Guide: 5 tips til korrekt fyring i brændeovn

Har du en brændeovn, er du sikkert vild med den behagelige varme fra ilden, når det er koldt. Brændefyring er desværre en kilde til luftforurening. Det skyldes ofte, at der bliver fyret forkert. Læs vores gode råd herunder og bliv klogere på træ som fyringsmateriale. 

Korrekt fyring i brændeovn: Sådan gør du

Brændefyring er et rigtig godt alternativ til dig, der ikke vil varme huset op med for eksempel et oliefyr. Brændefyring er en af de billigste måder at varme op på. 

  1.  Vælg rent og tørt træ: Vi anbefaler, at dit træ har været opbevaret mindst et år udendørs under tag med presenning. Træ, der bliver opbevaret indendørs, kan risikere at blive for tørt, og så mister du hurtigt varmen, når du bruger det. Du kan let måle træets fugtindhold med en træfugtmåler.
  2. Brug optændingsblokke: Brug 1-2 optændingsblokke og tænd op fra toppen, så flammerne arbejder sig nedad. Læg dem ind i midten og tænd op. Lad altid 1-2 cm aske ligge i bunden af brændeovnen.
  3. Få god lufttilførsel: Det her en af de vigtigste punkter. For har du god lufttilførsel, har du også en ren fyring. Du kan se, om lufttilførslen er god ved at flammerne er gule. Hvis flammerne har nuancer af blå, skal du skrue ned for lufttilførslen.
  4. Læg passende brændestykker i: Vil du have hurtigt gang i ilden, tror du måske, at der skal så store stykker brænde på som muligt. Det passer ikke. I stedet skal brændet have en passende størrelse i forhold til ovnens brændkammer. Er de for store, kan ilden ikke få nok ilt, men er de for små, får du ikke nok varme på. Begge dele kan ligeledes give dårlig forbrænding og meget forurening.
  5. Hold en god ild: Når ilden trænger til nyt brænde, skal du gøre det, når gløderne stadig er kraftige. Det gør du ved at åbne for den primære lufttilførsel nederst under lågen, indtil ilden har fået rigtigt fat. Læg desuden ikke mere end 2-3 stykker brænde på ad gangen.

Fyring i brændeovn: Det her skal du undgå

Undgå så vidt muligt at brænde spånplader eller træ, der er trykimprægneret, limet, malet, lakeret eller på anden måde behandlet. Selvom det er fristende lige at smide ind i ilden, er det ikke en god idé. Du kan nemlig ende med en brændeovn, der sender skadelige stoffer i både hjemmet og op igennem skorstenen.

En anden rigtig dårlig idé er at “fyre over” om natten. Det vælger mange at gøre ved at lukke for lufttilførslen. Gør du dette, vil det sode en masse, og du får en dårlig økonomisk forbrænding. 

Vælg i stedet en brændeovn med fedtsten eller varmemagasin. Så får du bedre holdt på varmen om natten.

Er du i tvivl om, hvorvidt din brændeovn er rigtigt tændt op? Tjek røgen, som kommer op af skorstenen. Hvis røgen er sort og oser kraftigt, gør du det forkert. Sort røg er tegn på mange partikler og sod. Det kan skyldes, at dit brænde er for vådt, eller temperaturen i brændkammeret er for lav.

 

Opbevar dit brænde rigtigt til mange dage

Før du går i gang, er det vigtigt, at du har styr på dit brænde. Du kan både vælge at købe brænde i en nærliggende butik eller få tilladelse til at hugge dit eget. Når du opbevarer dit træ, er der dog nogle vigtige punkter, som er værd at vide:

  • Når træet skal tørre, skal du kun lægge presenning over toppen af stablen. Træ behøver nemlig luft for at tørre
  • Hvis du prøver at banke på træet, kan du høre om det er tørt. Det skal lyde "sprødt"
  • For at sikre optimal tørring skal du tage træet ind mindst 12 timer før, du skal bruge anvende det
  • Fyr ikke med behandlet træ eller drivtømmer. Vi anbefaler kløvet birke- eller bøgebrænde

Er du klar til at hygge med familien foran flammerne? Inviter både varme og god stemning indenfor i dagligstuen. Eller hvad med at sidde tæt på brændeovnen på et skønt tæppe eller skind? Uanset hvad du er til, tilbyder vi det her hos føtex.dk.