Champagne fra Frankrig: Her er alt, du skal vide

Er du vild med champagne? Eller vil du bare gerne lære lidt mere om den boblende vin fra det franske champagne-distrikt? Så har vi samlet alt det, du skal vide her.

Champagne er mousserende vin, der kun kommer fra Champagne-distriktet i Frankrig. Så selvom vi herhjemme tit kalder alle vine med bobler for champagne, så er det faktisk forkert. Der findes altså ikke russisk champagne, italiensk champagne eller andre former for champagne. Champagne er fra Champagne-distriktet i Frankrig.  
 
Champagne bliver lavet ved, at man tilsætter gær til druesaften. Gæren omdanner sukkeret fra druesaften til alkohol og udskiller samtidig kulsyre. 
Champagnen gæres to gange. Den sidste gæring foregår i selve flasken – og det er denne proces, der er særlig for champagne.  

Der findes flere smagstyper inden for champagne, som spænder fra det knastørre til det meget søde: 

  • Ultra Brut: Ekstrem tør 
  • Ekstra Brut: Meget tør 
  • Brut: Tør 
  • Ekstra Sec: Tør 
  • Sec: Halvtør 
  • Demi Sec: Halvsød 
  • Demi Doux: Sød  
  • Doux: Meget sød 
     

Opbevaring af ung og vintage champagne

Når du investerer i en flaske champagne, så er det også vigtigt, at du opbevarer den korrekt, så du ikke kommer til at ødelægge champagnen. Køber du fx en flaske, der skal drikkes inden for et par dage, kan du sagtens opbevare den i køleskabet. Men skal du gemme champagnen i noget tid, tørrer korkproppen ud, hvis flasken opbevares i køleskabet. 

Den bedste måde at opbevare champagnen på er i en vinkøler. Køber du meget vintage champagne, så er det godt at investere i en vinkøler – men du kan også godt klare dig uden. Har du en mørk kælder med en kølig, konstant temperatur, så er det et godt sted til opbevaring. Du kan også opbevare champagnen et mørkt sted - fx under sengen – men kun hvis du ikke har gulvvarme i gulvet! 

Temperatur til servering af champagne 

Når du serverer champagnen, så gå efter en temperatur på 10-12 grader. Opbevares den i køleskabet, skal du tage den ud ca. 30 min før servering. Opbevarer du champagnen under sengen, skal du køle den ned i 15-20 minutter i en spand fyldt med isterninger og koldt vand. 

Druerne i champagne 

I dag er der primært tre druer, der bliver brugt til at lave champagne. Druerne bruges både hver for sig og blandes på kryds og tværs.

  • Chardonnay – hvid drue, som tit giver fede, mineralske hvidvine med masser af fad 

  • Pinot Noir – rød drue, som giver lyse, friske og frugtige rødvine 

  • Pinot Meunier – rød drue, der sjældent ses uden selskab af Chardonnay og Pinot Noir 

Tit står der ikke på selve flasken, hvilke druer der er brugt, men køber du champagne over nettet, er de fleste webshops gode til at oplyse hvilke druer, der er i flasken. 

Mad og champagne 

Ofte bruges champagne kun til aperitif og særlige lejligheder – fx nytårsaften. Men mange champagner passer rigtig godt til mad også. Champagne har bobler og syre, som virker rensende i munden. Derfor er de forskelligartede champagnetyper perfekte ledsagere til mange retter:

  • Antipasti, canapéer og let tapas: En ung, let champagne fungerer som en god renser mellem de mange forskellige smage.  

  • Skaldyr som østers, muslinger og rejer: Igen er det en let champagne, der ikke er for gammel, som harmonerer bedst med skaldyrssmagen.  

  • Fiskeretter med laks og hvid fisk: Mens laksen i sig selv er en fed fisk, ledsages langt de fleste retter med hvid fisk af en fed sauce som fx hollandaise. Her er en tør vintage champagne en perfekt makker til fedmen i retterne. 

  • Ost: Til brie, camembert og andre bløde hvidskimmeloste er en champagne med noget alder, krop og masser af smag et rigtig godt valg.   

Se vores udvalg fra Champagne