Bliv inspireret til en flot borddækning

Du tænker måske ikke over det, men du dækker faktisk bordet op til flere gange om dagen, nemlig til morgenmad, frokost og aftensmad (samt eftermiddagskaffe og aftenkaffe, hvis du er til det).

Der er dog stor forskel på, hvorvidt du dækker op til hverdag sammen med familien eller skal have gang i en flot borddækning til særlige lejligheder som jul, fødselsdag, konfirmation eller bryllup, hvor det dyre stel skal frem samt alverdens vinglas og bestik. 

I guiden her hjælper vi dig samt giver inspiration til at få styr på de universelle regler samt tips og tricks til en elegant og gennemført bordopdækning – uanset hvad lejligheden måtte være.

For borddækning er mere end blot tallerkner, service og glas. Hvis du nogensinde har været på en fin restaurant eller set glamourøse film, vil du også bemærke, at intet er tilfældigt placeret.

Find alt til borddækning

Uanset om du søger enkelte delelementer til borddækning eller skal have gang i den store festopdækning, finder du et stort udvalg på føtex.dk. Vi har alt fra smukt bestik over elegante vinglas til pæne tallerkener, der tager din bordopdækning til det næste niveau.

Sådan kommer du igang med bordopdækningen

Alt efter hvor mange retter du ønsker at servere ved dit middagsselskab, jo mere komplekst bliver borddækningen også. Det kræver nemlig både flere typer af tallerkner, skåle, bestik og glas. Det kan derfor let blive en forvirrende affære og lidt af en udfordring at dækket op, hvis der skal holdes på formaliteterne og du også ønsker et pænt og elegant udtryk.

Nedenfor præsenterer vi dig for de elementer, du skal have styr, overveje eller forberede, så selv Emma Gad ville være imponeret over din bordopdækning og præcision.

Start med dugen for en stilren base

Det første, der skal være styr på, er hvilken type dug, du ønsker. Dugen bliver grundstenen i din borddækning, hvor den agerer som et dejligt, tomt lærred, klar til at blive malet. 

Når du skal vælge dug, kan du vælge at gå efter den ensfarvede eller mønstrede, men også skele til materialet. Skal det eksemeplvis være en velour dug, du ikke behøver stryge, en hør dug, der gerne må have det der lidt krøllede og sommeragtige look, eller skal det være en flot pressede bomuldsdug. Du kan også kombinere dit valg af dug med en bordløber for at give nogen farvespil, eller blot nøjes med den, hvis det skal være lidt mindre formelt.

Ved valg af dug, bør du have dit stel i tankerne. Hvis dugen er mønstret, vil det være bedst med et simpelt, ensfarvet stel. Er dugen derimod ensfarvet, kan du sagtens lege med et mønstret stel. Er din dug hvid, sort eller grå, vil et farverigt stel skille sig ud flot ud og give en god farvekonstrast. 

Server maden på flot stel

Når det kommer til den klassiske borddækning, er det vigtigt, at du har styr på stellet og antallet af serveringer, der skal være i løbet af aftenen. Går du Emma Gad’sk til værks med din borddækning, skal der nederst være en dækketallerken, som bliver på bordet hele tiden – uden at blive spist af. Det er måske lige lovlig meget opvask og kræver endnu mere porcelæn, derfor kan du sagtens blot benytte en sor middagstallerken og helt droppe dækketallerknen. 

Hvis du går med dækketallerknen, kommer der efterfølgende en middagstallerken og dernæst frokosttallerken eller dyb tallerken til forretten. Læg gerne en serviet mellem middagstallerken og tallerken til forretten. Dette for at undgå, at de skrider mod hinanden under måltidet. Til venstre for dette formelle setup placeres en lille tallerken, der blot skal bruges til brød.

Du har mange muligheder, når det kommer til designet af stel. Gå med et klassisk porcelænsstel eller giv dig i kast med farverigt keramik.

Sådan bør bestikket placeres ved fin bordopdækning

Hvordan bestikket skal lægges, er et spørgsmål, der ofte bliver stillet ved borddækning. Her er den gyldne huskeregel altid: Udefra og ind. Og hvad vil det sige? Det betyder blot, at man arbejder arbejder sig fra det yderst bestik og ind i løbet af måltidet. Derfor ligger fiskebestik og bestik til forret altid yderst, og det store "almindelige" middagsbestik inderst. Derved er det nemt for middagsgæsterne, at gå i kast med det rigtige bestik til retterne og sildegaflen skal ikke senere graves ned i tarteletten. 

