Cataluña

Regionen Cataluña blev skabt i 1999 for at støtte de cirka 200 catalonske producenter, som ikke passede ind i områdets allerede eksisterende regioner. I regionen findes mange producenter af naturvin og gamle oprindelige sorter. 

Vin-rebellernes egen region

Regionen Cataluña blev skabt for at støtte alle de vinproducenter i Catalonien, som ikke passede ind i de andre allerede deffinerede regioner. Det kunne skyldes den pågældende producents vinstil, valg af druesorter eller beliggenhed, men for det meste var der formentlig tale om en kombination af de tre grunde. Denne nye klassifikation som D.O. skaber plads og rammer til eksperimenter og nytænkning, og man ser flere og flere spændende vine komme frem. Blandt andet er der en eksplosiv vækst i antallet af “naturvin”-producenter, altså bønder der arbejder ikke blot økologisk eller biodynamisk i markerne, men som heller ikke tilsætter sulfitter til vinene. Desuden er der en trend om at søge tilbage i tiden og genplante flere gamle oprindelige sorter frem for de eksisterende franske sorter, der vandt indpas for 20-30 år siden i stor stil.
 

Klima og geografi

Eftersom regionen er forholdsvis stor og meget forskelligartet både klimatisk og jordbundsmæssigt, er der plads til mange forskellige stilarter og personligheder. Læs mere om vores udvalgte spanske vinhuse her: Baron de LeyBodegas CastañoCodorniuFelix SolisMugaPerelada og Faustino.