Leg ved siden af hinanden

Leg lærer dit barn om hverdagen, og det er også her, at dit barn undersøger og afprøver ting. Derfor er det vigtigt, at du giver plads til, at dit barn kan lege i løbet af dagen.

Når børn leger, så lærer de. Det er gennem leg, at børn øver sig, afprøver, undersøger. For børn er det at lege noget helt naturligt. Det er sjovt, rart og dejligt at lege. Det er rart at lege med andre, og det er også rart at lege selv. 

Børn på godt halvandet år vil ofte lege det, der kaldes parallel-leg. Det betyder, at børnene leger ved siden af hinanden. De har stadig stor glæde af hinanden, og de nyder at være sammen med andre børn. De kopierer, hvad andre børn gør, prøver at gøre det samme, efterligner, spejler sig i andre børns handlinger. Børn kan også tage ting fra hinanden, låne af hinanden – og de kan komme i konflikt med hinanden, fordi de stadig har rigtig svært ved at lege sammen. Det går bedst, hvis de kan lege med hver deres stykke legetøj ved siden af hinanden.

Leg udvikler barnet

Dit barn kommunikerer med andre børn. Børnene kommunikerer med pludresprog og kropssprog, de kan have en længere dialog, som vi voksne ikke forstår ret meget af, men børnene taler sammen og forstår hinanden. Leg er således også kommunikation og styrkelse af sproget. Når dit barn leger, så taler det med sig selv og med andre. Barnet lærer, at det med ord og mimik kan komme i kontakt med andre. 

Når dit barn leger med legetøj, så øver dit barn sin motorik. Når dit barn leger med klodser, bygger tårne, samler og skiller store klodser, tager ting i og ud af små kasser, trykker på knapper osv. der f.eks. får en bil til at bevæge sig. Eller når dit barn tegner med tykke farver på et stykke papir, så styrkes dit barns finmotorik. Når dit barn går, kravler, strækker sig, bukker sig, skubber, trækker osv. så styrkes dit barns grov-motoriske udvikling. Når dit barn leger, så bruger det sin krop på et utal af måder. En stor del af dit barns leg, er netop at bruge sine muskler og sanser. Dit barn mærker sin styrke og også sine svagheder. Alt sammen vigtigt for dit barns udvikling.
 

Husk legetøj fra hverdagen

Dit barn har brug for legetøj, som ligner det, barnet kender fra hverdagen. Det kan være en telefon, en dukke, et tog, en bil. Det kan også være et køkken, med små gryder, pander, en ske og et piskeris – et legekøkken kan være en oplagt gaveidé til 2 års fødselsdagen.

Legetøj, som ligner det du/I bruger i hverdagen, kan være med til at give fantasifulde lege, og det giver også dit barn mulighed for at afprøve forskellige oplevelser – både ting, som barnet har oplevet sammen med dig og andre. Giver du dit barn en dukke, vil du ofte se, at dit barn vil trøste dukken, fordi den er ked af det, give den mad, fordi den er sulten, putte den til at sove med dynen omkring sig, når det er sovetid. Alt sammen noget som barnet har prøvet igen og igen sammen med dig, og som barnet nu leger videre med. 

Barnet bruger sin erfaring, når det leger – hvilket gælder uanset, om du har en pige eller en dreng. Piger kan sagtens lege med biler og togbaner, og drenge kan sagtens lege med dukker og køkkenudstyr.
 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk​​​​​​​