Til desserten skal du lægge kagegaflen og/eller dessertskeen over tallerkenen. Hvis begge skal bruges, skal kagegaflen være tættest på tallerkenen og takkerne peger mod højre. Dessertskeen lægges over kagegaflen med øsen mod venstre.

Denne rækkefølge bør glassene stå på bordet 

Ligesom for bestikket er der også en præcis rækkefølge for drikkeglas. Her skal gæsterne starte fra højre og gå mod venstre.

Det vil sige, hvis du serverer en klassisk 3-retters menu, skal du begynde fra højre med vandglasset først, dernæst hvidvinsglasset, efterfølgende rødvinsglasset og sidst dessertvinsglasset. Rødvinsglasset skal stå i midten for tallerkenen. Du bestemmer selv, om glassene skal stå skråt eller på lige linje.

Hvis du ønsker en kaffekop, skal den stå yderst til højre på linje med dækketallerkens øverste kant. Sæt gerne vand i karafler og kander, så dine gæster har mulighed for at veksle mellem vin, øl eller sodavand samt almindelig vand.

Brug servietten som pynt til borddækningen

Ved et ordentligt middagsselskab er det en smule kikset at smide en køkkenrulleholder på bordet, som ellers typisk indtager bordet til hverdag. Pynt med servietter i stedet og benyt varianterne i papir eller stof. Går du med en papirserviet, kan du med fordel gå med nogle i kraftig papirkvalitet, så de holder måltidet igennem.

Der er mange måder hvorpå, du kan bruge servietten til at pynte ved borddækningen. Du kan lægge den sammenfoldet på tallerkenen eller under bestikket. har du lidt fingersnilde eller lidt ekstra tid, kan du med fordel give dig i kast med servietfoldning, som vist nedenfor. Her udgør servietten selv bordpynten.

Bordudsmykning og bordpynt er prikken over i’et

Hvis du har fået styr på de ovenstående elementer, er det tid til bordpynt eller bordudsmykning om du vil. Her er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan dekorere med. Det typiske og helt klassiske pynt er blomster og levende lys. Det sætter stemningen ved bordet på bedste vis, og de friske blomster gør det hele lidt ekstra indbydende og kan bruges til at komplementere dug og stel. Det frarådes dog, at bruge kraftigt duftende blomster, da det kan stjæle opmærksomhed fra maden.

Når du skal vælge bordpynt, kan du overveje følgende:

  • Hvilken lejlighed er der tale om fødselsdag, konfirmation, påske eller jul?
  • Hvilket udtryk ønsker du? Natur, elegant, klassisk, simpelt?


For der er forskel på, om du pynter til bryllup, jul, konfirmation eller noget helt fjerde, og her kan den rette pynt skabe nøjagtig den stemning, du ønsker. Nedenfor kan du se inspirerende billeder af bordpynt til bordudsmykning.

Overvej serveringen af maden

Man kan godt forsvare, hvorvidt servering dækker over borddækning. Men det kan nemt blive en torn i øjet, hvis alt den lækre mad, du har lavet eller får leveret udefra, bliver serveret i plastikskåle og foliebakker – og særligt nu hvor du har gjort et nøje og velovervejet valg i forhold til din borddækning.

Vælg derfor gerne serveringsfade, serveringskåle eller serveringsbakker, der matcher den stemning, du har lagt for dagen. Hvis du ønsker et hyggeligt og rustikt udtryk, er serveringselementer i træ eller keramik oplagte. Med hvidt porcelæn får du derimod et mere stilrent look.

Skal du have styr på borddækning til fødselsdag eller konfirmation?

Hos føtex har vi et stort udvalg indenfor borddækning, så du kan dække op – hvad end det er til hverdag eller til livets særlige arrangementer. Gå på opdagelse i vores mange kategorier nedenfor, så du kan tage din bordopdækning til det næste niveau. Du kan på ingen tid få styr på konfirmationen eller fødselsdagen.