Babymad på tur: Hjemmelavet, færdiglavet – og når det skal være praktisk

Når dit barn bliver mellem 6 og 9 måneder, er det rigtig godt med faste spisetider – også i en travl hverdag. Det er samtidig dejligt med barnevognsture og aktiviteter uden for hjemmets fire vægge, og det betyder, at det nogle gange kan være godt at have babymad og snacks med på farten.

Når din baby har nået en alder på 6-9 måneder, så er det en god idé, at du hjælper dit barn med at have en nogenlunde fast rytme. Det vil sige op til samme tid hver morgen, sove lure til fast tid hver dag, blive tilbudt morgengrød, frokost og aftensmad til nogenlunde faste spisetider og derimellem også meget gerne mellemmåltider.
 
Jo mere rytme I har, jo mere hjælper du dit barn til at fornemme behov for at sove og behov for mad, når det er spisetid. Derfor vil det være godt, hvis du kan forsøge at holde fast i rytmen, selvom du skal i mødregruppe, ud at handle, besøge bedsteforældre, venner og lignende. Og her kan det være en god idé at tage mad med, så dit barn netop kan få noget at spise på de tidspunkter, hvor barnet plejer at spise.

Snacks til din baby på 6-9 måneder

Når din baby er mellem 6 og 9 måneder, så er der gode muligheder for at variere kosten, så du nemt kan have snacks og små mellemmåltider til barnet med på farten.
 
Du kan f.eks. pakke følgende snacks og måltider i tasken:

  • Grød af den grovere slags som fx havregrød, müsligrød eller øllebrød. Det kan f.eks. være rester fra morgenmaden. Grødrester kan du også lave klatkager af, som kan medbringes.
  • Grøntsagsmos med variation af grøntsager. Brug f.eks. lidt rodfrugter en gang imellem og giv gerne rester fra aftensmaden – også gerne kogte grøntsagsbuketter.
  • Ristede rugbrødsbjælker, rugbrød, fuldkornsbrød uden hele kerner, grahamsboller eller lignende. Kan gives i hånden eller som små hapsere med forskellige smørbart pålæg.
  • Ris, pasta, bulgur, bagte kartoffelbåde eller lignende rester fra aftensmaden.
  • Får dit barn flaske, så medbringes naturligt også flaske og modermælkserstatning.

 

Hold den hjemmelavede mad kold

Når du vil have mad med på tur, så er det vigtigt at kølekæden ikke brydes, så derfor skal maden opbevares koldt. Hvis maden bliver varm, så vil der begynde at dannes bakterier.
Derfor skal hjemmelavet mad altid medbringes i en køletaske eller i et specielt rum i pusletasken beregnet til dette. Du skal også være opmærksom på, at holdbarhedstiden er begrænset, selvom du f.eks. lægger et frossent køleelement ved – og derfor vil det være godt, at du kan komme maden på køl, så snart I kommer frem til jeres bestemmelsessted.

Færdiglavet babymad er god på farten

Skal I være væk i længere tid, og er det ikke muligt at få maden på køl, så kan det være en god idé med færdiglavet babymad. Det er ofte varmebehandlet, så det behøver ikke være på køl, og du kan derfor medbringe det i pusletasken. I mange større butikscentre er der indrettet en amme-lounge, hvor der tit vil være en mikrobølgeovn, så du kan varme den medbragte mad. Det samme gælder børnevenlige caféer og biblioteker, hvor man f.eks. afholder barselsarrangementer. Her vil du ofte også kunne få opvarmet mad eller en flaske, hvis du ikke ammer. Du behøver i princippet heller ikke varme maden, da dit barn godt kan få f.eks. lidt frugtmos, uden at det er varmet først.
 
Når det er sagt, så vil jeg dog anbefale dig, at du serverer færdiglavet babymad fra en lille tallerken eller skål. Jeg har hørt om børn, som har spist så meget færdiglavet babymad fra glasset, at de ikke vil spise af en tallerken – en mor skrev f.eks. ”jeg kan godt få ham til at spise min mad, men kun hvis jeg kommer den ned i glasset”. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt – så når I er på tur, er det vigtigt, at du stadig prioriterer at servere maden, som du normalt ville gøre.  
 
Du må meget gerne variere mellem færdiglavet babymad og din hjemmelavede mad. Det kan som sagt være praktisk i hverdagen. Samtidig giver det dit barn en større variation af både smag og konsistens. Færdiglavet babymad bliver lavet af gode råvarer og uden konserveringsmidler. Der er heller ikke tilsat salt, og der er meget strenge krav til, hvad produkterne må indeholde. Du kan være sikker på, at færdiglavet babymad indeholder minimale mængder af pesticider, svampegifte og tungmetaller sammenlignet med andre fødevarer.
 
God tur og god appetit!

 

Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk