, at barnet tripper. Derefter sætter barnet sig måske på hug eller bare bøjer benene. Der er flere skridt, barnet skal igennem, når det skal lære noget nyt motorisk – og det kan du heldigvis også hjælpe barnet med.

Når vi hopper, så betyder det, at vi både kan ”sætte af” og også ”lande” igen. Og når vi sætter af, så bøjer vi i vores ben. For at dit barn kan lære at hoppe, skal det derfor starte med at bøje i benene.

Da dit barn var ca. 18 måneder gammel, lagde du måske mærke til, at barnet nogle gange stod og trippede? Det vil sige, at dit barn stod og hoppede lidt skiftevis på venstre og højre fod. Dit barn øvede balancen og slap ikke gulvet helt, men prøvede, øvede sig, fik mere og mere styrke og kontrol over sine bevægelser. Og nu begynder dit barn så at øve sig lidt mere i at hoppe rigtigt.

Når dit barn skal hoppe, så kan du se, at dit barn ofte først starter med at trippe. Herefter vil dit barn bøje i sine ben, nogle børn sætter sig helt ned i hugstilling, før de slipper ganske kort med deres fødder. Barnet vil ofte hoppe ved kun at bruge sine ben og bruger ikke sine arme til hjælp, og barnet hopper også ofte på helt flad fod. Sådan hopper dit barn de næste mange måneder frem, men stille og roligt udvides barnets hop til at involvere hele kroppen.
 

Gode råd til motorikken, når barnet lærer at hoppe

Hjælp dit barn med at bruge sig selv motorisk. Jo mere I bevæger jer rundt og bruger kroppen, jo bedre er det:

  • Læg madrasser på gulvet, så dit barn kan bevæge sig frit og uden at du skal være bange for, at dit barn falder og slår sig.

  • Lav små forhindringer, som dit barn skal hoppe over. Jo yngre dit barn er, jo mindre skal forhindringerne være.
  • Hjælp dit barn på vej ved selv at bevæge dig rundt på gulvet sammen med barnet, mens du guider og forklarer.
  • Lad dit barn kravle op og ned - det kan være på borde, stole, bænke, madrasser, puder. At kravle rundt styrker dit barns evne til motorisk at få arme og ben til at samarbejde.
  • Hjælp også dit barn ved at holde det i hænderne, og prøv hele tiden at fornemme hvor meget hjælp dit barn har brug for, og hvornår dit barn gerne vil prøve selv.
  • Hvis I har en minitrampolin, så lad dit barn hoppe, imens du står og holder barnet i hænderne.
  • Spil bold med dit barn. Når dit barn skal sparke til bolden, vil dit barn stå stille, finde balancen, løfte det ene ben og sparke.
  • Hjælp også dit barn med at gribe bolden, kast bolden i jorden, så kan det være lidt lettere for dit barn at følge den og dermed gribe den. Vælg en stor let bold som f.eks. en badebold eller skumgummibold.
  • Hjælp dit barn med at dreje rundt. Det kan være på en stor gymnastikbold, eller I kan dreje rundt på gulvet og også gerne danse sammen. At bevæge sig til musik er altid et stort hit.
  • En gyngetur er også godt for balancen, og de fleste børn elsker det.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk