Tips til den gode dåb eller navngivningsfest

Når baby er landet, og I har vænnet jer til hverdagen som forældre – så er der mange, som gerne vil fejre babyen med en dåb eller navngivningsfest. Her er et par gode råd fra Ditte Gimm til hvordan, du holder den bedste fest.

Når man er landet i forældrerollen, er det tid til at begynde at overveje, hvordan man vil fejre dåb eller navngivning. Jeg tror, der er en uskreven regel om, at en dåb typisk ligger 3 måneder efter fødslen. Måske mest for at sikre, at baby kan passe familiedåbskjolen, hvis der er sådan en.

Vi planlagde en kombineret navngivnings- og bryllupsfest og sendte invitationer ud 3 måneder i forvejen. Mindre kan nok også gøre det, hvis det kun er dåb eller navngivning. Vi planlagde en uformel dag med plads til alle. Alle børn i familien og blandt venner var inviteret.

Invitationer og pynt var planlagt, så der var en rød tråd. Det behøver ikke nødvendigvis være blå til en dreng og lyserød til en pige. Men find et par farver eller nuancer, der går igen på papir, servietter, lys, blomster, balloner osv. Man kan købe sig til så meget fin pynt, så medmindre det er noget, der gør dig glad, så sænk ambitionerne og køb alt pynt færdigt. Man behøver ikke lave hjemmelavede bordkort, små æsker med billeder af baby på eller hvad man nu ser på sociale medier. Det kan være uoverskueligt nok i forvejen at skulle planlægge en hel fest så kort tid efter, at man har født.

Få hjælp på dagen

Mit bedste tip må derfor være at planlægge det så simpelt som muligt. Selvom det er svært. Men hav fokus på, at der skal være tid til at være sammen med gæsterne på dagen. Planlæg en kage, der kan laves i forvejen. Bestil mad ud af huset, som bare skal stilles på bordet. Køb noget fint engangsservice, så I ikke skal tænke på opvask, og bed gæsterne om hjælp. Få evt. morfar til at skære kød, farmor til at lave kaffe og onkel til at sørge for, at der er øl på køl gennem hele dagen. Det er bedre at uddele et par opgaver, end at gæsterne ikke føler, de ser jer på dagen.

Vores navngivningsfest blev desværre aflyst grundet corona, men så gjorde vi i stedet noget særligt ud af 1-års dagen. Det blev holdt hjemme, men netop med mad udefra, kagemand fra bageren – og så spurgte vi om alt den hjælp, vi kunne i løbet af dagen til de få opgaver, der skulle klares. Alt pynt var bestilt færdigt, så det var lige til at hænge op. Så der var vitterligt ikke meget stress hverken før eller under festen – og det tror jeg, at både vi, og gæsterne, nød.

Vi lavede en ønskeliste online, hvor gæsterne kunne krydse af, så vi ikke fik for mange dobbeltgængere blandt gaverne. Dog skrev vi også, at man ikke behøvede at holde sig til listen – vi ville gerne overraskes. Vi ønskede os blandt andet et bordflag, en sansegynge, en babygynge, et sandkassesæt og en gåvogn.

 

Skrevet af: Ditte Gimm (Ditteblog)