Her er de bedste putteritualer til din baby

Det er vigtigt, at din baby får gode og regelmæssige putte- og spisevaner, så dit barn udvikler sig, som det skal.

Hvis I ikke allerede er begyndt med skemaden, så vil du sandsynligvis opleve, at dit barn begynder at få behov for lidt grød eller mos i løbet af de næste par uger – og netop skemaden vil naturligt være med til at sætte lidt rytme for dagen, og det vil ofte spille ind på barnets søvn. Dit barns dag vil være inddelt i perioder, hvor han eller hun er vågen, aktiv, leger, spiser – og perioder, hvor den lille hjælpes til med at koble fra, finde roen og falde i søvn.  

Det indre ur, vores rytme, som også kaldes den cirkadiske rytme, styres af mange forskellige ting og følger ofte et bestemt mønster – niveauet af hormoner er forskelligt alt efter tidspunktet på døgnet. Vores kropstemperatur varierer, ligesom toiletbesøgene følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er derfor ikke tilfældigt, hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.  

Det er vigtigt, at du giver plads til impulsivitet og små naturlige ændringer i hverdagen, ligesom du naturligt altid skal se på dit barns behov og signaler. Når det så er sagt, så er det ofte en god idé, hvis I stille og roligt forsøger at skabe en nogenlunde fast dagsrytme med faste spise- og sovetider (+/- ½ times tid). Det vil være med til at sikre, at dagen ikke pludselig skrider for jer, så jeres barn kommer til at mangle mad eller mælk. Samtidig sikrer rytmen påvirkningen af det indre ur, så jeres barn føler sig parat til at spise, når det er spisetid, parat til at lege og udforske verden, når det er tid til det og parat til at sove, når det er puttetid.

Putterutiner og ritualer

Det er stadig en god idé at lade mælk indgå som en fast del af putteritualet i denne alder, ligesom jeres barn meget gerne må puttes med kærtegn, beroligende ord, godnatsang eller lignende. Mange børn har også glæde af en sut, evt. koblet til en sutteklud, som dufter lidt af mor, mors mælk eller måske af far. Og puttes barnet i barnevognen kan det være rigtig dejligt at ligge og kigge på en barnevognskæde, ligesom nogle børn nyder at kunne ligge og kigge på en lille billedbog i stof, som er sat op langs barnevognens kant.

Du kan godt variere sovestedet mellem dag og aften/nat, så barnet f.eks. sover i barnevogn om dagen og tremmeseng om aftenen og natten. Den fleksibilitet er rigtig fin. Men måden du putter barnet på, kærtegnene, puttekluden osv. kan med fordel være så ens som muligt, så der er genkendelighed her. På samme måde vil det være rigtig godt, at du altid starter putning med at skifte ble, give barnet nattøj på osv. så barnet allerede i optakten til putning fornemmer, at det er tid til at sove, og på den måde bliver forberedt til søvn.  

Du må også meget gerne forsøge at adskille mælk og putning. Dit barn skal som sagt stadig have bryst eller flaske, men det vil være rigtig godt, at dit barn ikke falder i søvn med bryst eller flaske i munden. Prøv om du kan lægge dit barn fra dig, før det sover helt, så det fornemmer, hvor det puttes og gradvist begynder at forbinde sin seng eller barnevogn med stedet, det skal sove.  

Urolige nætter

En del børn begynder i denne alder atter at sove lidt uroligt om natten, ofte ikke fordi de er sultne, men i stedet fordi de i kraft af deres store motoriske udvikling får sig lagt i stillinger, som de har svært ved selv at komme væk fra. Derfor har dit barn brug for, at du hjælper ham eller hende med at blive lagt rigtigt igen, få dynen omkring sig, blive kærtegnet og lullet videre i søvnen. Det er også en af grundene til, at dit barn har glæde af at sove i egen seng men stadig sover tæt ved jer, så du let kan berolige med en hånd, uden at du selv behøver at stå op om natten.

Når du beroliger om natten, vil det være rigtig godt, at du forsøger at hjælpe dit barn videre i søvnen med netop kærtegn, stillingsskift, kommer dynen på, som er blevet sparket af osv. Igen – jo mere genkendelighed du kan skabe, jo bedre er det. Så de rutiner og vaner I bruger om dagen kan med fordel også overføres til nætterne.  

De fleste børn har i denne alder stadig brug for amning midt nat, sørg derfor for, at du stadig kan orientere dig om natten, hvis den lille vågner, så du ikke behøver tænde for meget lys. Lys og mørke påvirker også vores indre ur – lys er med til at signalere vågenhed, hvor mørke signalerer, at det er tid til at sove. Tænder I en lampe om natten, bør det derfor være en natlampe med helt svag belysning, som giver dig lys nok til, at du kan orientere dig, men som ikke lyser så meget, at dit barn risikerer at vågne af det.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk