Lav din egen æblemost

Lav din egen lækre, hjemmelavet æblemost og udnyt alle æblerne fra æbletræet i haven. Det er både nemt, lækkert og sjovt selv at fremstille æblemost, så længe man har den rette juicer. Følg de enkle råd i denne korte guide og få succes med dit nye hjemmemosteri.
 

Vælg det rigtige udstyr

Hvor meget udstyr, der er behov for, kommer helt an på, hvor mange æbler, du gerne vil lave om til æblemost. 10 kg æbler svarer ca. til det der kan være i en almindelig bærepose, og her kommer du langt med en urtekniv, en foodprocessor eller en manuel æblepresser.

Har du derimod mere en 10 kg æbler, kan det være en rigtig tidsbesparende løsning at købe en frugtkværn. Så skal du selv stå for knap så meget af forberedelserne.

Se vores udvalg af saft- og frugtpressere

Ønsker du at presse frisk most af egne æbler? Så se vores udvalg af saftpressere og juicer fra forskellige mærker, der nemt og hurtigt kan presse den lækreste æblejuice.

Vælg de rigtige æbler til din most

Hvilke æbler der skal i mosten, handler først og fremmest om smag og behag. Der findes utallige æblesorter. Nogle er søde, nogle er syrlige og andre er bitre. Som udgangspunkt er det optimalt at kombinere forskellige æblesorter, så du opnår en frisk æblemost med både sødme og en smule syrlig smag. 

Hvordan blandingsforholdet skal være, kommer an på dine præferencer. Det er en god idé at lave en lille smagsprøve først. På den måde kan du nemt få en fornemmelse af, hvordan resultatet bliver, uden du har presset 20 kg æbler til most, som du måske synes er lige en tand for sød.

 

Valg af æbletræer til haven

Hvis du endnu ikke har plantet et æbletræ i haven, kan du overveje følgende sorter, hvis du på lang sigt ønsker at lave most. De fleste af disse sorter er på listen over danskernes yndlings æblesorter, og kan være brugbare til både most og madlavning.

Af søde æblesorter kan der blandt andet nævnes:

  • Ananasæbler
  • Bellida
  • Gala
  • Cox's Orange
  • Ingrid Marie.

 

Nogle af de mere syrlige æblesorter kan være:

  • Discoveryæbler
  • Elstar
  • Gråsten
  • Aroma
  • Santana.

     

Du kan som udgangspunkt bruge alle typer æbler til hjemmelavet most, men har du i forvejen ikke alverdens sorter at vælge imellem i din have, så gør det ikke spor. Hvis mosten er for syrlig til din smag, kan du evt. koge lidt sukker op med mosten, når du skal pastorisere den. På samme måde kan du overveje at tilføje lidt citronsaft, hvis du synes, at æblemosten er for sød. Dette tilfører mosten en syrlig aroma.

 

Nedfaldne æbler til æblemost

Er du heldig allerede at have et stort æbletræ i din have, så kan det være, at du har nedfaldsæbler i efterårsmånederne - og de kan sagtens være brugbare til æblemost! Nedfaldsæbler kan anvendes, så længe du får frasorteret rådne æbler og har tålmodighed til at skære pletter fra. Nedfaldsæbler har ofte fået et stød i faldet i et eller andet omfang, så vær omhyggelig med klargøringen, og undgå så vidt muligt melede æbler til din most!

Ved nedfaldsæbler skal du også være opmærksom på, at du skal vaske og tilskære dem grundigt, så du hverken får svampesporer eller rådne æbler med i mosten. Et enkelt dårligt æble kan spolere det hele, og ødelægge den gode smag i mosten.

Ønsker du ikke at skære en masse fra dine æbler, så kan du komme nedfaldsæblerne i forkøbet. En frugtplukker kan nå selv de højeste grene på æbletræet, så du slipper for at skulle samle en masse op fra jorden.

Vask både æbler og udstyr grundigt

Du bør være grundig i forhold til vask af både æbler og det forskellige udstyr, der er afgørende for et godt resultat. Brug derfor tid på denne del af processen, også selvom det kan være tidskrævende - ellers risikerer du at få bakterier med i den færdige most. Her er en god kniv og et skærebræt uundværligt.

En ikke-rengjort saftpresser kan forringe mostens holdbarhed og i værste tilfælde medføre, at du kan blive dårlig af at drikke din nypressede æblemost. Sørg derfor for at holde god hygiejne, både før, under og efter frugtpresseprocessen.

 

Æblemost opskrift

Det er simpelt at lave din egen hjemmelavede most! Nedenfor er beskrevet en enkel fremgangsmåde, du kan bruge hver gang. 

1. Vask både æbler og udstyr grundigt.

2. Skær diverse pletter og råd fra æblerne.

3. Put æblerne i saftpresseren og lad den gøre arbejdet. Her vil både frugtkød og æblekerner filtreres.

4. Hæld mosten på flasker med det samme, og det kan holde sig en lille uge i køleskab. Du kan også pasteuriserer den og tilføje den sødme i form af sukker, eller komme den på frys, hvis det ikke skal nydes med det samme.

 

Opbevaring af friskpresset æblemost

Den friske most kan holde sig i 5-6 dage uden konserveringsmidler, hvis du ikke pasteuriserer den. Har du derfor i sinde at presse 20 kg æbler på én gang, kan det være en rigtig god ide at tænke lidt i opbevaring.

Uanset om du vælger den ene eller anden metode, så er det, som tidligere nævnt, en god ide at være meget opmærksom på at opretholde en høj hygiejnestandard, når du fremstiller din hjemmelavede æblemost.

 

Frys din most ned

En nem måde at gemme mosten på, er ved at fryse den ned, straks efter du har presset den. Her kan mosten holde sig i op til et år, og de gode vitaminer fra frugten vil her bevares. Denne metode er hurtig, og fryser du mosten i mindre portioner, vil du have lækker most du kan tage op af fryseren af flere omgange.

Pasteurisering af din æblemost

Alternativt skal mosten pasteuriseres, hvis du ikke har særlig stor frysekapacitet. Det kræver, at mosten opvarmes til 70 grader og herefter hældes direkte på helt rene flasker. Brug gerne patentflasker, så undertrykket hjælper med at sikre, at flasken slutter helt tæt. Inden du hælder mosten på flaskerne, skal de gerne steriliseres med kogt vand. På den måde sikrer du at samtlige bakterier dræbes.

Du kan evt. tilsætte en smule atamon, der vil forlænge holdbarheden på din most ydeligere. Ved denne metode ødelægges de naturlige mineraler fra frugterne, men saften vil fortsat være lækker og frisk.

Æblekværn eller juicer? Køb dem på føtex.dk

Med æbletræer i din have har du rig mulighed for at eksperimentere med både friskpresset most og opskrifter, hvori æbler indgår. Har du derfor flere æbler, end du kan nå at spise, kan du f.eks. lave en æbletærte til dine gæster og servere friskpresset most til. Du kan også bruge din friskpressede juice som værtindegave, når du skal besøge venner og familie. En friskpresset æblemost smager helt specielt og kan ej købes magen til i butikker – hvorfor en sådan flaske kan bringe glæde.

Tag et kig på vores frugtpressere og juicer på føtex.dk. Med få klik kan du bestille din saftpresser hjem i dag og begynde dit eget lille mosteri. 

FAQ - Æblemost