Afkalkning af kaffemaskine og elkedel

Du kan hurtigt og enkelt afkalke dine køkkenmaskiner

Kaffemaskiner, espressomaskiner og elkedler skal jævnligt afkalkes. Afkalkning er især vigtigt, hvis du bor i et område med meget kalkholdigt vand. En regelmæssig afkalkning kan være med til at forlænge levetiden på din maskine og samtidig bibeholde den gode smagsoplevelse, når du laver kaffe.

Der findes flere måder hvorpå, du kan afkalke din maskine – her får du vores bedste tips til afkalkning af kaffemaskiner.

Afkalkningsmetoder

Afkalkning af dine køkkenmaskiner er ikke så besværligt, som man ellers skulle tro. Der findes nemlig mange smarte og hurtige metoder til at få bugt med kalken.

Vær dog altid opmærksom på maskinens brugsanvisning, da nogle maskiner ikke tåler alle afkalkningsmetoder.

Brug eddike som afkalkning

En af de mest anvendte og hurtige metoder til at afkalke kaffemaskinen og elkedlen, er eddike. Du kan både bruge almindelig eddike eller eddikesyre. Eddikesyren er især god at anvende, hvis du ikke afkalker regelmæssigt.

Bland én del eddike og én del vand og hæld det i din køkkenmaskine. Herefter sætter du kaffemaskinen til at køre eller koger elkedlen igennem. Det er vigtigt, at du ikke lader eddiken være i maskinen i for lang tid - vi anbefaler ca. 20 min. Benytter du dig af eddikesyre, anbefaler vi, at du bruger blandingen 1:4. Fortsæt alt efter behov og skyl maskinen igennem med rent vand efterfølgende. Efter brug af eddike, er din maskine hurtigt skinnende ren igen - en effektiv og prisvenlig afkalkning.

Em klar fordel med almindelig hvid lagereddike som afkalkning er endvidere, at det er beregnet til brug i madlavning, derfor sker der intet ved ikke at have skyllet maskinen grundigt nok - udover smagen af eddike selvfølgelig. Skyl blot maskinen et par ekstra gange, hvis smagen af eddike hænger ved. Brug altid den hvide eddike, da den er uden sukker.

Afkalk med citronsyre

Afkalkning med citronsyre er også en mulighed for diverse køkkenmaskiner. Her kan du blande 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand. Lad blandingen stå natten over og sørg for at køre maskinen igennem dagen efter. Vær opmærksom på, at ikke alle maskiner kan tåle citronsyre. Læs derfor altid producentens brugsanvisning for produktet.

Afkalkningsprodukter

De forskellige producenter anbefaler ofte, at man bruger deres speciallavede afkalkningsmiddel. Du bør altid undersøge brugsvejledningen og læse producentens anbefalinger.

Afkalkning af kaffemaskiner

Uanset hvilken metode du vælger at benytte dig af, så skal du starte med at tømme kaffemaskinen for vand og løse kalkrester. Du kan derfor med fordel skylle den, inden du sætter gang i afkalkningen. Herefter fylder du din foretrukne blanding på. 

Benytter du dig af producentens produkter, skal du gøre som deres vejledningen foreskriver.

  • Lad blandingen løbe halvvejs igennem maskinen og lad den stå i 20 minutter (med eddike) eller natten over (med citronsyre).
  • Lad resten af blandingen løbe igennem maskinen.
  • Hæld blandingen fra og skyl efter med 1-2 kander rent vand. Så er du sikker på, at eventuelle eddikerester er skyllet væk.

Afkalkning af espressomaskiner

Når du skal afkalke din espressomaskine, så foregår det på samme måde som med en almindelig kaffemaskine. Rådfør dig altid med maskinens brugsanvisning, inden du begynder afkalkning.

  • Fyld blandingen af eddike, eller eddikesyre i maskinens vandbeholder. (bemærk: brug ikke citronsyre til din espressomaskine).
  • Brug maskinen som normalt og lad blandingen blive sendt rundt.
  • Skyl maskinen efter med vand for at fjerne eventuelle rester.

Nogle maskiner kræver, at du skiller dem ad, inden du kan afkalke dem. Derfor er det vigtigt, at du altid kigger i brugsanvisningen og følger manualen.

Afkalkning af elkedel med eddike

Elkedlen er super nem at afkalke. Tænd elkedlen med en mængde vand og lad den køre, til den slukker af sig selv. Herefter hælder du eddike ned i kanden. Lad elkedlen stå til vandet ikke bruser mere. Du skal ikke tænde for kedlen igen.

Når blandingen er færdig med at bruse, så hælder du den fra og skyller kanden. Det er en god idé at koge en kedelfuld vand efter, så du kan få det sidste af eddiken fjernet.

Ja tak til smagen af en god kop kaffe

I Danmark værdsætter vi en god kop kaffe. Når du bruger din kaffemaskine, vil den helt naturligt kalke til. Hvis du ønsker den bedste kaffeoplevelse, er det derfor vigtigt, at du husker at afkalke din maskine – specielt hvis du bor i regioner, hvor der er meget kalk i vandet.

Når du har afkalket din maskine, så kan du med fordel læse hvordan du brygger den bedste kop kaffe. Du kan invitere venner eller familie over til en rigtig hyggelig stund, hvor kaffen er i centrum. Er du på udkig efter en ny kaffemaskine, så har vi også en guide, der hjælper dig med at vælge den maskine, der passer bedst til dig, dine præferencer og dine behov. Du kan se vores udvalg af kaffemaskiner online på føtex.dk.

Se hele vores udvalg af kaffe- og espressomaskiner her

Vælg den rigtige kaffemaskine

Er du på udkig efter en ny kaffemaskine? Måske skal du oprgadere den gamle eller er nysgerrig på de forskellige modeller. Du kan læse meget mere om dem i denne guide.

Vælg de rigtige kaffebønner

Resultatet af din kaffebrygning afhænger i høj grad af de bønner, du bruger. Her kan du læse meget mere om kaffebønner, deres oprindelse og deres ristningsgrad.