Urban gardening – Sådan kommer du godt i gang

Byboer lever side om side og uden en masse tønder land til rådighed. Men det behøver ikke at stoppe dem ikke fra jord under neglene og hjemmedyrkede grøntsager. ”Hvorfor ikke?”, spørger du måske. Fordi de kan bruge urban gardening. Konceptet hjælper nemlig byboer til at udnytte byens baggårde, fortovshaver og altaner på bedste vis.

 

Blomstrende byhave med urban gardening

Det fantastiske ved urban gardening er, at det er uhyre let at komme i gang. Og uanset om du har en større køkkenhave eller blot en lille altan til rådighed, så har du stadig mulighed for at indrette en grøn og frodig have. Det kræver nemlig kun få kvadratmeter. Ved at omdanne ubenyttet plads i beboerhaver, større fortovshaver eller mindre altaner, kan du dyrke naturen på byens præmisser. Det eneste du behøver er en plantekasse og spirende, grønne fingre.

Start nemt og få en succesoplevelse

Hvis du er helt grøn på planteområdet, så begynd i det små. Så har du større mulighed for at få gode og inspirerende oplevelser fra starten. Nogle af de ting, det er lettest at kaste sig over, er krydderurter, salater, kartofler, jordbær eller ærter. De kan vokse i potter, bede, spande, og hvad du ellers har til rådighed. Tag et kig på føtex’ udvalg af plantetilbehør. Her finder du for eksempel potter, havehandsker og frostbeskyttelse. Så kan du hurtigt komme i gang, og dine anstrengelser kan snart bære frugt.

Urban gardening på altanen

Selvom pladsen på altanen er trang, så har du god mulighed for urban gardening – og du behøver ikke engang gå på kompromis med siddepladsen. Urban gardening har nemlig mange muligheder, der tager højde for, at pladsen er trang. Her skal du gøre op med tanken om plantedyrkning langs jorden. For at udnytte de få kvadratmeter bedst skal du nemlig fjerne fokus fra jorden og i stedet tænke i reolsystemer, plantevægge, trappesystemer, højbede og altankasser.  

Udover de traditionelle altankasser - der er perfekte til jordbær, blomster og salater - så findes der også mindre krukker, blomsterkasser og vægdrivhuse, der er tiltænkt små altaner. Det eneste, der sætter grænser, er altanens placering, da de varmekrævende planter kun kan dyrkes på solrige områder og sydvendte altaner. Der er dog en del planter og krydderurter, der ikke behøver direkte sol. Derfor kan du sagtens få en spirende byhave, selvom du har en altan, der er vendt mod nord, øst eller vest. Særligt hvis du investerer i et lille vægdrivhus, som kan holde lidt på varmen på køligere dage, kan du blive selvforsynende i for eksempel tomater og chili. Tag et kig på de mange minidrivhuse i føtex’ online sortiment.

 

Urban gardening i gården

Hvis du er så heldig at have en gård eller gårdhave, kan du nemt få en udbytterig køkkenhave.
Højbede, pallerammer eller endda drivhuse findes i mange forskellige størrelser og kan kombineres på mange forskellige måder. Du kan for eksempel tage et kig på de smarte, overdækkede højbede fra GrowCamp. Her får du nemlig et højbed, der også kan fungere som drivhus.

Mange steder er beboerne i opgange gået sammen om at indrette en fælles køkkenhave, som alle kan have glæde af. På den måde kan byboer kombinere drømmen om at være selvforsynende med hyggeligt nabosamvær og kvalitetstid.

Urban gardening – også i parcelhushaven

Godt nok handler urban gardening - som navnet antyder - om at dyrke have i byen. Men selvom du har en traditionel parcelhushave, kan du sagtens bruge de samme metoder, som der anvendes på byens trænge altaner og i de mindre baggårde.

Mange familier i traditionelle parcelhuse dropper tanken om en køkkenhave, fordi det hurtigt kommer til at virke lidt uoverskueligt. Men det er en skam, for det behøver slet ikke være så kompliceret. Med urban gardening kan I indsnævre køkkenhave til kun at fylde det, som I kan overskue. Lidt har nemlig også ret. Derfor kan I starte med et enkelt højbed eller et par blomsterkasser med ærter, gulerødder og salat i. Og bliver I bidt af havedyrkning, kan I altid udvide køkkenhaven med flere højbede, krukker eller endda et drivhus.

Der er desuden også fordele ved at dyrke haver i højbede. Her minimerer du nemlig risikoen for, at ubudne gæster, som dræbersnegle og orme, spiser af din køkkenhave, før du selv får gavn af den.

Sådan kommer du i gang med urban gardening

Er dine fingre ved at blive grønne? Så giv dig i kast med urban gardening, og start din byhave i dag. Det er aldrig for sent at udnytte byens spirende kvadratmeter.