Urban gardening – Sådan kommer du godt i gang

Folk i byer lever ofte side om side med få kvadratmeter til rådighed. Men det behøver ikke at stoppe dem i at få jord under neglene og hjemmedyrkede grøntsager. ”Hvorfor ikke?” spørger du måske. Fordi de kan bruge urban gardening. Konceptet hjælper folk i byerne med at udnytte byens baggårde, fortovshaver og altaner på bedste vis.

Blomstrende byhave med urban gardening

Det fantastiske ved urban gardening er, at det er uhyre let at komme i gang. Uanset om du har en større køkkenhave eller blot en lille altan til rådighed, så har du stadig mulighed for at indrette en grøn og frodig have. Det kræver nemlig blot få kvadratmeter. Ved at omdanne ubenyttet plads i f.eks. gårdhaver, fælleshaver, større fortovshaver eller mindre altaner, kan du dyrke naturen på byens præmisser. Det eneste du behøver er en plantekasse, lidt jord, frø og spirende, grønne fingre - så kan du nemt starte et nyt haveprojekt.
 

Start nemt og få en succesoplevelse

Hvis du er helt grøn på planteområdet, så begynd i det små. Så har du større mulighed for at få gode og inspirerende oplevelser fra starten. Nogle af de projekter, der er lettest at kaste sig over, er krydderurter, salater, kartofler, jordbær og ærter. De kan vokse i potter, bede, spande samt hvad du ellers har til rådighed, og kan hjælpe dig med at skabe din egen lille økohave. Små, farverige sommerblomster kan ligeledes pryde og skabe glæde i den lille gårdhave eller på altanen, hvor pladsen er trang.

Tag et kig på føtex’ udvalg af plantetilbehør. Her finder du for eksempel potter, havehandsker og frostbeskyttelse til dit haveprojekt. Det er nemt og hurtigt at komme igang, og før du ved af det, vil dine anstrengelser bære frugt.
 

Urban gardening på altanen

Selvom pladsen på altanen er trang, så har du god mulighed for urban gardening – og du behøver ikke engang gå på kompromis med siddepladsen. Urban gardening giver nemlig mange muligheder, der kan udnytte pladsen på bedst mulig vis, og her bør du gøre op med tanken om plantedyrkning langs jorden. Reolsystemer, plantevægge, trappesystemer, højbede og altankasser kan skabe plads til mange planter og grøntsager, men også mindre krukker, blomsterkasser og vægdrivhuse, er tiltænkt små altaner, der kan hjælpe dig med at blive selvforsynende.

Er du derfor lun på tanken om at starte urban gardening på altanen, så har du gode muligheder. Det eneste, der kan sætte grænser for succesen med urban gardenen på altanen, er placeringen. Nogle planter er varmekrævende, og kan kun dyrkes på solrige områder og sydvendte altaner. Tænk derfor gerne over, hvilke vækstbetingelser dine planter stiller for at trives, og så kan du sagtens få en spirende byhave, selvom du har en altan, der er vendt mod nord, øst eller vest. 

Du kan også med fordel investere i et lille vægdrivhus, hvis din altan ikke er sydvendt, som kan hjælpe planterne med holde på varmen på køligere dage - på den måde kan du også dyrke for eksempel tomater og chili.

Sådan indretter du en lille altan eller terrasse

Ønsker du at opstarte urban gardening, så kan det være, at terassen eller altanen skal indrettes anderledes. Få tips og tricks til, hvordan du kan gøre i denne guide.

Urban gardening i gården

Hvis du er så heldig at have en gård eller gårdhave med lidt mere plads, så kan du også hurtigt få opsat en udbytterig køkkenhave. Højbede, pallerammer, minidrivhuse eller endda drivhuse findes i mange forskellige størrelser og kan kombineres på mange forskellige måder.

Bor du derfor i lejlighed og har adgang til en gårdhave, tagterrasse eller parkeringshave, er der flere gode grunde til at starte urban gardening op med beboerne i din opgang. En fælles køkkenhave kan både børn og voksne få glæde af, og et sådan projekt kan være med til at danne rammerne for hyggeligt nabosamvær og kvalitetstid.

Urban gardening – også i parcelhushaven

Godt nok handler urban gardening - som navnet antyder - om at dyrke have i byen. Men selvom du har en traditionel parcelhushave, kan du sagtens bruge de samme metoder, som der anvendes på byens trænge altaner og i de mindre baggårde.

Mange familier i traditionelle parcelhuse dropper tanken om en køkkenhave, fordi det hurtigt kommer til at virke lidt uoverskueligt. Men det er en skam, for det behøver slet ikke være så kompliceret. Med urban gardening kan I indsnævre køkkenhaven til kun at fylde det, som I kan overskue. Derfor kan I starte med en enkelt kapilærkasse eller et par blomsterkasser med ærter, gulerødder og salat i. Og bliver I bidt af havedyrkningen, kan I altid udvide køkkenhaven med flere højbede, krukker eller endda et drivhus.

Der er desuden også fordele ved at dyrke afgrøder i højbede. Her minimerer du nemlig risikoen for, at ubudne gæster som dræbersnegle og orme, spiser af din køkkenhave, før du selv får gavn af den.

 

Fordele ved urban gardening

Der er flere fordele ved at starte urban gardening op, enten alene eller sammen med andre. Først og fremmest sikrer du kvaliteten af dine afgrøder, så du får rene råvarer, men du får også muligheden for at plukke friske grøntsager og frugter i mange dage over sommeren, der kan være en stor økonomisk gevinst.

Derudover kan du lære dine børn om, hvordan grøntsager, krydderurter og blomster bliver til, og hvis du tilmed også deler køkkenhaven og haveprojektet med andre, kan det ligeledes give anledning til samvær og hyggelige stunder.

Kom igang med urban gardening med føtex

Er dine fingre ved at blive grønne? Så giv dig i kast med urban gardening. Det er aldrig for sent at udnytte byens spirende kvadratmeter.

På føtex.dk finder du alt, hvad du skal bruge for at komme igang. Med spirebakker, vækstlys og en planteskovl i hånden kan du hurtigt opstarte din egen, spirende have, du senere kan høste afgrøder fra. Små væksthuse, næringsrig jord og gode betingelser kan få det meste til at gro, og før du har set dig om, har du din egen, grønne byhave, der kan gøre dig selvforsynende.

FAQ - Urban gardening