Få styr på den klassiske borddækning

Du tænker måske ikke over det, men du dækker faktisk bordet op til flere gange om dagen, nemlig til morgenmad, frokost og aftensmad (samt eftermiddagskaffe og aftenkaffe, hvis du er til det).

Der er dog stor forskel på, hvorvidt du dækker op til hverdag sammen med familien eller skal have gang i den store formelle opdækning ved særlige lejligheder som jul, fødselsdag, konfirmation eller bryllup, hvor det dyre stel skal frem samt alverdens vinglas og bestik. 

I guiden her vil vi hjælpe dig samt give inspiration til at få styr på den formelle – og mere korrekte – bordopdækning – uanset hvad lejligheden måtte være.

For borddækning er mere end blot tallerkner, service og glas, og hvis du nogensinde har været på en fin restaurant, vil du også bemærke, at intet er tilfældigt placeret på bordet.

Find alt til borddækning

Uanset om du søger enkelte delelementer til borddækning eller skal have gang i den store festopsætning, så finder du et stort udvalg her hos føtex.dk. Vi har både bestik, glas, kopper, bestik og meget andet, der vil tage din bordopdækning til det næste niveau. 

Sådan starter du bordopdækningen

Alt efter hvor mange retter du ønsker at servere ved dit middagsselskab, jo mere komplekst bliver borddækningen også. Det kræver nemlig både flere tallerkner, skåle, bestik og glas. Det kan derfor let blive forvirrende og en udfordring at få dækket op, så det både er korrekt og elegant at se på.

Nedenfor vil vi præsentere dig for de elementer, du skal have styr, overvejet eller forberedt til, så selv Emma Gad vil blive imponeret over din bordopdækning og præcision.

 

Start med det grundlæggende: Dugen

Det første, der skal være styr på og benyttes, er den pæne og nystrøgede dug. Dugen bliver grundstenen ved din borddækning, hvor den agerer som baggrund.

Her kan du vælge at gå efter den ensfarvede eller mønstrede. Flere vælger også at gå med en bordløber for at give nogen farvespil, eller hvis det ikke skal være så formelt, kan du også bruge dækkeservietter.

Tænk gerne på, hvordan dit stel er. Hvis dugen er mønstret, vil det være bedst med et enkelt stel. Er dugen derimod ensfarvet, kan du sagtens lege med et mønstret stel. Er din dug hvid, sort eller grå, vil et farverigt stel skille sig ud og give en god farvekonstrast. 

Server maden med et flot stel

Nå det kommer til den klassiske borddækning, er det vigtigt, at du har styr på stellet og antallet af serveringer, der skal være i løbet af aftenen. På et Emma Gad’sk borddækning skal der nederst være en dækketallerken, som bliver på bordet hele tiden – uden at blive spist af.

Herefter kommer middagstallerken og så frokosttallerken eller dyb tallerken til forretten. Læg gerne en serviet mellem middagstallerken og tallerken til forretten. Til venstre placeres en lille tallerken, som bruges til brød.

Du har mange muligheder, når det kommer til designet af stel. Her kan man både gå med det klassiske porcelænsstel eller give sig i kast med farverigt keramik.

Der er også mulighed for at vælge stel til særlige lejligheder som fx jul, hvor der er julenisse, gran eller lignende på.

Bestikket: altid ud fra og ind

Hvordan bestikket skal lægges, er et spørgsmål, der altid bliver stillet ved borddækning. Her er huskereglen ud fra og ind. Og hvad vil det sige? Det vil sige, at dine middagsgæster begynder at tage det yderste bestik først og ind mod tallerkenen.

Hvis du derfor serverer suppe, skal skeen være yderst til højre ved siden af kniven. Til desserten skal du lægge kagegaflen og/eller dessertskeen over tallerkenen. Hvis begge skal bruges, skal kagegaflen være tættest på tallerkenen og takkerne peger mod højre. Dessertskeen lægges over kagegaflen med øsen mod venstre.

Glassene skal være i den rigtige rækkefølge

Ligesom bestik er der også en præcis rækkefølge for drikkeglas. Her skal gæsterne starte fra højre og gå mod venstre.

Det vil sige, hvis du serverer en klassisk 3-retters menu, skal du begynde fra højre med hvidvinsglasset først, efterfølgende rødvinsglasset og sidst dessertvinsglasset. Rødvinsglasset skal stå i midten for tallerkenen, og vandglasset skal stå helt til højre. Du bestemmer selv, om glassene skal stå skråt eller på lige linje.

Hvis du ønsker en kaffekop fra starten på bordet, skal den stå yderst til højre på linje med dækketallerkens øverste kant. Sæt gerne vand i karafler og kander, så dine gæster har mulighed for at veksle mellem vin, øl eller sodavand samt almindelig vand.

Gør servietten til en del af bordpynten

Ved et ordentligt middagsselskab har man ikke smidt en køkkenrulleholder på bordet, som man ville gøre til hverdag. Her har man givet hvert enkelt gæst sin egen serviet enten i papir eller i stof. Hvis du gerne vil have, at din papirserviet skal holde hele middagen igennem, så skal du investere i kraftige papirservietter.

Der er mange måder hvorpå, man kan bruge servietten til at pryde sin borddækning. Du kan lægge den sammenfoldet på tallerkenen eller under bestikket. Hvis du har lidt fingersnilde eller har ekstra tid, kan du med fordel give dig i kast i servietfoldning som dem nedenfor.

Bordudsmykning er prikken over i’et

Hvis du har fået styr på de ovenstående elementer, er det tid til bordudsmykning. Her er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan dekorere med. Det typiske pynt er blomster og levende lys. Det frarådes at bruge kraftigt duftende blomster, da det kan stjæle opmærksomhed fra maden.

Du bestemmer selv, hvor meget du ønsker at gå amok med bordpynten. Men tænk gerne over hvilken lejlighed det er. For der er forskel på, om du pynter til et bryllup, jul, konfirmation eller noget helt fjerde, og her kan den rette pynt skabe nøjagtig den stemning, du ønsker.

Nedenfor kan du se inspirerende billeder til bordudsmykning, så du ikke andet end kan imponere dine gæster med dine kreative borddækningsevner.

Overvej hvad maden skal serveres i

Man kan godt forsvare, hvorvidt servering dækker over borddækning. Men det kan nemt blive en torn i øjet, hvis alt den lækre mad, man har lavet eller får leveret udefra, bliver serveret i plastikskåle og foliebakker – og særligt nu hvor du har gjort et nøje og velovervejet valg i forhold til din borddækning.

Vælg derfor gerne serveringsfade, serveringskåle eller serveringsbakker, der matcher den stemning, du har lagt for dagen. Hvis du ønsker et hyggeligt og rustikt udtryk, vil serveringselementer i træ eller keramik være oplagte. Med hvid porcelæn får du derimod et mere stilrent look.

Skal du have styr på borddækning til konfirmation eller bryllup?

Hos føtex har vi et stort udvalg indenfor borddækning, så du kan dække op – hvad end det er til hverdag eller til livets særlige arrangementer. Gå på opdagelse i vores mange kategorier nedenfor, så du kan tage din bordopdækning til det næste niveau. Du vil på ingen tid få styr på konfirmationen eller brylluppet.