Sådan brygger du den bedste kop kaffe

Hvordan laver man en god kop kaffe? De fleste danskere har et nært tilhørsforhold til kaffe, og vi er et af de lande, der drikker mest kaffe i verden. Selvom kaffen har en speciel plads i vores hjerte, så er det måske de færreste, der har undersøgt og eksperimenteret med hvordan, man laver en god kaffe på sin egen kaffemaskine.

Den gode kop kaffe

Tilgangen til kaffebrygning kan variere meget fra person til person. Det afhænger i høj grad af personlige præferencer, smag og vaner. Nogle bruger formalet bønner, mens andre finder glæde i at kværne sine egne bønner med en kaffekværn. Der er også forskel på, hvordan folk doserer deres kaffemål. Er det med top eller strøgen?

Den rigtige kaffemaskine

Din kaffe-, espresso-, eller kapselmaskine spiller en stor rolle, når det kommer til resultatet på din kaffe. Kaffens smag afhænger nemlig af dit valg af bønner, volumen, opbevaring af bønnerne, temperaturen på vandet og meget mere. Med få justeringer kan du gøre din kaffe oplevelse endnu bedre.

Valg af kaffemaskine

Det vigtigste er, at du har en kaffe- eller espressomaskine, der matcher dine personlige præferencer og behov. Der findes mange forskellige kaffemaskiner med utallige specifikationer og forskelligt tilbehør. Er du i tvivl om hvilken kaffemaskine der er den rette for dig? Så kan du i vores guide læse meget mere om de forskellige typer og deres fordele. På den måde kan du finde frem til den kaffemaskine, der bedst dækker dine behov og kaffevaner.

Vedligehold din kaffemaskine

Sørg for at du rengør og vedligeholder din kaffemaskine korrekt. Kalk i maskinen kan sænke temperaturen på vandet, og det er med til at forringe smagen af din kaffe. For at få den bedste smag frem, skal vandet nemlig ligge på 92-96 grader. Bor du derfor i et område med meget kalk i vandet, er det vigtigt, at du jævnligt afkalker kaffemaskinen, så den fungerer optimalt.

Bruger du ikke din maskine hver dag, er det vigtigt at du sørger for at den er tømt for vand. Nogle maskiner kan have stående vand i rør eller vandreservoirer, som kan påvirke kaffeoplevelsen. Brug derfor altid frisk, koldt vand når du skal brygge kaffe. Dette frigiver de bedste aromaer og smagsstoffer.

Hvordan skal kaffe opbevares?

Kaffe og kaffebønner skal opbevares tørt, mørkt, køligt og i en lufttæt beholder. Det kan være svært at vurdere, om din kaffe er blevet for gammel, da det som sådan ikke er letfordærveligt og sagtens kan drikkes over en længere periode. For at få den bedste smag og oplevelse med din kaffe, bør den dog  helst drikkes senest et par uger efter købet. Hvis du derfor ikke er den helt store kaffedrikker, kan du derfor med fordel købe mindre poser af gangen, så du får en så frisk kaffeoplevelse som muligt. 

Generelt holder hele kaffebønner længere på aromaen og smagen end formalet kaffe, der bør indtages inden for nogle få måneder for den bedste kaffeoplevelse. Instant kaffe har en længere holdbarhed, da kaffen her er blevet bearbejdet på en hel anden måde.

Dosering af kaffe

Der er mange holdninger til hvordan, du doserer din kaffe rigtigt. Nogle måler ”med top”, mens andre foretrækker at måle strøgne skefulde.

Som oftest skriver producenterne på posen, hvordan du doserer den givne type kaffe bedst. Men du kan som tommelfingerregel bruge cirka 7 gram almindelig ristet kaffe til en kop på 1,5 deciliter vand.

Hvordan laver man stempelkaffe?

Hvor meget kaffe, der skal bruges til en stempelkande kan være svært at vurdere alt efter præference. Du kan derfor med fordel tage udgangspunkt i de 7 gram til 1,5 deciliter. Har du en almindelig størrelse stempelkande på en liter, anbefales det at benytte 58 gram groftmalet kaffe. Det skyldes, at doseringen til stempelkande er 1:17. Stempelkande kaffe er oplagt til coffee tastings. Her trænger noterne i kaffen nemlig rigtig godt igennem. Derudover er stempelkandekaffe ideel til gæster, hvis du har en espressomaskine, og ikke stå  og lave en masse individuelle kopper.

For at lave den perfekte stempelkande skal du:

  1. Dosere korrekt til din mængde af vand - 7 gram til 1,5 deciliter (58 gr til 1 liter)
  2. Fylde stempelkanden med 1/3 del vand
  3. Røre rundt
  4. Tilføje resten af vandet
  5. Lade kaffen trække i 4 min
  6. Presse stemplet i bund

Filterkaffe dosering

Dosering til filterkaffe kan være lidt tricky og afhænger også af dine smagsløg. Som tommelfingerregel kan der regnes med de 7 gram pr kop. Kaffeproducenten BKI anbefaler eksempelvis at benytte 45 gram kaffe til en god filterkaffe, hvor mellem 60-75 gram giver en rigere og kraftigere smag. Vigtigst er, at kaffen er fedelt jævnt i filtret, så vandet løber igennem al kaffen. Til filterkaffe passer en medium-fin malet kaffe bedst. 

Lad ikke kaffen stå på kaffemaskinen for længe

Rigtig mange kaffemaskiner er udstyret med en varmeplade. Den funktion er mega smart til at holde kaffen varm i løbet af morgenen. Det anbefales dog ikke at lade den stå længere end 40-60 minutter. Det skyldes, at kaffen faktisk går hen og bliver mere bitter af at stå længe. Dette gælder uanset om du hælder kaffen på termokande, eller lader den stå på varmepladen.

Typer af kaffe

Typen af kaffe og valg af bønner har selvfølgelig også en betydning for din oplevelse. Filterkaffe, espresso, kapselkaffe, stempelkaffe og instant kaffe er de mest gængse typer af kaffe. De forskellige typer egner sig til forskellige bryggemetoder og det færdige resultat.

Filterkaffe

Filterkaffe er kendt af de fleste. Her løber vandet igennem den malede kaffe og et filter. Du kan både købe formalede bønner eller selv kværne dem. Nogle filterkaffemaskiner er udstyret med en kaffekværn, og ellers kan du købe kaffekværn som tilbehør lige her.

Espresso

Espressokaffe er generelt kraftigere end filterkaffe, hvilket kan være med til at give en mere intens smagsoplevelse. Intensiteten fremkommer både i kaffens smag, aroma og konsistens. Espressokaffe brygges under tryk, ved at vandet presses igennem den malede kaffe. Typisk vil bønnerne være mere mørkristede end eksempelvis filterkaffe.

Instant kaffe

Instant kaffe består af 100% kaffe og er en blanding af flere sorter. Smagen er syrlig og ofte kraftig, og det kommer i form af pulver, som du hælder vand henover.

Kapselkaffe

Kapselmaskiner bruger kaffekapsler, hvor både kaffe og filter sidder i selve kapslen. Disse maskiner er ofte brugt af folk, der gerne vil prøve forskellige kaffevarianter, da maskinen både kan lave almindelig kaffe, espressokaffe og specialkaffe.

Der findes mange andre metoder og maskiner, som du også kan give dig i kast med. Vi kan kun opfordre dig til at springe ud i kaffens smagfulde univers og undersøge de mange smagsvarianter, bønner og brygningsmetoder. Tag på smagseventyr og find ud af hvad din personlige præference for en god kop kaffe er.

Se hele vores udvalg af kaffe- og espressomaskiner

Vælg de rigtige kaffebønner

Valget af kaffebønner har stor betydning for smagen af din kaffe. Har du styr på, hvordan dine bønner er ristet, og hvor de kommer fra?

Vælg den rigtige kaffemaskine

Er du på udkig efter en ny kaffemaskine, men er du i tvivl om hvilken model, du skal vælge? I denne guide gennemgår vi de forskellige typer, så du kan finde den, der passer til dine behov.

Sådan afkalker du din kaffemaskine

Det er vigtigt at afkalke din kaffemaskine jævnligt. Udover at vedligeholde maskinen får du også en bedre kop kaffe.