Sådan opbevarer du babymad

Det er vigtigt, at du opbevarer babymad korrekt, hvis du vil gemme rester til næste dag, eller vil lave større portioner og fryse ned. Der er også visse hensyn at tage, når du vil nedfryse og optø babymad – og opvarme det, før dit barn skal have maden serveret.

Der kan være rigtig god fornuft i at lave mad til flere dage og i at gemme en rest fra aftensmaden og servere den som frokost til dit barn dagen efter. Når du vil gemme babymad, så bør du følge nogle bestemte retningslinjer for, hvordan du opbevarer mad som kød, frugt og grøntsager korrekt. Det handler både om at have en god køkkenhygiejne og sikre, at maden har de næringsstoffer, som den skal have, og det handler også om at sikre mindre madspild.

Hvad kan gemmes og fryses?

Alt hjemmelavet mad kan gemmes i køleskabet. Tilberedte retter kan ofte holde sig 2-3 dage ved en køleskabstemperatur på højst +5°C. Hvis maden indeholder modermælkserstatning, kan den kun holde sig 24 timer.  

Varm mad, som du gemmer, skal kun lige dampe af, før du sætter den i køleskabet. Står varm mad for længe på køkkenbordet eller komfuret, vil bakterier kunne formere sig hurtigt.

Alt grøntsagsmos og frugtmos kan også fryses ned. Det anbefales, at du laver grøntsagsmosen med rene grøntsager og kogevand – og fryser dette ned – og først tilsætter fedtstof og mælk (modermælk eller mme), når du varmer mosen op igen. Maden kan opbevares ca. 1 måned i fryseren, når temperaturen holdes på minus 18°C. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre god smag i den mad, som barnet skal have.

Mad til børn, der har været frosset, må aldrig fryses igen. Den mad dit barn ikke spiser, skal derfor kasseres.

Optøning af babymad

Frugt og grønt, som skal koges, optøs direkte i gryden fra fryser. På den måde bevares smag, vitaminer og mineraler bedst.

Kød og fisk optøs i en skål i køleskabet. Optøning i en plastpose i koldt vand kan bruges, hvis det skal gå hurtigt. Det frarådes at optø babymad i varmt vand på grund af stor bakterievækst. Lad det optøede kød og fisk koge med i grøntsagsmosen i mindst 5 minutter, før retten serveres.

Smag altid på maden, før du serverer den for dit barn. Brug en anden ske til at smage med, end du bruger, når du giver dit barn mad.

Brug af mikrobølgeovn

Du kan godt tilberede både grøntsagsmos, grød og frugtmos i mikrobølgeovn. For at få den rette konsistens, må du forsøge dig frem og tilsætte mere eller mindre vand. Modermælkserstatning og fedtstof tilsættes efter barnets alder.  

Husk altid at røre i maden, da mad i mikrobølgeovn ofte varmes mest op i midten og mindre i yderkanterne. Følg derudover mikrobølgeovnens brugsanvisning og vejledning om tilberedning og kogetider.  

Hvis du laver babymad i mikroovnen, så er det vigtigt, at du sikrer dig at den tallerken/skål, du bruger, er beregnet til mikrobølgeovn. Dette vises ofte via et mikroovns-symbol.  

Sådan opbevarer du babymaden sikkert

Det er vigtigt at den emballage, som du bruger til at opbevare maden i, er beregnet til kontakt med mad og er beregnet til opbevaring i fryser. Hvis du bruger bøtter, som ikke er beregnet til mad, så kan der afgives skadelige stoffer til maden.  

Du bør gå efter mærkningen ”Glas- og Gaffelsymbolet” eller ”is-krystal-symbolet”. Der kan også stå ”fri for Bisphenol A (BPA), eller ”til fødevarer” eller til ”frost”.  

Undgå at opbevare babymad i isterningebakker – disse er beregnet til frysning af vand og ikke varm mad. Det anbefales heller ikke at bruge f.eks. yoghurtbægre. Disse er beregnet til mejeriprodukter og opbevaring ved lav temperatur. Isterningebakker, yoghurtbægre og lignende kan udskille skadelige stoffer, som f.eks. ftalater til maden, hvis de bruges til varm mad. Ftalater er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Flyt fisk fra dåse over i plastbøtte

Det kan være praktisk og let i hverdagen en gang imellem at bruge f.eks. torskerogn eller makrel fra dåse. Vælger du denne løsning, så bør du dog komme rester over i en plastbøtte beregnet til fødevarer. Når en dåse åbnes, så brydes lakken, og der kan komme kontakt mellem maden og det metal, som er i dåsen f.eks. tin. Det kan afgive smag til maden.  

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske