Smart belysning – sådan får du lysstyring i hjemmet

Ønsker du at skabe et intelligent hjem? Så er smart belysning det første skridt for mange i den retning, da det er en af de mere tilgængelig og prisvenlige smart home-features.

Her kan man alt fra at tænde og slukke lyset til at styre lysstyrken og tilpasse farvetemperaturen. Uanset hvilket smart belysningssystem du vælger at gå med, vil princippet mere eller mindre være det samme, og du vil elske de funktioner, et intelligent lysstyringssystem tilbyder.

Men hvordan kommer du i gang? I guiden her vil vi komme mere ind på, hvad smart belysning er, og hvordan du får inkorporeret lysstyring i dit hjem.

Her på føtex.dk forhandler vi smart belysning fra Philips Hue, EGLO Connect og WiZ, så det er også primært dem, der vil tages udgangspunkt i, hvor vi har inddelt dem i kategorier som smart pærer og smart lamper.

 

Hvad er smart belysning?

Smart belysning er en lille del af det, som kaldes for smart home, der er intelligent og trådløs styring af flere af hjemmets funktioner og enheder, som i det her tilfælde er lys. Med smart belysning kan du styre og planlægge alt af hjemmets belysning via en app, hvor du kan:

  • Tænde og slukke lyset

  • Skrue op og ned på lysstyrken

  • Tilpasse farvetemperaturen

  • Kontrollere belysningen fra mobiltelefonen eller en anden smartenhed

  • Lave lysscener og favorittilstande i hvert rum.

Du kan dermed styre lamper, pærer og spots blot ved brug af din smart enhed og effektivisere alle af hverdagens situationer og gøremål, hvad end du ønsker af dem individuelt eller som en samlet gruppe – og du behøver ikke engang at være i nærheden for at gøre det.

Det er dog vigtigt, at du har in mente, at alt dit smart belysning skal komme fra den samme producent for at kunne integrere og fungere som en samlet enhed.

 

Hvordan sætter du smart belysning op?

Umiddelbart er opsætning af smart belysning mere eller mindre ens, uanset hvilken producent du køber fra, hvor de fleste også har et startsæt eller et helt belysningssystem, du skal købe og koble til din wifi, men du kan også finde enkelte varianter, som kører over Bluetooth. Dog får du flere funktioner, hvis du vælger at gå med en bridge eller gateaway. 

Du skal med andre ord have købt nogle pærer, spots eller lamper med smart styring samt have en form for gateaway/bridge/bro og styringsenheder (udover appen), og så er du i gang med din smart belysning.

Det kan dog afvige, hvorvidt du skal montere en bridge/bro til wifi-router, om det hele er automatiseret med sin egen wifi-chip, eller hvorvidt pæren snakker sammen med lysdæmperen via Bluetooth. Dette vil dog være tydeliggjort ved de enkelte producenter, og du skal blot klikke på produktet for at få oplysningerne herved. 

 

Hvordan styrer du smart belysning?

Det kommer selvfølgelig an på, hvad for nogle dele du har købt med i din lyspakke, og hvilken producent der står bag. Men du kan styre dit smart belysning:

  • Med en app
  • Via en styringsenhed i form af en fjernbetjening, som kan monteres som en almindelig stikkontakt
  • En tilkoblet bevægelsessensor
  • Manuelt som ved almindeligt lys.

 

Der er også visse producenter, hvor du kan koble din smart belysning op med avanceret stemmestyring med Google Assistant, Alexa og Siri.

Du kan med andre ord skabe den ultimative lysoplevelse, hvor du selv bestemmer og personliggøre stemningen og atmosfæren i dit hjem, hvad end det skal være varme nuancer i morgentimerne eller et farverigt lysshow ved næste fest.

Vores mærker med smart belysning