Vælg de rigtige kaffebønner til din kaffe

Når du endelig har fundet frem til den helt rigtige kaffemaskine, så er det tid til at brygge en god kop kaffe. Kaffebønner har en stor betydning for den kaffe, du brygger. Smag, konsistens og aroma er hele essencen af en god kaffebønne. Derfor kan det godt betale sig at vælge kaffebønner med omhu.

Men hvilke kaffebønner skal du vælge, og hvilken betydning har de for smagen af din kaffe? Her har vi samlet en lille guide til dig, der gerne vil finde de helt rigtige kaffebønner.

Hvor stammer kaffebønnerne fra?

Hvor kaffebønner stammer fra har stor indflydelse på kaffens smag og noter. De forskellige bønner kommer nemlig med deres eget unikke præg. Alt efter hvor bønnerne dyrkes, høstes og ristes, kan de lokale forhold sætte sit eget unikke præg.

Nogle af de mest populære kaffebønner kommer disse fra områder med følgende karakteristika:

Mexico: Medium syrlighed og sødme. Bønnerne har en let krop og aroma af nødder, bær og lys chokolade.

Indien: Kraftig i smagen, cremet, lav syrlighed og uden stor kompleksitet.

Brasilien: Traditionelt lav syrlighed og er karakteriseret ved sødme og aroma af chokolade og nødder.

Columbia: Disse bønner kommer med stor diversitet, og der er meget forskel på deres syrlighed, sødme og aroma.

Der findes en række andre kendte kaffeproducerende områder, så du kan med fordel gå på opdagelse i kaffebønnernes verden. Bemærk i øvrigt at de færdigblandede poser med kaffe ofte indeholder en blanding af kaffebønner fra forskellige steder i verden. 

Arabica og Robusta: Hvad er forskellen på kaffesorterne?

Der findes mange forskellige sorter af kaffe. Kommercielt skelner man mellem to forskellige kaffesorter Robusta og Arabica kaffe.

Robusta-bønnerne er modstandsdygtige overfor sygdomme, insektangreb og klima. Bønnen er billigere at producere end Arabica, da den kan maskinplukkes og dyrkes ved lavere højder over vandet. Generelt er Robusta karakteriseret ved en vaskeægte kaffesmag, som er bitter, mørk og fyldig. den er derfor velegnet til espresso og som blend. Bønnen har en stor krop og meget fylde.

Mange foretrækker dog smagen af Arabica. Denne bønne har en mere sød og blød smag og kommer med en duft af sukker og frugt. Arabica-bønnen vokser højere oppe, hvilket også betyder, at denne bønne har et lavere koffeinindhold sammenlignet med Robusta-bønnen.

Arabica gror bedst i bjergrige klimaer. Denne kaffeplante er mere sårbar, når det kommer til klimaet og den kræver en jord med lav pH-værdi og let skygge. Den sarte bønne er derfor også en smule dyrere i forhold til Robusta-bønnen.

Ristningsgrad, body og acidity

Efter høsten skal bønnerne ristes, men måden det bliver gjort på varierer fra sted til sted, og det har stor betydning for, hvordan kaffen smager. Man skelner groft sagt mellem lys-, medium- og mørkristede bønner. Derudover snakker man i kafeverdenen om "body" og "acidity". Body henviser til hvordan kaffen føles i munden - om den er skarp, kraftig, afrundet eller blød. "Acidity" henviser til syrligheden i kaffen. Nogle kaffer kan nemlig være meget syrlige og andre ikke. Acidity og body hænger for det meste uløseligt sammen. Har kaffebønnen høj acidity, har den ofte også en lidt skarp body. Har den lav acidity, er kaffen ofte rund i smagen. 

Lysristet kaffe

Lysristede kaffebønner har en lysebrun overflade og et højt koffeinindhold. De er syrlige med en frugtagtig duft. Ristemetoden er perfekt til dig, der ønsker et ekstra skud koffein.

Mellemristet kaffe

De mellemristede kaffebønner er mørkere i udseendet og mere fyldige i smagen. De indeholder en smule mindre koffein end de lysristede. Mellemristet kaffe får en medium ristning som bevarer kaffens egen naturlige aroma. Kaffens body er kendetegnet ved at være rund og fyldig med en mild men mørk og lettere sødlige noter. 

Mørkristet kaffe

For at kaffebønner kan betragtes som mørkristede, skal de ristes på 220-240°C. Ristningen giver bønnerne en meget mørk og olieret overflade. Disse kaffebønner er de mindst syrlige og har et mindre koffeinindhold en de foregående ristninger. Smagen er karakteriseret ved at være rund og fyldig samt bittersød på den der gode mørke kaffe-agtige måde.

