Vælg de rigtige kaffebønner til din kaffe

Når du endelig har fundet frem til den helt rigtige kaffemaskine, så er det tid til at brygge en god kop kaffe. Kaffebønner har en stor betydning for den kaffe, du brygger. De kan både påvirke smag, konsistens og aroma. Derfor kan det godt betale sig at vælge kaffebønner med omhu.

Men hvilke bønner skal du vælge, og hvilken betydning har de for smagen af din kaffe? Her har vi samlet en lille guide til dig, der gerne vil finde de helt rigtige kaffebønner.

 

Kaffebønnernes oprindelse

Bønnernes oprindelse har stor betydning for kaffens smag. De forskellige bønner kommer nemlig med deres eget unikke præg. Alt efter hvor bønnerne dyrkes, høstes og ristes, kan de lokale forhold sætte aftryk på kaffesmagen.

Nogle af de mest populære kaffebønner kommer bl.a. fra disse producenter:

Mexico: medium syrlighed og sødme. Bønnerne har en let krop og aroma af nødder, bær og lys chokolade.

Indien: kraftig i smagen, cremet, lav syrlighed og uden stor kompleksitet.

Brasilien: traditionelt lav syrlighed og er karakteriseret ved sødme og aroma af chokolade og nødder.

Columbia: disse bønner kommer med stor diversitet, og der er meget forskel på deres syrlighed, sødme og aroma.

Der findes en række andre kendte producenter, så du kan med fordel gå på opdagelse i kaffebønnernes verden. Bemærk i øvrigt at de færdigblandede poser med kaffe ofte indeholder en blanding af kaffebønner fra forskellige steder i verden. 

 

Kaffesorter

Der findes mange forskellige sorter af kaffe. Kommercielt skelner man mellem to forskellige kaffesorter Robusta og Arabica kaffe.

Robusta-bønnerne er mere modstandsdygtige overfor sygdomme, insektangreb og klima. Bønnen er billigere at producere end Arabica, da den kan maskinplukkes og dyrkes ved lavere højder over vandet. Generelt er smagen af Robusta bitter med aromaer af træ, jord, parfume og brændt gummi. Bønnen har en stor krop og megen fylde.

Mange foretrækker dog smagen af Arabica. Denne bønner har en mere sød og blød smag og kommer med en duft af sukker og frugt. Arabica-bønnen vokser højere oppe, hvilket også betyder, at denne bønne har et lavere koffeinindhold sammenlignet med Robusta-bønnen.

Arabica gror bedst i bjergrige klimaer. Denne plante er mere sårbar, når det kommer til klimaet og den kræver en jord med lav pH-værdi og let skygge. Den sarte bønne er derfor også en smule dyrere i forhold til Robusta-bønnen.

 

Ristningsgrad

Efter høsten skal bønnerne ristes, men måden det bliver gjort på varierer fra sted til sted, og det har stor betydning for, hvordan kaffen smager. Man skelner groft sagt mellem lys-, medium- og mørkristede bønner - herunder kan du læse om de forskellige ristninger:
 

Lysristet kaffebønner

Lysristede kaffebønner har en lysebrun overflade og et højt koffeinindhold. De er syrlige med en frugtagtig duft. Ristemetoden er perfekt til dig, der ønsker et ekstra skud koffein.
 

Mediumristet kaffebønner

De mellemristede kaffebønner er mørkere i udseendet og mere fyldige i smagen. De indeholder en smule mindre koffein end de lysristede.
 

Mørkristet kaffebønner

For at kaffebønner kan betragtes som mørkristet, skal de ristes på 220-240°C. Ristningen giver bønnerne en meget mørk og olieret overflade. Disse kaffebønner er de mindst syrlige og har et mindre koffeinindhold en de foregående ristninger.
 

Grønne kaffebønner – rist dine egne bønner

Grønne kaffebønner er bønner, der ikke er blevet ristet. Det betyder, at du selv kan riste dine bønner og dermed selv bestemme, hvor meget eller hvor lidt du ønsker, at de skal ristes.

 

Formalet eller kværn selv?

Når du laver kaffe, kan du vælge at bruge formalet kaffe eller kværne dine egne bønner. Selvom der findes velsmagende og gode kaffeproducenter, når det kommer til formalet kaffe, så er der mange der synes, at man får en bedre aroma og smag ved selv at kværne bønnerne.

Nogle kaffemaskiner kommer med en tilhørende kaffekværner. Er du dog ikke så heldig, så kan du sagtens købe en kaffekværner som tilbehør.

 

Som udgangspunkt vil du gerne kværne bønnerne, således de passer til din maskine:

Stempelkande: Grov

Filterkaffe: Medium

Espressomaskine: Ekstra fin
 

Bemærk dog at disse kun er vejledende, da du sagtens kan eksperimentere med de forskellige grader. Bønnernes grovhed påvirker bryggetiden. Jo kortere bryggetid, jo finere skal du male din kaffe.

Sørg for at male dine kaffebønner så tæt på brug om muligt og mal aldrig for meget kaffe. Ilt og fugt er nemlig med til at ændre kaffens karakter. Det er derfor også vigtigt, at kaffen ikke kommer i kontakt med vand, før selve brygningen.

 

Hvilken kaffebønne til espressomaskine?

Det er misforstået, at der findes espressokaffe eller decideret kaffebønner til espressomaskiner. For umiddelbart er de kaffebønner, som anvendes til espressomaskine ikke anderledes end kaffebønner til almindelige kaffebrygning. 

For espresso er IKKE en kaffebønnetype, men en form for kaffebrygningsmetode. Du kan faktisk brygge espresso af alle typer kaffebønner uanset ristningsgrad eller blandingsforholdene mellem Robusta og Arabica. Det eneste, det kræver, er, at kaffen er malet fint nok til, at den kan anvende til espresso.

Det er derfor en smagssag, hvilket bønne du bruger til din espresso, dog er det hyppigt mørkristede bønner, som anvendes i espressomaskiner, da det giver en mere intens smag.

 

Bryg den rigtige kop kaffe

Når du endelig har fundet de bønner, der passer bedst til din kaffemaskine, så er det på tide, at du får brygget den rigtige kop kaffe. En god kop kaffe er et perfekt samlingspunkt for vennerne eller familien, men bruges også som et velfortjent afbræk i hverdagen.

Men hvordan laver man en god kop kaffe? Det har vi selvfølgelig også skrevet en guide om. Her gennemgår vi hvordan, du brygger den bedste kop kaffe på din maskine.

Er du på udkig efter en ny kaffemaskine, men er du i tvivl om hvilken type, der passer bedst til dig? I denne guide gennemgår vi de forskellige typer af kaffemaskiner, som du finder på føtex.dk. På den måde kan du finde den type,  der passer bedst til dig, dine behov og dine personlige præferencer.

Se hele vores udvalg af kaffe- og espressomaskiner her

Bryg den rigtige kop kaffe

Du kan brygge den perfekte kop kaffe direkte på din egen maskine. Læs guiden og lær hvordan du laver den bedste kop kaffe til dig selv eller dine venner.

Vælg den rigtige kaffemaskine

En god kop kaffe afhænger i høj grad af hvilken maskine, du brygger den på. Læs mere om de forskellige kaffemaskiner og find den, der passer bedst til dine behov.

Sådan afkalker du din kaffemaskine

Det er vigtigt at afkalke din kaffemaskine jævnligt. Udover at vedligeholde maskinen får du også en bedre kop kaffe.