Hvordan blander man farver? Lær det her

Ved at lave din egen farvecirkel ved du lige præcis, hvilke farver du får, når du blander dem sammen – og hvilke der ikke vil passe sammen. Ved at mikse på tværs kan du bedre finde farver, der er gode sammen.

Bliv klogere på farveblanding og farvecirklen med guiden her. 

 

Hvordan virker en farvecirkel?

En farvecirkel er vel kun for børn? Nej, bestemt ikke! Du kan træne din evne til at se farver og harmoni ved at blande alle mulige farver.

Når du for eksempel skal indrette et rum, er det rigtig godt at kende de forskellige farvers placering i farvecirklen. Så ved du nemlig, hvordan de hver især spiller op mod hinanden, og så får du den bedste harmoni i forhold til farver.

  • En klassisk farvecirkel består af tre primærfarver: blå, gul og rød
  • Blander du de tre primærfarver sammen to og to, får du de sekundære farver, nemlig lilla, orange og grøn
  • Alle andre farver og nuancer derudover bliver kaldt for tertiære farver
  • Billedmæssigt vil de kolde farve trække sig bagud i billedet, imens de varme farver kommer frem i billedet
  • Har du farver eller maling af god kvalitet, kan du se, hvor meget farve de indeholder. Jo renere farver, desto bedre er de at blande sammen til nye

 

Efter god træning ved du lige præcis, hvordan du får din drømmefarve, eller hvordan farverne i stuen bedst vil se sig ud. Det er for eksempel rigtig smart, hvis du skal male et værelse eller et lærred uden brug af 10 forskellige farver.

 

 

Sådan laver du din egen farvecirkel

Skal du male en bar væg, være kreativ med farver eller i gang med en ny hobby? Det vigtigste er, at du opnår et harmonisk og flot resultat, du kan lide.

Med en farvecirkel får du et overblik over, hvad dine farver kan blive til. Du kan dermed spare på både frustrationer og penge. 

  • Prøv at tegn en farvecirkel - det er slet ikke så svært!
  • Vælg 3 dominerende farver, du vil fokusere på og miks to af dem sammen
  • Starter du fra bunden, kan du også vælge de tre primære farver og bruge dem som rettesnor
  • Den nye farve maler du ned på papiret. Sådan bliver du ved med at mikse farverne, indtil du har dannet dig en færdig farvecirkel
  • Skriv ned, hvilke farver du præcist har brugt for at komme frem til den nye farve. Det kan du for eksempel gøre over for den enkelte farveblanding
  • Når du er færdig, er du forhåbentligt blevet klogere på, hvordan du skal sammensætte farver, så du får en harmonisk helhed

 

De komplementære farver er placeret over for hinanden i cirklen. Med denne viden kan du komme frem til de farver, der passer til din hobby eller indretning. 

Vil du gerne have et blåt tema i familiens hjem? Mal væggen blå og brug orange nuancer i din indretning. Det giver en ny dimension til den blå farve, samtidig med, at du fremhæver det orange på harmonisk vis.

 

Find inspiration til det kreative malerhjørne

Skal du male et nyt billede til stuen, vil du gerne blive kunstner som stor eller bare lege med farver? Glem ikke et par gode pensler og redskaber eller se vores store udvalg af hobbymaling. Find et lærred og tillad dig selv at være kreativ! Hvem ved, måske der gemmer sig en Picasso i dig? Find det hele hos føtex.dk. Masser af skarpe priser.