Grønne kaffebønner – rist dine egne bønner

Grønne kaffebønner er bønner, der endnu ikke er blevet ristet. Det betyder, at du selv kan riste dine bønner og dermed selv bestemme, hvor meget eller hvor lidt du ønsker, at de skal ristes.

Bør du vælge formalet kaffe eller kværne selv?

Når du brygger kaffe, kan du vælge at bruge formalet kaffe eller kværne dine egne bønner. Selvom der findes velsmagende og gode kaffeproducenter, når det kommer til formalet kaffe, så opnår du en fantastisk aroma og smag ved selv at kværne bønnerne. Jo friskere kaffe, des bedre smagsnuancer. 

Nogle kaffemaskiner og særligt espressomaskiner kommer med en tilhørende kaffekværn. Er du dog ikke så heldig, kan du sagtens købe en kaffekværn som tilbehør.

Hvor groft skal kaffe males? 

En rigtig god huskeregel er, at kaffebønner skal males til formålet. Det betyder, at kaffebønner til

  • Stempelkande skal males groft
  • Filterkaffe skal males til den fine side. Her bestemmer du lidt selv, hvor fint alt efter præferencer
  • Espressomaskine skal males ekstra fint
     

Bemærk dog, at ovenstående kun er vejledende, da du sagtens kan eksperimentere med de forskellige grader. Bønnernes grovhed påvirker vandets gennemløbstid. Jo længere bryggetid, jo finere skal du male din kaffe. Skal du bruge din malede kaffe til espresso bør gennemløbstiden være 25 sek for det perfekte shot. Skal du lave en lungo, skal gennemløbstiden være længere - her har du nemlig mere vand, og ved en ristretto skal gennemløbstiden være kortere. Da ristretto er mere koncentreret end espressoshottet. 

Sørg for at male dine kaffebønner så tæt på brug om muligt og mal aldrig for meget kaffe. Ilt og fugt er nemlig med til at ændre kaffens karakter. Det er derfor også vigtigt, at kaffen ikke kommer i kontakt med vand før selve brygningen. 

Hvilke kaffebønner til espressomaskine?

Det er misforstået, at der findes espressokaffe eller decideret kaffebønner til espressomaskiner. For umiddelbart er de kaffebønner, som anvendes til espressomaskine ikke anderledes end kaffebønner til almindelige kaffebrygning. 

Du kan faktisk brygge espresso af alle typer kaffebønner uanset ristningsgrad eller blandingsforholdene mellem Robusta og Arabica. Det eneste, det kræver, er, at kaffen er malet fint nok til, at den kan anvendes til espresso.

Det er derfor en smagssag, hvilke bønner du bør bruge til din espressomaskine, dog er det hyppigt mørkristede bønner, som anvendes til formålet, da det giver en mere intens smag. Det skyldes, at rigtig mange mælkekaffer såsom cappucino og cafe latte, har espresso som base. 

Bryg en god kop kaffe

Når du endelig har fundet de bønner, der passer bedst til din kaffemaskine, har du alle forudsætninger for at brygge en god kop kaffe. En dejlig, varm kop kaffe er et perfekt samlingspunkt for vennerne eller familien, men kan også bruges som lidt selvforkælelse i hverdagen med et skvæt sirup og din foretrukne mælk. 

Men hvordan laver man en god kop kaffe? Det har vi selvfølgelig også skrevet en guide om. Her gennemgår vi hvordan, du brygger den bedste kop kaffe på din maskine.

Er du på udkig efter en ny kaffemaskine, men er du i tvivl om, hvilken type der passer bedst til dig? I denne guide gennemgår vi de forskellige typer af kaffemaskiner, som du finder på føtex.dk.

Se hele vores udvalg af kaffe- og espressomaskiner her

Bryg den bedste kop kaffe

Du kan brygge den perfekte kop kaffe direkte på din egen maskine. Læs guiden og lær hvordan du laver den bedste kop kaffe til dig selv eller dine gæster.

Vælg den rigtige kaffemaskine

En god kop kaffe afhænger i høj grad af hvilken maskine, du brygger den på. Læs mere om de forskellige kaffemaskiner og find den, der passer bedst til dine behov.

Sådan afkalker du din kaffemaskine

Det er vigtigt at afkalke din kaffemaskine jævnligt. Udover at vedligeholde maskinen, får du også en bedre kop kaffe.